Vrijdag 30/09/2022

Lezersbrieven

Lezers reageren: "Zoals elke would-be dictator droomt Francken van de absolute macht"

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Beeld photo_news
Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).Beeld photo_news
Lezersbrieven

Ook enkele lezers kropen in de pen over de aanval van N-VA op de rechter in de visumzaak rond een Syrische familie. Dit is wat zij ons stuurden.

Vrijheid van mening

Naar aanleiding van de reacties op de kritiek van N-VA op het gerecht merk ik op dat politieke partijen en politici het recht hebben om kritiek te geven op de rechterlijke macht. Dat valt onder vrijheid van mening. Het is niet N-VA als politieke partij die het arrest met respecteren en uitvoeren, maar Theo Francken als staatssecretaris. Dat zijn twee verschillende zaken.

Lees er bovendien de mercuriales van de procureurs-generaal van de laatste jaren maar eens op na. De magistratuur spaart hierin evenmin haar kritiek op het beleid, wat uiteraard mag. Ook Luc Henart, de voorzitter van de Rechtbank van Eerste Aanleg in Brussel levert vaak snoeiharde kritiek op de politiek. Ik heb toen nergens gehoord dat de scheiding der machten in gevaar was.

Sven De Spiegeleer, Oudenaarde

Eedbreker

Op 11 oktober 2014 heeft Theo Francken, in handen van de Koning, de eed als minister afgelegd. Krachtens die eed moet hij de wetten van het Belgische volk respecteren.

Het Gerechtelijk Wetboek is een geheel van wetten van het Belgische volk dat op volstrekt democratische wijze tot stand is gekomen. Het Gerechtelijk Wetboek laat niet toe dat een arrest van een Hof van Beroep niet wordt uitgevoerd als de in het gelijk gestelde partij zulks vordert, ook al staat de mogelijkheid tot Cassatie nog open.

De beslissing van het Hof van Beroep is immers een beslissing die, in vakjargon, in laatste aanleg werd gewezen en die de in het gelijk gestelde partij kan doen uitvoeren ook al stelt de in het ongelijk gestelde partij een Cassatievoorziening in. De mogelijkheid om het bedrag van de veroordeling, in dit geval de dwangsommen, ergens op een geblokkeerde rekening te storten (in vakjargon “kantonnement”) is door de Wet niet voorzien. Als het Hof van Cassatie dan achteraf de beslissing van het Hof van Beroep toch zou vernietigen moet de partij, die deze beslissing heeft doen uitvoeren, teruggeven wat het in uitvoering van de vernietigde beslissing heeft gekregen.

Als Theo Francken zegt dat hij het arrest van het Hof van Beroep te Brussel, waarbij hij werd verplicht een visum aan een Syrisch gezin af te leveren, niet zal uitvoeren, ook niet wat het betalen van de opgelegde dwangsommen betreft, is hij zonder meer een eedbreker. Daarvan wakker liggen zal hij zeker niet. Niet alleen omdat hij als Vlaams nationalist een grondige afkeer heeft van de wetten van het Belgische volk maar ook omdat hij, zoals elke would-be dictator (weliswaar in schapenvacht gehuld zoals verschillende van zijn partijgenoten) droomt van de absolute macht, niet gehinderd door een parlement en zeker al niet door een onafhankelijke rechterlijke macht.

Lieven D’Hooghe, Advocaat te Sint-Niklaas

Ondermijning rechtsstaat

Feit: een bestuurder (als deel van de uitvoerende macht) heeft de duidelijke intentie om een uitvoerbaar arrest naast zich neer te leggen, en heeft evenzeer de duidelijke intentie om te verzaken aan de aan dit uitvoerbaar arrest gekoppelde dwangsommen (bij niet-uitvoering). Hiermee stelt deze bestuurder zich dus boven de rechterlijke macht, en derhalve de wet, tenminste: in een democratische rechtsstaat.

Wat de heer Francken, en bij uitbreiding zijn partij N-VA in deze zaak rond de visumaanvraag van een Syrische familie doet, is dus niets meer of minder dan het ondermijnen van de democratische rechtsstaat. Een bestuurlijke partij die dit doet, bewijst hiermee niet in staat te zijn tot behoorlijk bestuur in een democratische rechtsstaat.

Aangezien de N-VA niet het mandaat heeft om de democratische rechtsstaat aan te vallen, resten haar mijns inziens op dit ogenblik slechts een beperkt aantal keuzes:

- of de N-VA herziet als de bliksem haar ongehoorde, nooit geziene, tergende, arrogante, roekeloze en onverantwoorde stellingname in deze zaak, fluit haar staatssecretaris terug en verontschuldigt zich ten gronde bij de rechterlijke macht en bij het volk;

- of de N-VA houdt de eer aan zichzelf, en trekt zich per onmiddellijk terug uit alle bestuurlijke organen waarin zij zitting heeft (te beginnen met de federale en de Vlaamse regeringen).

Een laatste mogelijkheid –maar ik wil niemand op ideeën brengen- zou er natuurlijk in kunnen bestaan dat de N-VA de absolute macht grijpt middels een staatsgreep...

Chris Coremans, Antwerpen

Fundament

Tot nader order is België nog altijd een rechtsstaat, waarin zowel wetgevende als rechterlijke macht onafhankelijk van elkaar hun plicht vervullen volgens de scheiding der machten. Wanneer dit evenwicht wordt scheefgetrokken in één of andere richting is het einde van de democratie in zicht. Onder het motto 'de aanval is de beste verdediging' orakelt Bart De Wever: "Rechter heeft de democratie aangevallen!" (9/12, Terzake, Canvas). Een uitspraak met een zeer hoog Trump-gehalte, als je maar luid genoeg roept.

Dat Francken het niet eens is met een rechterlijke uitspraak is zijn goed recht. Maar net als elke burger in dit land is ook hij verplicht om rechterlijke beslissingen te accepteren, net zoals wij zo vaak ook wetten moeten slikken die asociaal zijn of ons niet zinnen. Wat mij betreft is dit een serieuze regeringscrisis waard want dit raakt aan het fundament van onze democratie!

Herman Moeys, Kessel-Lo

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234