Maandag 03/10/2022

Lezersbrieven

Lezers reageren: "Zolang er niets verandert op de werkvloer is ieder verlofvoorstel voor vaders gerommel in de marge"

null Beeld Wouter Van Vooren
Beeld Wouter Van Vooren

Regelmatig leest u online een selectie lezersbrieven.

Lezersbrieven

Verfrissend voorstel voor ouderschapsverlof

Het voorstel van de Vrijdaggroep om het ouderschapsverlof voor vaders beter te vergoeden, wanneer het voltijds én in het eerste levensjaar van het kind wordt opgenomen, is verfrissend en biedt heel wat voordelen. De directe aanwezigheid en betrokkenheid van papa net na de geboorte is goed voor kind én mama. Zij krijgen daarmee op korte termijn ondersteuning en op lange termijn meer jobkansen.

Vaders willen ook aanweziger zijn rond de geboorte, dat weten we uit eigen onderzoek. De hogere vergoeding is een mooie aanmoediging, want jonge ouders kunnen het zich nu vaak niet veroorloven om thuis te blijven met een lager loon.

We stellen ons wel enkele vragen bij de uitwerking. Het voorstel moet worden gekoppeld aan een lagere anciënniteitsvereiste voor ouderschapsverlof. Nu heeft een vader pas recht op ouderschapsverlof als hij de vereiste één jaar anciënniteit heeft opgebouwd bij zijn werkgever. Dat is vooral voor jongere vaders een probleem. Er moet ook een cultuuromslag komen op de werkvloer. Nog al te vaak wordt (toekomstige) vaders subtiel of minder subtiel duidelijk gemaakt dat ouderschapsverlof opnemen geen optie is, en zeker niet positief is voor hun tewerkstellingskansen en carrière.

Zolang dat niet verandert, is ieder verlofvoorstel voor vaders gerommel in de marge. Er moeten ook voldoende alternatieven komen voor naschoolse en vakantieopvang. Ouderschapsverlof is momenteel dé manier om binnen het gezin een oplossing te vinden voor schoolgaande kinderen.

Ten slotte willen we er ook nog even op wijzen dat de grootste actuele nood van jonge gezinnen een langere moederschapsrust is. Zes maanden kunnen thuisblijven voor wie dat wenst en borstvoeding wil geven, moet vanzelfsprekend zijn.

Het levert bovendien een enorme gezondheids- en ontwikkelingswinst op voor de kinderen, zonder nadelige gevolgen voor de carrière van moeders. Ook daarvoor is er steeds meer wetenschappelijk bewijs.

Lutgard Vrints, studiedienst Gezinsbond

Lees ook: 2,5 maanden ouderschapsverlof voor vaders? Deze denktank dringt erop aan

Syrië

Zoals Robert Fisk als een van de weinigen terecht opmerkt, wordt de waarheid over de situatie in Aleppo in onze berichtgeving nogal eenzijdig ingekleurd. Omdat in onze ogen de rebellen de 'goeie' zijn, kunnen zij blijkbaar weinig verkeerd doen en is al het bloedvergieten de schuld van dictator Assad. Natuurlijk is Assad een brute dictator, maar of de rebellen daarom doetjes en slachtoffers zijn, is nog maar de vraag.

Dat ze slechts slachtoffers zijn van een wreedaardige tiran, is een vertekend beeld dat door media graag wordt verspreid.

Guido Moens, Kortenberg

Lees ook: Oorlogsjournalist Robert Fisk: "Rebellen horen bij wreedste strijders in Midden-Oosten"

Wereldvreemd

Serieuze organisaties melden dat vluchtelingen, vooral Syrische, in erbarmelijke omstandigheden in Libanon verblijven. Francken en Michel zijn verrast dat een familie niet naar Libanon wil. Hoe wereldvreemd kun je zijn?

Johan Mandeville, Brugge

Lees ook: Hoe veilig is Libanon? "De tentakels van Assad zijn overal"

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234