Zaterdag 21/05/2022

OpinieLezersbrieven

Lezersbrieven

Marieke Lucas Rijneveld Beeld BELGAIMAGE
Marieke Lucas RijneveldBeeld BELGAIMAGE
Lezers

Vaste benoeming

Veeleer dan de vloek van de vaste benoeming uit te drijven, hebben koepels en vakbonden er voor gekozen om er nog sneller werk van te maken, in ruil voor een snellere ontslagprocedure. Ik ben niet de enige die er al jaren voor pleit om alternatieve wijzen van werkzekerheid en, vooral, van kwaliteitsgarantie in het onderwijs aan te bieden. Zoals in een artikel terzake (DM 25/2) terecht wordt opgemerkt is het grote probleem bij vaste benoemingen immers de reaffectatie. Overtallige, maar vastbenoemde, leraars die elders uren van tijdelijken moeten innemen, ook al zijn zij vaak niet gespecialiseerd in de toegewezen vakken. Van kwaliteitsgarantie gesproken!

Bovendien wordt, in hetzelfde artikel, alweer terecht gewezen op het feit dat de directie niet al na één jaar kan weten of een leerkracht voldoet aan de verwachtingen. Men moet de mens ook tijd gunnen. In mijn tijd als directeur rekende ik op vijf (5!) jaar vooraleer een leraar zich het pedagogisch project van de school had eigen gemaakt. Ik heb dan ook al meermaals geopperd om met (hernieuwbare) contracten of mandaten van minstens vijf jaar (ja, ook voor directeurs) te werken in plaats van de huidige systemen van TADD (tijdelijke aanstelling van doorlopende duur) en benoemingen. Met als compensatie een betere verloning. Dat maakt pas een volwaardig HR beleid in scholen mogelijk.

In deze tijden waar men het voortdurend heeft over kantelmomenten en nieuwe realiteiten ware een afschaffing van het reaffectatiesysteem beter geweest dan deze halfslachtige hervorming van de vaste benoeming!

William Ploegaert, directeur Kade Bk, Deinze

Rijneveld-Gorman

Ik moet nu toch dringend Madame Bovary herlezen. Het is een boek over een gekwelde vrouw in een ongelukkig huwelijk. Waar heeft Flaubert steken laten vallen? Hij was een man, eeuwige vrijgezel, een verwend kreng uit de hogere burgerij. Hoe kon hij dan dit boek schrijven?

Marieke Lucas Rijneveld is internationaal erkend. Van mij mag ze Amanda Gorman vertalen. Ze is zelfs bij uitstek geplaatst om dit gedicht ter hand te nemen. Want Marieke Lucas is fervent tegenstander van hokjesdenken. Zwart, wit; meisje, jongen; rijk, arm.

Lucienne Colpaert, Dendermonde

Zeuren vs. zwijgen

“We moeten stoppen met te veel te zeuren.” Deze uitspraak las ik onlangs. Valt het u ook op dat de burger in dit coronatijdperk niet kritisch, niet negatief en zelfs niet positief ingesteld mag zijn? Zelfs voor een (kritische) vraag naar uitleg kan je door media en experts al neergebliksemd worden. Ogenblikkelijk riskeer je zelfs afgeblokt te worden, of gecatalogiseerd als een ontkenner van de realiteit.

Dat de ongebreidelde negativiteit een halt toegeroepen moet worden, daar ben ik het mee eens, maar het zwijgen opgelegd worden, zeg maar monddood gemaakt worden is een andere zaak. Wie niet met enige kritiek kan leven, moet een andere bezigheid zoeken of ieder persoonlijk contact bannen.

Geert Messiaen, Roeselare

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234