Zaterdag 01/10/2022

OpinieLezersbrieven

‘Macron zal een hoge prijs voor betalen voor zijn autoritaire en arrogante regeerstijl’

De Franse president Macron verlaat het stemhokje. Hij kreeg stevige klappen in deze verkiezingen. Beeld Photo News
De Franse president Macron verlaat het stemhokje. Hij kreeg stevige klappen in deze verkiezingen.Beeld Photo News
Lezers

Franse verkiezingen

De coalitie rond president Macron behaalt geen absolute meerderheid meer en dus zal de regering voor al haar wetgevende initiatieven en hervormingsplannen meerderheden moeten zoeken om haar voorstellen goedgekeurd te krijgen in de Franse Assemblée.

Hierbij wordt vooral gekeken naar het (centrum)rechtse les Républicains. LR zullen echter hun huid duur verkopen en Macron zal dus een hoge prijs voor betalen voor zijn autoritaire en arrogante regeerstijl de voorbije vijf jaar. Voor LR is het evenwel een kans om zich te profileren en uit het slop te geraken nadat ze na de rampzalige presidentsverkiezingen door velen bijna dood werden verklaard.

Macron, die zichzelf eerder al omschreef als ‘un président jupitérien’ waande zich iets te veel een Zonnekoning en tuimelt nu als Icarus naar beneden.

Sven De Spiegeleer, Oudenaarde

En de jacht?

Dit weekend was er veel te doen rond het invoeren van een verbod op onverdoofd slachten. Vooruit ging zelfs zo ver dat het zijn eigen fractieleider Fouad Ahidar uit het partijbureau zette na een stemming waarbij hij het verbod op onverdoofd slachten had afgewezen.

Dit weekend heb ik mij eens beziggehouden met de verschillende standpunten van de Vlaamse partijen onder de loep te nemen. Alle partijen zijn het erover eens dat dieren op een respectvolle manier behandeld moeten worden en er zo veel als mogelijk rekening gehouden moet worden met het welzijn van dieren, op de boerderij, tijdens het transport en ook in het slachthuis. Als gevolg hiervan zijn er in Vlaanderen controles bij de boeren, op de veemarkten, in de slachthuizen en werd er een verbod op onverdoofd slachten ingevoerd. Uiteraard kan het steeds beter - getuige hiervan de beelden die om de zoveel tijd in de pers komen van wantoestanden - maar alle politieke neuzen staan tenminste in dezelfde richting, die van meer dierenwelzijn.

Ik was dan ook zeer verbaasd om - met uitzondering van Groen - nergens iets terug te vinden over het standpunt van deze partijen over de jacht. Jacht, waarbij een dier dus in het beste geval kan ontsnappen. In de andere gevallen gaat het dan over onverdoofde slacht of zelfs regelrechte dierenmishandeling doordat het dier is aangeschoten maar alsnog kan wegvluchten. Misschien een idee om de partijen hierover eens te bevragen?

Tristan Noelmans

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234