Dinsdag 17/05/2022

OpinieLezersbrieven

‘Men schijnt allergisch te zijn voor de termen socialist en links’

Vooruit-voorzitter Conner Rousseau. Beeld BELGA
Vooruit-voorzitter Conner Rousseau.Beeld BELGA
Lezers

Vooruit dan maar

Bart Eeckhout legde in een bijdrage het vuur aan de schenen van de catwalk-hervormer Conner Rousseau, die obstinaat met de ‘naam’ Vooruit kiezers wil aantrekken. Het woord geeft geen enkele indicatie over een programma.

In de beginjaren van het socialisme waren er de partijkranten Vorwärts (Duitsland) en Avanti (Italië), maar dat men deze oubollige politieke aansporing ‘vooruit’ nu nog voor een moderne beweging wil gebruiken, getuigt van een schromelijk gebrek aan verbeelding. Men kon, onder andere, simpelweg Partij Voor Rechtvaardigheid (PVR) genomen hebben: onrechtvaardigheid en onrecht zullen altijd blijven bestaan en een dergelijke naam levert thema’s genoeg om zich te profileren.

De beweging is beschamend stuurloos, wat blijkt uit het bizarre voorstel voor een vermindering van het kindergeld, de laatste reddingsboei voor gezinnen in nood. Het is alsof men in de grabbelton van het politieke opportunisme haastig iets heeft opgeraapt om het als een trofee te tonen. Het doet denken aan de voodoo-economie van VS-president Ronald Reagan. Met dit vileine voorstel is men zijn tijd zeker niet vooruit, eerder ver achteruit.

Men schijnt ook allergisch te zijn voor de termen socialist en links. Wie zich als dusdanig manifesteert, moet zich nu maar voegen bij de socialistische diaspora. Vooruit dan maar.

Roger Vyverman, Ninove

Loonsverhoging

De grote vakbonden riepen op tot actie omdat ze een loonsverhoging van 0,4 procent niet voldoende vinden, wat natuurlijk hun goed recht is.

Ik zie aan deze problematiek meerdere invalshoeken. Gezien de indexering van de lonen, volgen die al de stijging van de levensduurte. Verder zijn er ook de barema’s voor anciënniteit, waardoor de werknemer beloond wordt voor zijn jarenlange inzet. En ja: zelfs in deze pandemie zijn er elk jaar bedrijven die het beduidend beter doen en grotere winsten maken. Die worden nu gedeeltelijk in de vorm van dividend uitgekeerd aan de aandeelhouders. Ligt de oplossing dan niet voor de hand? Beschouw de werknemers van die bedrijven ook als aandeelhouders en keer hen een evenredig dividend uit. Uiteraard aan alle werknemers en niet enkel aan het management, zoals nu dikwijls via een premiestelsel gebeurt.

Dat is inderdaad eenmalig en elk jaar opnieuw te bepalen (waar een loonsverhoging blijvend is), maar het volgt de conjunctuur van het bedrijf en niet die van de sector of het land.

Om de solidariteit met de minst bedeelden onder ons (zij die onder of rond het minimumloon zitten) te garanderen zou het goed zijn om ook een deel van dat dividend te herverdelen. Dat kan volgens mij gemakkelijk via de belastingen: wie dividend ontvangt (ook de aandeelhouders dus), betaalt daar belasting op; de anderen krijgen een evenredige belastingkorting.

Frank Schollaert, Eeklo

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234