Zondag 02/10/2022

Opinie

Michelle Obama kan geen nee zeggen tegen Joe Biden

Michelle Obama. Beeld AP
Michelle Obama.Beeld AP

Willem Post is Amerika-deskundige van het Instituut Clingendael, de gerenommeerde denktank voor internationale relaties in Den Haag.

Willem Post

Voordat het coronavirus ook mij een reisverbod oplegde, heb ik Joe Biden en de andere Democratische kandidaten bezocht. Op campagnepad in staten als Iowa, Wisconsin en New Hampshire heb ik hen aanschouwd en zelfs even gesproken.

Mijn conclusie: er zit geen droomkandidaat bij zoals Barack Obama en Bill Clinton destijds. Biden werd weliswaar de uiteindelijke winnaar maar komt over als een fragiele bijna-tachtiger die zich regelmatig verspreekt. In een politieke ‘beeldscherm’-cultuur met een sterke persoonlijkheidscultus is dat beslist een nadeel. Vooral in de debatten met Trump.

Ook reisde ik door ‘Trumpland’ en bracht ik een bezoek aan een Trump-rally. Mijn andere conclusie na die reizen is dat er in Amerika een politieke burgeroorlog gaande is. Trump is meer een keizer dan een president. Een agressieve meester-populist die andere populisten zoals Joe McCarthy en Ronald Reagan verslaat. De Trump-revolte dreigt Amerika voorgoed in tweeën te verdelen.

Maar ik zie ook steeds meer Amerikanen die in plaats van radicaal-populistische retoriek verlangen naar ‘to get things done’. Naar realisme, naar een zekere gematigdheid. De uiteindelijke nominatie van Biden is er het bewijs van. Juist in tijden van coronacrisis is er meer eensgezindheid. De gezondheid en de economie van Amerika staan op het spel. De gematigd progressieve ex-vicepresident kan anders dan Trump samen binden en wijzen op successen uit het Obama-tijdperk toen er ook een crisis was en twee impopulaire oorlogen woedden.

In een tweede termijn zal Trump zijn populistische revolte verder willen verankeren. Om dit nachtmerriescenario tegen te gaan en een overwinning van Biden veilig te stellen moet de potentieel sterkste running mate opstaan: Michelle Obama! Zij heeft echt ‘alles’: meest geliefde vrouw en een enorme stemmentrekker onder ook jongeren en zwarte Amerikanen. Ze is relatief jong (56) en ze heeft een uniek charisma. Zij kent de wereld. Wil bruggen slaan tussen landen en vooral ook allerlei mensen van diverse achtergronden.

In de Netflix-serie Becoming, die deze week van start is gegaan, geeft Michelle nogmaals aan dat zij een hekel heeft aan de alledaagse politiek. Maar veel belangrijker is dat zij tot op de dag van vandaag een missie heeft om Amerika en de wereld beter te maken. Michelle is een verbindend fenomeen dat niet voor iedereen maar wel voor velen boven de partijen staat. In die zin is zij een uitvergroting van Biden die er om bekend staat als een van de weinigen met Republikeinen waar mogelijk samen te kunnen werken.

null Beeld AP
Beeld AP

Trump is er op uit om Obamacare en andere delen uit de politieke Obama-erfenis te vernietigen. De uitkomst van dat scenario kan nu nog worden voorkomen.

Biden heeft beloofd op dag één van zijn presidentschap het Parijse milieu-akkoord weer te ondertekenen en ook een meer multilaterale buitenlandse politiek te voeren zoals onder en met Obama.

En er is nog iets. Biden heeft beloofd een vrouw te kiezen als vice-presidentskandidaat maar ‘ze moet intellectueel wel ‘simpatico’ zijn’.

Dat zit wel goed. Biden is een op en top Obama-loyalist. Barack en Michelle zijn als familie. In zijn boek Promise me Dad schrijft Biden uitvoerig over zijn band met de Obama’s. Hoe hij vrijwel dagelijks kind aan huis was in het Witte Huis en steevast bij iedere belangrijke beslissing als laatste achterbleef om met de president te overleggen.

De medische kosten voor de behandeling van de hersentumor van Bidens zoon Beau waren zo hoog opgelopen dat zijn ouders hun huis wilden verkopen. De Obama’s staken daar een stokje voor en wilden de kosten op zich nemen. Bij de begrafenis van Beau noemde Obama Joe Biden ‘my brother’.

Biden heeft al gezegd dat hij geen seconde hoeft na te denken om Michelle te vragen ‘maar ik denk niet dat zij wil’.

Joe blijft een calculerend politicus en ook Michelle speelt het spel. Timing is belangrijk in de politiek. Pas eind juli komt Biden naar eigen zeggen met zijn keuze. Sinds de Burgeroorlog heeft er niet zoveel op het spel gestaan als nu. Het is er op of er onder voor Amerika. Een Biden-Obamaticket is een winning ticket. Michelle is een vrouw met een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Zij kan eenvoudig geen ‘nee’ zeggen.

En even heel persoonlijk. Haar kinderen studeren en zijn de deur uit. Michelle kan ook hen een beter Amerika geven. De natie heeft haar nodig!

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234