Donderdag 11/08/2022

OpinieLuckas Vander Taelen

Niemand neemt de Brusselse minister-president nog au sérieux

Luckas Vander Taelen. Beeld Photo News
Luckas Vander Taelen.Beeld Photo News

Luckas Vander Taelen is columnist, historicus en voormalig politicus bij Groen.

Luckas Vander Taelen

De verdeling van het Europese manna zegt veel over de ware Belgische machtsverhoudingen en vooral over het gewicht van het Brusselse gewest. Het is ook een mooie illustratie van de manier waarop onze overheden met geld omgaan.

Om met dit laatste te beginnen: merkwaardig dat niet eerst projecten moesten worden bepaald die subsidies verdienen. Geef ons eerst geld, zeggen onze politici, nadien zien we wel wat we ermee gaan doen. Dat zou eigenlijk net omgekeerd moeten gebeuren, en de regionale verdeling zou ondergeschikt moeten zijn aan de kwaliteit van de projecten. Niet zo in België.

Het waren de minister-presidenten van Vlaanderen en Wallonië die het geld verdeelden, onder het wakende oog van staatssecretaris Thomas Dermine, de bolleboos van de PS. Het leverde een beeld op dat zal bijblijven: dat van een N-VA’er en een PS’er die elkaar goed en snel konden vinden, als er geld te verdelen is. Als een voorafspiegeling van een confederaal België met twee sterke gewesten.

Het derde gewest, Brussel, was er niet bij betrokken. Het kreeg net geen 400 miljoen euro toegeworpen en dat veroorzaakte meteen spanningen in de Brusselse regering. Vooral Ecolo begreep niet dat Brussel zich zo had laten doen. Er was lang vergaderen nodig om de plooien gladgestreken te krijgen.

Donderdag bleek dat de renovatie van het Beursgebouw veel duurder zal zijn dan gepland. Meteen werd er gesuggereerd het Europese geld daarvoor te gebruiken. Het zegt veel over de verregaande staat van improvisatie die in Brussel doorgaat voor beleid. Te vrezen valt dat het coronageld zal dienen om de gaten in de begroting op te vullen.

Misschien zou Brussel het geld beter gebruiken om de gewestelijke gezondheidsminister Alain Maron (Ecolo) te ondersteunen. Want die heeft daar blijkbaar wel behoefte aan. De burgemeester van Etterbeek, Vincent De Wolf (MR), ergert zich aan de minister omdat die nalaat de gegevens door te spelen naar de gemeenten over uit rode zones teruggekeerde Brusselaars. Maron lijkt door zijn kwakkelende aanpak sinds het begin van de coronacrisis meer en meer aangeschoten wild.

Geen visionair

Dat Brussel buitenspel bleef bij de verdeling van de centen heeft het aan zichzelf te danken, en meer bepaald aan zijn minister-president Rudi Vervoort (PS), die naargelang hij de pensioengerechtigde leeftijd nadert steeds minder aanwezig is. Kwatongen beweerden meteen dat Brussel nu de prijs betaalt voor het idee van de kilometerheffing, dat de toorn opwekte van de twee andere gewesten.

Het is eenvoudiger: niemand neemt Vervoort nog au sérieux. Dat is onvermijdelijk met een minister-president die nooit op tafel klopt. Niets belette hem in dit financiële debat luidkeels op te komen voor de Brusselse belangen. Maar Vervoort lijkt steeds meer een secondaire figuur die braaf de oekazes van de hogere PS-echelons opvolgt. Zijn voorzitter zei zaterdag in een interview dat de kilometerheffing er niet zou komen. Vervoort kefte wat terug, maar niemand die echt gelooft dat hij niet naar de pijpen van Paul Magnette danst. Ecolo en Groen stonden erbij en keken ernaar.

Rudi Vervoort op een meeting in Brussel. Beeld BELGA
Rudi Vervoort op een meeting in Brussel.Beeld BELGA

Op geen enkel moment heeft Vervoort zich als de visionaire minister-president geprofileerd die Brussel meer dan nodig heeft, als het ooit een sterk gewest wil worden. Hij was totaal onzichtbaar toen het grondig fout liep tussen politie en jongeren in Anderlecht, Molenbeek en de Marollen. Ook woensdag, toen er hevige rellen uitbraken in de Noordwijk na een betoging voor de in een politiekantoor overleden Ibrahima, had Vervoort niet de lef zelf ter plekke te gaan. Dat had zijn aanzien zeker versterkt.

En toen Brusselse gemeenten elkaar juridisch bevochten over de mobiliteit in het Ter Kamerenbos was hij ook niet te zien of te horen. Nochtans was dit een uitgelezen moment om te tonen hoe voorbijgestreefd de opdeling van een gewest in negentien baronieën wel is. Vervoort geeft nu de indruk dat wat hem betreft alles bij het oude mag blijven, alsof hij heimwee heeft naar zijn burgemeesterschap van Evere. Die zwakke opstelling is een van de redenen dat het aantal Brusselse ondernemers dat zijn regering nog vertrouwt tot het historisch dieptepunt van 11 procent is ingestort.

Brussel zou beter af zijn met een krachtige minister-president. Die staat al klaar in de coulissen: Philippe Close (PS), burgemeester van Brussel. Het wordt tijd dat de Brusselse regering haar zwakke leider Vervoort dankt voor bewezen diensten en Close het veld in stuurt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234