Maandag 16/05/2022
Hugo Camps. Beeld DM
Hugo Camps.Beeld DM

ColumnHugo Camps

Normaal is een volk verenigd in een nationale crisis. Dat zijn wij niet

Dissidentie mag ook. Onder die vlag vaart Hugo Camps op donderdag.

Hugo Camps

DJ Jef Eagl signaleert 31 zelfdodingen in de eventsector. Het cijfer is oncontroleerbaar, maar dat de amusementsindustrie in grote nood verkeert is wel duidelijk. Evenementen en horeca zijn het verstoten kind in de strijd tegen corona. Alsof er in deze pandemie nog ruimte zou zijn voor elitaire opvattingen over kunst en cultuur. Zo van: Bach kan er misschien nog net in, maar who the fuck is Will Tura die met het idee van een musical komt aandraven? Events zijn in coronatijd non-events.

De wanhoop in de sector en evengoed in de horeca is zo groot dat zelfdoding voor sommigen nog het enige perspectief is. Dat mogen die enge virussen zich aanrekenen. En ook de nihilisten die stug doorgaan in ouderwets vertier.

De Vlaamse regering met N-VA als grootste meerderheidspartij heeft zich vastgereden in de coronaplooien. De Wever en de zijnen weten niet wat ze willen. Ze voeren een halfslachtige oppositie tegen de getroffen coronamaatregelen, maar komen zelf niet met een alternatief. N-VA was altijd al een partij van cafébazen. De pandemie vraagt om een gouvernementeel front van nationale eenheid, maar dat is aan de Vlaams-nationalisten niet besteed. De club der flaminganten wil haar vrienden van de horeca niet voor het hoofd stoten. Haar zorg voor economie primeert op de volksgezondheid.

Iemand als Ben Weyts speelt soloslim met het onderwijs, toch niet de geringste beleidsmaterie. Hij wil een status aparte voor jongeren. Die wil ik ook want de jeugd wordt al genoeg gepluimd in vrijheid en pret en krijgt soms ook nog te horen dat ze schuldig is. Jongeren zijn slachtoffers, geen daders. Het is verderfelijk dat juist jong en oud worden geculpabiliseerd in de strijd tegen het virus. De enen mogen zo snel mogelijk dood, de anderen moeten de leukste periode van hun leven ruimhartig invullen. Ondertussen scherpt de regering de repressie nog wat aan. Met boetes van minimaal 250 euro. Wie van het jonge grut kan dat betalen? Het wordt ervaren als afstotingsverschijnsel en zal ooit worden beantwoord met diverse vormen van burgerlijke ongehoorzaamheid. Vroeger zouden we gezegd hebben: daar komt revolutie van, maar vandaag ontbreekt het geloof in wat dan ook.

Normaal is een volk verenigd in een nationale crisis. Dat zijn wij niet. De samenleving is opgedeeld in segmenten: jong, oud, arm, rijk. En de regering is geen verbindende factor omdat ze die uitgesproken ambitie kennelijk niet heeft. Nu is Frank Vandenbroucke weer bezig met belerende herbewapening, maar of dat door de hele meerderheid wordt gedragen blijft mistig. Ik heb eerder het gevoel dat hij bliksemafleider is. Dat is ook zijn temperament: alleen willen zijn op hoge golven.

In volle tweede golf blijft de coronascepsis duren. In sommige landen met de heftigheid van straatdemonstraties en verbaal geweld, hier in een wat stillere boycot. De radicalisering van antilockdowndemonstranten is door Donald Trump geïnspireerd en leidt ook in Europese landen tot complotdenken en intimidatie. Een oorlogje om corona: het is de mensheid op haar zieligst.

Belgen zijn niet zo’n demonstratief volkje – wij zijn heersers van de verkropping –, maar ook hier is de scheiding der geesten grimmiger geworden. En dat ligt mede aan de gebrekkige voorlichting van de regering.

Er is een lawine van maatregelen over het land neergedaald. Sommige werden binnen de kortste keren weer ingetrokken, andere zijn vooral tegendraads. De verwarring is nog nauwelijks bij te houden. Dan krijgt het virus natuurlijk vrij spel. Het jojoën met testen en tracen is een postume belediging van tienduizend coronadoden.

Het middenveld is al even verdeeld als de regering. Corporatisten versus voluntaristen. Ook de verdeelde virologen zijn het meesterschap van het manoeuvre kwijt. Oude breuklijnen zijn niet bestand tegen een pandemie.

In de woon-zorgcentra groeit de wanhoop. Huisartsen voelen zich in de steek gelaten. Wat blijft er nog over van gezamenlijkheid? De coronacrisis overstijgt regering en parlement, aarzelingen zijn legitiem. Maar er moet wel een gemeenschapsbasis zijn. En die is in snel tempo verbrokkelt.

Met de curve die maar niet wil dalen wordt de kloof tussen gezondheid en economie weer aangezwengeld. Enkele particuliere ondernemers roeren zich. Zij zijn als de dood voor een radicale lockdown. We hebben hier lange tijd gedacht dat alleen communautaire thema’s de geesten konden splijten, straks zal blijken dat de pandemie even ondergravend is.

Premier Alexander De Croo kon de winst van een nieuw gezicht opstrijken. Het heeft niet lang geduurd. Het nieuwe gezicht vertoont al lelijke ouderdomsvlekken. En de winter moet nog komen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234