Donderdag 29/09/2022

Opinie

Onwetendheid over de islam, iets wat in intellectuele kringen weleens vaker voorkomt

Wim van Rooy. Beeld RV
Wim van Rooy.Beeld RV

Wim van Rooy is auteur van De malaise van de multiculturaliteit (2008) en Waarover men niet spreekt (2015).

Wim Van Rooy

In het interview van ‘Extreme meningen mogen we niet te snel verbieden’, (DM 28/4) wordt mijn naam tweemaal vernoemd op een wijze die absoluut geen recht doet aan wat ik al tien jaar betoog in boeken en lezingen. Laat ik om te beginnen zeggen dat ik blij ben dat Freddy Mortier, het nieuwe opperhoofd van de vrijzinnigheid, van oordeel is dat ik bij de vrijmetselarij mag blijven.

Maar ik ben wat minder blij met zijn onwetendheid over de islam, iets wat in intellectuele kringen weleens vaker voorkomt. Je kunt immers niet alles bestuderen, en dan valt men gemakshalve terug op wat het eigen conceptuele kader normaliter voorschrijft. Dat an sich blijft uiteindelijk toch vreemd omdat de meeste ervaringsexperts uit de islamregio precies hetzelfde voorhouden als wat ik in mijn boeken schrijf, namelijk dat de islam in wezen (de essentie ‘islam’ bestaat, zoals het katholicisme bestaat of het nationaalsocialisme bestaan heeft; niemand begint dan te emmeren over het generaliserende lidwoord bij het substantief) en vanuit zijn oorsprongsbronnen tégen elke niet-moslim is: de islam polariseert altijd tussen gelovige en ongelovige en is exclusief, terwijl het westen vanuit het christendom inclusief is.

De islam is totalitair (comprehensief), jihadistisch, supremacistisch, antisemitisch en vrouw- en homo-onvriendelijk. Het is een hele machinerie met Mohammed als krijgsheer die nog steeds als ‘heilig’ wordt aangezien en a fortiori gevolgd moet worden want hij is de perfecte mens (die wel moordde).

Dat merken we nog elke dag en staat in schril contrast tot bepaalde uitspraken in de Tenach, afgesloten in tijd en ruimte, want over de Talmoed zal Mortier het wel niet hebben, veronderstel ik. Moslims stenigen nog altijd en Islamitische Staat werd door het soennitische pausdom van Al Azhar nooit veroordeeld. Homo’s ziet men niet graag (men mag ze van de hoogste verdieping gooien) en Joden zijn varkens. Ik zou deze kleine bloemlezing makkelijk kunnen aanvullen maar het staat allemaal letterlijk in koran, sira en ahadith, bronnen waarvan de modale moslim zich vaak niet bewust is, maar die als een cultureel rooster al veertienhonderd jaar over zijn hoofd worden getrokken en die resulteren in onaangepast gedrag en slachtofferdenken op zijn best en op terrorisme op zijn slechtst.

Joden die bomaanslagen plegen in Europa ken ik niet, ondanks Mortiers verwijzing naar (Tenach?) uitspraken. En waar vindt men bij de Joden nog de doodstraf op overspel? Ik wil maar zeggen: het soort uitspraken van drieduizend en meer jaar geleden vallen bij de Joden op een koude steen, terwijl ze in de islam lekker warm worden gehouden. Mortiers referentie aan het wahabisme en zijn kwalijke praktijken slaat in die zin nergens op dat het in de eerste plaats de sharia is die als anker dient voor al datgene wat wij verfoeien, en die wordt door alle rechtsscholen aanvaard.

Wat nog het meeste stoort is zijn onwetendheid over de islam en het totaal gebrek aan wat denkers uit de islamregio schrijven. Zoals gebruikelijk gaat de brave westerse intellectueel uit van zijn algemene irenische conceptuele kader dat uitgaat van gesprek, overredingskracht, transparantie, rationaliteit en ‘Herrschaftsfreie Kommunikation’, wat een lachertje blijkt als men met moslims probeert te dialogeren: het is een dialoog van blinden en stommen. Die oecumenische dialogen leveren dan ook nooit maar iets op. Mortier haalt Ahmed Shahab aan en de zogenaamde aanpassing van de islam aan de omgevende cultuur. Als er nu iets is wat niet klopt, dan is het wel deze bewering. Vraag het de boeddhisten, de hindoes, de baha’i, de christenen, de kopten, de zoroasters, de yezidi. Het zijn in de visie van de islam allen ongelovigen en dus moeten ze als minderwaardig worden onderdrukt of dood.

De islam past zich nooit echt aan, doet alsof (veinzen mag: lees bijvoorbeeld de toespraken van Hamas in het Engels en het Arabisch: een wereld van verschil) en komt gepast als een duiveltje uit een doosje tevoorschijn. Dat is zijn modus operandi zoals die beschreven staat onder meer in bepaalde documenten van de Moslimbroederschap, een gezelschap oneindig veel gevaarlijker dan IS.

Wie de geschiedenis van de islam bestudeert, constateert juist dat dit stelsel altijd wint: het ent zich op een beschaving, zuigt het uit en veroorzaakt alleen maar achteruitgang. En die eeuwige verwijzing naar het kolonialisme en sociaal-economische discriminatie is een zwaktebod van jewelste. Het is een masochistische mantra die het goed doet bij het immer geculpabiliseerde Westen maar die nergens op slaat als men andere, ooit gekolonialiseerde volkeren aan het werk ziet. Het is een schaamlapje om de eigen islamonmacht te verbergen, want waar veel moslims zijn is er alleen gezeur, gedonder en achteruitgang. Dat zeggen Boualem Sansal, Malika Sorel, Abdelwahab Meddeb, Wafa Sultan, Ibn Warraq, Hamed Abdel Samad, Rachid Kaci, Wassyla Tamzali, Antoine Sfeir, Fethi Benslama, Pervez Hoodbhoy, Bassam Tibi, Sabatina James, Ayaan Hirsi Ali, en ga zo maar door, ieder met eigen klemtonen, maar haast allen verwijzend naar ‘la maladie de l’islam’. Het is cultureel racisme het beter te willen weten dan deze door de wol geverfde ervaringsexperts.

Ten slotte: Freddy Mortiers ideeën ter zake geven blijk van oude marxistische relicten. Het marxisme zag godsdienst als een epifenomeen, een afgeleide van de miserie waarin mensen vaak terechtkomen. Dat marxistische denken vinden we vandaag nog terug bij de obsolete verwijzigingen naar het sociaal-economische, dat blijkbaar niet geldt voor Polen, Viëtnamezen, Chinezen of Indiërs en dat door bovenstaande ervaringsdeskundige auteurs dan ook als ridicuul wordt afgewezen. Het Westen heeft moeite met het herkennen en benoemen van een vijand die zijn moeizaam opgebouwde bloemperkjes aan het vertrappelen is. Zijn democratie is niet langer weerbaar, zoals ze dat ook niet was ten tijde van het nationaalsocialisme.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234