Maandag 27/06/2022

Opinie

Op een natuurramp wordt meteen gereageerd, waarom niet op een mensencrisis?

null Beeld EPA
Beeld EPA

"Ons continent is uitgegroeid tot een fort van ongelijkheid, repressie en morele lafheid", schrijft Réginald Moreels. Hij is humanitair chirurg voor Artsen Zonder Grenzen en Artsen Zonder Vakantie, gewezen voorzitter van Artsen Zonder Grenzen, oud-staatssecretaris en oud-minister voor ontwikkelingssamenwerking.

Réginald Moreels

Ondanks het doorbreken van het taboe over migrantenquota tussen de EU-lidstaten, uitgaand van de voorzitter van de Europese Commissie Juncker, blijft een zwaar onevenwicht bestaan tussen humanitaire en repressiemaatregelen van de EU-top.

Waarom in hemelsnaam is dit continent, symbool van vrede en verzoening, uitgegroeid tot een fort van ongelijkheid, repressie en morele lafheid? Hoe komt het dat de leiders die ons regeren niet beter gedocumenteerd zijn en intellectueel wat meer alert en open voor de socio-economische en politieke context en de culturen van andere continenten?

Ten eerste wil ik enkele politieke slogans weerleggen:

- Ontwikkelingssamenwerking verhogen zal de migratie intomen
Een leugen. Ten eerste komt deze hulp door de proceduremolen zeer laattijdig toe aan de lokale bevolking. Ten tweede brengt ontwikkelingssamenwerking geen echte welvaart - alleen micro- of macro-economische hulp doet dat. Ten derde zal een verhoging van de lokale koopkracht de mensen net méér doen migreren om te investeren en bij te scholen. Ten vierde zijn het niet de armsten die migreren, maar de wat meer begoeden en geschoolden die uitwijken om de kansen van henzelf en hun families te garanderen.

- De politionele controle aan onze grenzen versterken remt migratie af
Een leugen. Migranten hebben geen notie van de grenscontrole, en hun wil om via de diverse Middellandse Zeeroutes door de muren van de EU te geraken is ijzersterk. Bovendien zal de terugkeer van deze mensen door deze afradende controles bemoeilijkt worden en zullen ze bijgevolg onderduiken in de clandestiniteit.

- De migratie teert op onze welvaart
Nog een leugen. Al geruime tijd weet men uit studies van de Wereldbank, IMF en academische onderzoekscentra dat een politiek van meer open grenzen onze rijkere landen nog rijker kunnen maken.

Hoe?

Hoe minder uitgaven een migrant moet doen aan de migratietocht, hoe meer geld hij spaart om verder te migreren of terug te keren naar zijn thuisland met een gespaarde som geld. Open grenzen - met strengere controle voor smokkelaars - dwingen de lidstaten bovendien tot een minimale gastvrijheid, door het in 2001 afgesproken statuut van tijdelijke bescherming om humanitaire redenen van de EU.

Een evenwichtig open grenzenbeleid vereist een versnelde basisintegratiecursus (zes weken) voor de nieuwkomers, een snelle tewerkstelling in knelpuntberoepen onder tijdelijk contract, fiscale verplichtingen en sociale zekerheid inbegrepen. Door de koopkracht van deze nieuwe inwoners zal onze economie een boost krijgen; dat staat vast en kan becijferd worden. De duur van het verblijf kan bepaald worden door de ware asielprocedure te scheiden van de economische migratie.

Wat te doen vanaf de volgende dagen en weken?

Regeringsleden, sociale partners en ngo's moeten samen een actieplan opstellen en aan de EU-lidstaten aankondigen dat ons land bijvoorbeeld enkele tienduizenden migranten wil opvangen. Een opvang moet uit de grond gestampt worden met goed leefbare tenten of prefabconstructies en de gesloten asielopvangplaatsen moeten opnieuw opengesteld worden voor tijdelijke opvang. Via de sociale media moet een massale oproep voor vrijwilligers gelanceerd worden en een nationaal spreidingsplan moet uitgetekend worden. De komende weken moet de reeds geteste integratiecursus opstarten en interim- en tewerkstellingsbureaus moeten gemobiliseerd worden om niet ingevulde vacatures in kaart te brengen en op te vullen.

Ik wil mij gerust inzetten om dit crisisplan te helpen realiseren. Na een natuurramp wordt onmiddellijk gereageerd. Waarom niet na een mensencrisis?

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234