Maandag 04/07/2022

OpinieBrief van de dag

Openhouden van al onze kerncentrales is logisch en niet onmogelijk

Kerncentrale van Doel.

 Beeld ID/ Philip Vanoutrive
Kerncentrale van Doel.Beeld ID/ Philip Vanoutrive
Redactie

Toen premier Verhofstadt in 2003 om opportunistische redenen en onder druk van Groen! besloot dat de kerncentrales in 2025 gesloten moesten worden, waren er slechts enkelen die er zorgelijke bedenkingen bij hadden. Het jaar 2025 was tenslotte nog veraf. Maar de laatste maanden, en zeker na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne, begon het besef te dagen dat de grote buitenlandse afhankelijkheid van onze energiebevoorrading, vooral van Russisch gas, een ernstig probleem vormde. De snelle hoog oplopende olieprijs, de zeer vervuilende uitstoot van de nog te bouwen gascentrales en de noodzaak om alle fossiele brandstoffen te bannen om het klimaat te redden hebben ervoor gezorgd dat stilaan het gezond verstand weer de bovenhand haalde.

En dan zegt de logica dat we alle middelen moeten inzetten op de zekerheid van energiebevoorrading, met een goede mix van zonnepanelen, windmolens, warmwaterpompen, kernreactoren, waterstofmotoren en alle toekomstige mogelijkheden.

België beschikt over zeven performante kernreactoren die gemiddeld 55 procent van onze elektriciteit opwekken. Vijf reactoren worden steevast door de groenen en ook de media bestempeld als ‘oud’ en twee als ‘nieuw’ (Doel 4 en Tihange 3). In feite zijn ze alle zeven door de vele regelmatige updates nog minstens tot 2030 of langer bruikbaar. Tinne Van der Straeten, minister van Energie (Groen), heeft vele malen herhaald dat alle regeringen sinds 2003 verwaarloosd hebben een duurzame energiepolitiek uit te bouwen; maar ze vergeet erbij te vertellen dat de groenen met hun fundamentalistische visie inzake kernenergie een gezonde mix van alle categorieën energie hebben verhinderd.

Laten we nu dus toekomstgericht denken. De twee nieuwste reactoren openhouden lijkt terwijl een zekerheid. Maar veel verstandiger zou het zijn er minstens vijf open te houden, desnoods alle zeven, tijdelijk en als buffer tot de wissel naar groene energie voltrokken is. (Terwijl ik dit schrijf is een beslissing nog niet gevallen.)

En laten we komaf maken met alle smoesjes zoals: Engie wil niet meewerken, hoogradioactief afval moet 100.000 jaar opgeslagen worden (in het labo van het SCK is men er al in geslaagd deze radioactiviteit te reduceren tot 300 jaar - leve de vooruitgang!), kerncentrales zijn gevaarlijk: natuurlijk, zoals koolmijnen (Marcinelle 1956), tankwagens (Martelange 1967), gasfabrieken (Enghien 2004), tsunami’s (Fukushima 2011) enz…

Openhouden van onze kerncentrales vraagt wat werk, ook wettelijk en juridisch, maar is niet onmogelijk. We hebben nog tijd. Toen ik einde 1950 nog les volgde over ‘Atoomleer’ (dat heette toen zo nog) stond die wetenschap nog in de kinderschoenen. Nu heeft kernonderzoek geen grote geheimen meer voor onze Belgische zeer gespecialiseerde wetenschappers. Wat we wel nog nodig hebben zijn een premier en politici met een open geest die moeilijke beslissingen durven nemen en ons naar een veilige toekomst willen leiden.

Erik Simons, Hoegaarden

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234