Woensdag 06/07/2022

Opinie

Radiopresentatoren stappen uit in monsterfile: maar mag dat wel?

Sam De Bruyn, Julie Van den Steen en Bram Willems. Beeld www.instagram.com/willemsbram
Sam De Bruyn, Julie Van den Steen en Bram Willems.Beeld www.instagram.com/willemsbram

Matthias Dobbelaere-Welvaert is managing partner bij theJurists Europe en doceert ook ‘Copyright and Mediarights’ aan de Erasmushogeschool Brussel. Hij is gespecialiseerd in privacy, vrije meningsuiting en artificiële intelligentie.

Matthias Dobbelaere-Welvaert

Een spookrijder op de E40 – men vraagt zich bij wijlen af hoe bestuurders zich zo kunnen vergissen – eiste deze morgen een zware tol. Een jonge vrouw, die aan het spookrijden was, overleed en er vielen twee zwaargewonden. Ongevallen met spookrijders zijn maar liefst tien keer dodelijker dan alle ongevallen op de snelweg samen. Naast de materiële en economische schade die zoiets oplevert, levert het natuurlijk een hoop ellende op voor de bestuurders en motorrijders die enkele uren vaststaan in zo’n file.

Een like voor je selfie

Het was niet enkel kommer en kwel, zo bleek. Er stonden namelijk ook enkele bekende Vlamingen in de file. Zo verscheen plotsklaps op Twitter, maar evengoed in de media een gezellige selfie waarop Bram Willems (StuBru), Julie Van den Steen (MNM) en Sam De Bruyn (Q-Music) schitterden met brede glimlach.

Lees verder onder de foto.

Ik kan nog begrijpen dat de presentatoren in kwestie geen idee hadden over de werkelijke toedracht van het ongeval, noch over de tol die deze file uiteindelijk met zich meebrengt. Dat bepaalde media echter vasthouden om dit artikel te brengen, zegt toch wat over de moraliteit van onze clickbait en like-maatschappij. Al is dit natuurlijk allemaal voor interpretatie vatbaar. De één vindt het storend, de ander ziet er geen graten in. Prima.

Wat als jij echter zo meteen weer vastzit in een lange (of iets minder lange) file, mag je dan ook vrolijk uitstappen?

De wet

Toepasselijke regels vinden we terug in het KB houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg, kortweg het Verkeersreglement. Artikel 21.1 stelt: "De toegang tot de autosnelwegen is verboden: (punt 1) aan de voetgangers, aan de bestuurders van rijwielen, van bromfietsen en van dieren." Ook artikel 21.4 is duidelijk: op de autosnelweg is het verboden: 4° een voertuig te laten stilstaan of te parkeren, behalve op de parkeerstroken, aangewezen door het verkeersbord E9a.

Ook al gaat het dus om onvrijwillig stilstaan, uitstappen in een file mag niet. Dit zou kunnen leiden tot boetes, al lijkt dat – afhankelijk van het gevaar dat je in realiteit zou creëren - toch eerder theoretisch.

Twitter

Laten we wel wezen: moraalridder spelen heeft nog nooit iemand verder geholpen. Vijf uur lang in een wagen zitten is geen pretje.

Ook al is het gebruikte drogargument nogal flauw, men kan moeilijk anders dan sympathie opbrengen voor iemand die urenlang vastzit in een wagen in een geheel immobiele file. Dat men hier de benen wil strekken, is nogal wiedes. Dat men dit evenwel dient te doen op de pechstrook met een fluohesje aan (zeker als het zicht belemmerd wordt door slecht weer of bij nacht) is evenwel ook een evidentie.

Het siert Sam De Bruyn dat hij op Twitter in conversatie gaat met verschillende personen die hem wijzen op het moreel vraagstuk, al reageert ie bij wijlen nogal geprikkeld:

Voorbeeldfunctie

Men kan onmogelijk ontkennen dat bekende radiopresentatoren een grote invloed hebben, met name bij jongeren. Zij dragen een bepaalde voorbeeldfunctie, en dienen die ook in te vullen. De BELOOFD-campagne is met moeite uit het straatbeeld verdwenen, het smartphonegebruik bij autobestuurders amper in te dijken. Als motorrijder kom ik dagelijks in contact met bestuurders die amper een oog op de rijweg hebben gericht. Aan elk stoplicht gaat de smartphone vlot omhoog. In maart schreef ik nog een opinie waarin ik pleitte voor meer aandacht achter het stuur.

Matthias Dobbelaere-Welvaert. Beeld rv
Matthias Dobbelaere-Welvaert.Beeld rv

Een veilige (snel)weg hoort het doel te zijn. Van een monsterfile maak je maar liefst het beste. Of dat ook moet met een smartphone in de hand, een selfie én in het midden van de snelweg laat ik hier maar in het midden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234