Donderdag 06/10/2022

Opinie

Sluiting nachtclub helpt drugprobleem niet uit de wereld

Archiefbeeld van Kompass. Beeld ID/ photo agency Sander Buyck
Archiefbeeld van Kompass.Beeld ID/ photo agency Sander Buyck

Peter Decuypere is marketingconsultant, auteur van Holy Trinity Events en oprichter van I Love Techno.

Peter Decuypere

Een jongeman van 31 sterft in een Gentse nachtclub aan een overdosis drugs, het stond onlangs in de kranten. Uiteraard is dat ongelooflijk jammer, maar dat burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld) overweegt om naar aanleiding van dat spijtige overlijden een club te sluiten, begrijp ik niet zo goed. Er sterven nu eenmaal mensen aan drugs: thuis, in clubs, op festivals, op het voetbal, in het verkeer. Dat er drugsdoden vallen is een jammerlijk maatschappelijk en statistisch gegeven. Het perverse gevolg hiervan is dat hoe succesvoller een club, festival of evenement, hoe groter de kans dat het uitgerekend daar, in die club, op dat festival of op dat evenement eens serieus zal fout lopen.

Geknipt uit het krantenverslag: “Het slachtoffer werd op 27 januari rond 6 uur ’s morgens onwel in de Gentse Kompass Klub, waar hij als werknemer aan de slag was. Hij verloor nadien het bewustzijn, zegt het parket. Hij werd overgebracht naar het UZ Gent, waar hij kort nadien overleed. (…) Uit het onderzoek is gebleken dat het om een druggerelateerd overlijden gaat. De beschikbare informatie wijst op een bijzonder hoge dosis MDMA, in combinatie met een mogelijk vooraf bestaande gevoeligheid of medische voorgeschiedenis’.”

Ik lees het bericht en schud het hoofd. Een vriend of familielid verliezen aan de gevolgen van drugs is verschrikkelijk. Die feiten mag je niet minimaliseren. Toch is de (tijdelijke) sluiting van de plek waar de dode viel voor mij niet de juiste maatregel. Mag ik uitleggen waarom?

Kompass is een succesvolle nachtclub. Ik heb er een paar weken geleden, samen met Kompass, nog zelf een evenement georganiseerd. We hebben tijdens die avond op geen enkel moment problemen gehad, buiten een generator die wat moeilijk begon te doen. Maar ik maak me zeker geen illusies. Het kon evengoed op mijn evenement helemaal fout zijn gelopen. Zelfs daar kon een drugsdode gevallen zijn.

Peter Decuypere. Beeld Tim De Backer
Peter Decuypere.Beeld Tim De Backer

Want zelfs bij een goede huisvader kan het gebeuren dat zijn kinderen dingen doen die hij uitdrukkelijk verbiedt. Zelfs als die goede huisvader dat uitgesproken verbod zo krachtdadig mogelijk met preventieve en restrictieve maatregelen probeert te laten naleven. Als een onverantwoordelijke onnozelaar xtc verkoopt in een club kan dat al snel dodelijke gevolgen hebben. Kwaliteit en MDMA-dosering verschillen immers van pil tot pil.

We mogen verwachten dat een burgemeester intussen weet dat druggebruik een maatschappelijk (en dus statistisch aantoonbaar) fenomeen is. Hij moet ook weten dat je door het sluiten van een succesvolle club, die bij mijn weten goed samenwerkt met de overheidsdiensten, het probleem alleen maar verlegt. Je duwt het probleem weg naar de donkere, anonieme, niet te controleren raves en feestjes. Dat zou het aantal drugsdoden niet doen dalen, integendeel. Het enige voordeel dat ik zie, is dat je de officiële statistieken wat kan verlichten.

Is dat meer dan perceptiepolitiek? Of zelfs paniekpolitiek?

Clubs verantwoordelijk stellen voor elke drugsdode is net als ons wegennet verantwoordelijk stellen voor elke verkeersdode. Meestal ligt het dodelijke probleem niet bij het wegennet, maar in het al dan niet onverantwoorde gedrag van de weggebruiker. Al plaatst de overheid verkeerslichten, onderhoudt ze de wegen en bestraft ze de overtreders, dan nog vallen er verkeersdoden. Zo is het ook in club- en festivalland: ondanks het feit dat de meeste clubeigenaars en festivalorganisatoren zich als goede huisvaders gedragen – overtreders opsporen en buitenzetten, samenwerken met de politie –, soms vallen er toch nog drugsdoden.

Een beetje realiteitszin kan nooit kwaad op emotioneel verwarrende momenten. Zeker van een burgemeester mogen we emotionele standvastigheid verwachten. Waartoe zou de tijdelijke sluiting van een nachtclub leiden? Het risico op drugsdoden blijft. En geen mens kan voor 100 procent uitsluiten dat er op de avond van de heropening van de geviseerde club een dode valt, zelfs de burgemeester niet.

Ben ik nu te hard? Nee. Het gaat hier over het economisch nekken van een jonge ondernemer, die in moeilijke horecatijden een club met wereldfaam uit de grond heeft weten te stampen. Als je als burgemeester zo’n economische ‘moord’ in overweging wilt nemen, moet je eerst de gekende maatschappelijke feiten eerlijk op een rijtje durven te zetten, en op basis daarvan een redelijke beslissing nemen. Een sluiting van vier maanden lijkt me dan opeens wel heel onredelijk.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234