Dinsdag 09/08/2022
Warda El-Kaddouri. Beeld DM
Warda El-Kaddouri.Beeld DM

ColumnWarda El-Kaddouri

Sta me toe sceptisch te zijn tegenover moslimbashers die nu plots bezorgd zijn om de emancipatie van deze vrouwen

Warda El-Kaddouri is literatuurwetenschapper en freelancejournalist en verzorgt de gastcolumn. Volgende week volgt Marc Didden haar op.

Warda El-Kaddouri

Na België ging deze week ook in Nederland een verbod in op het dragen van gezichtsbedekkende kleding. Veertien jaar nadat PVV-leider Geert Wilders er een prioriteit van maakte, werd de wet realiteit. In Vlaanderen werd de invoering door veel politici met gejuich onthaald. Duimpjes omhoog voor de ‘open samenleving’. Open samenleving? Onder welke steen hebben zij de afgelopen maanden geleefd? Of is de verschuiving naar extreem-rechts een uitdrukking van openheid?

Naar schatting dragen 150 vrouwen een nikab of boerka in Nederland. Dat er speciaal voor deze extreem kleine minderheid een wet werd bedacht, is op zijn minst bijzonder te noemen. In tegenstelling tot de Belgische wet, waarbij het verbod voor de volledige openbare ruimte geldt, is de maatregel in Nederland beperkt tot het openbaar vervoer, onderwijs, overheidsgebouwen en publieke zorginstellingen.

In koor gaven zij al aan de wet niet te zullen handhaven. Waarom? Zij waren geen vragende partij want – en hier komt het – ze hebben nog nooit enige problemen ondervonden. Bovendien heeft alleen de politie de autoriteit om boetes uit te schrijven. En raad eens? Die hebben ook al meegedeeld hier ‘geen prioriteit’ aan te geven: politiek correct voor ‘bekijk het maar’. Er zijn immers dringender overtredingen en misdrijven te bestrijden dan een burger in gewaad. Een mens zou zich beginnen afvragen waarom die wet er überhaupt is.

Vijandbeeld

Bekruipt je een angstig gevoel wanneer je een vrouw volledig in zwart gewaad gehuld ziet? Dat is niet abnormaal. Het is de ultieme visualisering van het vijandbeeld van islamitische radicalisering en terrorisme dat ons jarenlang werd ingeprent. Ik ben zelf ook niet vrij van vooroordelen. Word je ongemakkelijk van het gebrek aan non-verbale communicatie? Begrijpelijk, maar is het wenselijk dat jouw ongemakkelijk gevoel juridisch boven de vrijheid van een andere burger staat? Zit je in met het vrouwonvriendelijk karakter van zo’n sluier? Dat is mooi. Sommige vrouwen worden effectief gedwongen om zichzelf te bedekken en dat is in alle gevallen verwerpelijk. Kunnen we dan zorgen dat zij geholpen worden zonder daarbij andere vrouwen, die er wél zelf voor kiezen, te bestraffen en uit de openbare ruimte te weren?

Sta me trouwens ook wel toe om enigszins sceptisch te zijn tegenover de mensen die dag in dag uit moslims bashen, maar nu doen alsof ze bezorgd zijn om de emancipatie van deze vrouwen. Dezelfde groep scandeert ook laaiend enthousiast “De jacht is open!”. Het AD, de grootste krant in Nederland, had namelijk de onjuiste informatie verspreid dat je een burgerarrest kon uitvoeren en een vrouw met nikab desnoods tegen de grond kunt drukken tot de politie er is. So much voor dat veiligheidsgevoel he.

In een liberale democratie hoort het zelfbeschikkingsrecht van het individu altijd voorop te staan. In een vrij en seculier land hoort een overheid zich niet te bemoeien met de kleding van haar burgers. Wetten horen de rechtstaat en zijn grondwetten niet te ondermijnen. En dat doet deze wet – die niets meer of minder is dan symboolpolitiek – helaas wel.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234