Woensdag 28/09/2022

Satire

Stakers geplaagd door burn-out: "Stakingsdruk te hoog"

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

De berichtgeving stelt teleur. Wanneer journalisten alle feiten checken en elke uitspraak nuanceren, welk verhaal blijft er dan nog over? Het nieuws kan beter, veel beter. Daarom herschrijft Tim F. Van der Mensbrugghe wekelijks het nieuws. Met andere woorden, de week zoals ze had kunnen - of moeten - zijn.

Tim F. Van der Mensbrugghe

Maandag 8 december

Francken maakt werk van repatriëring lichaam Spaanse profiteur

Een uitgeprocedeerde Spaanse asielzoekster die decennialang op kosten van de Belgische belastingbetaler heeft geleefd, wordt zo snel mogelijk teruggevlogen naar haar vaderland. Dat heeft staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) beloofd op zijn Facebookpagina.

In 1960 verwierf Fabiola M.y.A. (86) de Belgische nationaliteit met een schijnhuwelijk, meldde Francken. "Maar nu is ze eindelijk uitgeprocedeerd. Beroep is niet meer mogelijk. Opdat haar lichaam de belastingbetaler niet nog meer geld zal kosten, wordt het kreng zo snel mogelijk van het grondgebied verwijderd. Altijd paraat om de maatschappij een dienst te bewijzen. ;-)"

De dood van Fabiola is mogelijk het gevolg van een stakingsactie. Door een stakerspiket geraakten de meest exquise patés, potjes kaviaar en gebakjes niet tijdig tot bij de profiteur, waardoor zij omgeven door materiële rijkdom alsnog stierf van ontbering.

null Beeld rv
Beeld rv

Dinsdag 9 december

Aartsbisschop Léonard vraagt euthanasie aan

In een brief aan paus Franciscus heeft aartsbisschop André Léonard uitdrukkelijk verzocht om op euthanasie te mogen gaan. "Met mijn wilsbekwaamheid is alles prima, maar ik word oud en wil geen last zijn voor de maatschappij, dus gelieve mij te ontheffen van dit aardse bestaan", schrijft de primaat van de Belgische katholieke kerk. "En snel graag."

Euthanasie is hoogst ongebruikelijk onder paapse geestelijken, maar toch vraagt Léonard een uitzondering aan. "Ik ben een beetje levensmoe door de voortdurende controverses over mijn persoon", argumenteert de aartsbisschop. "Mijn choquerende uitspraken worden telkens uit hun choquerende context gerukt. Dat is immanent onrechtvaardig. Ik heb helemaal niets tegen homo's, tenzij ze homoseksualiteit bedrijven."

Met aan waarschijnlijkheid grenzende zekerheid spelen de aanhoudende pedofilieschandalen mee in de beslissing van Léonard om zo radicaal uit zijn functie te stappen. De katholieke kerk schreeuwt om hulp omdat zij de dossiers van kindermisbruik niet meer kan beheersen. "We hebben geen geld meer om nieuwe doofpotten aan te schaffen", luidde bisschop van Antwerpen Johan Bonny deze week nog de noodklokken.

Het is afwachten of de paus euthanasie zal toestaan, maar professor palliatieve zorgen Wim Distelmans (VUB) geeft Léonard alvast zijn zegen. "Ook een bisschop die een paar eeuwen te laat is geboren, verdient een waardig levenseinde."

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Woensdag 10 december

Salonsocialist steekt kloof tussen arm en rijk over

Hoewel de kloof tussen arm en rijk steeds groter wordt, slagen almaar meer salonsocialisten erin veilig de overkant te bereiken en zicht daar te settelen. "Een politiek mandaat is de beste bescherming tegen armoede", zegt ervaringsdeskundige Elio Di Rupo.

"Als je iets wilt doen aan de ongelijkheid, moet je bij jezelf beginnen", weet ook Johan Vande Lanotte. "De kloof die je moet overbruggen, is breed, maar het loont. Halverwege moet je wel passeren langs een massa middenklassers. Dat is lastig, want zij klagen de hele tijd en stemmen daarom op de N-VA, waarna ze nog harder gaan klagen."

Voorzitter van de Salonsocialistische Partij Bruno Tobback zegt geen noemenswaardige problemen te hebben gehad bij het oversteken van de kloof: "Ik ben gewoon met mijn zeiljacht naar de overkant gevaren. Makkelijk zat."

Pascal Smet vindt de kloof tussen arm en rijk zelfs charmant. "Zoals elke salonsocialist wens ik natuurlijk dat de kloof smaller wordt, maar het is goed dat zij tegelijk ook uitdiept", zegt de Brusselse minister van Mobiliteit. "Dat maakt het des te spannender om langs de rand te mountainbiken."

De OESO hoopt dat steeds meer Belgen de oversteek wagen, maar raadt mensen af om salonsocialist te worden. "Het salonsocialisme kan zorgen voor individuele economische groei, maar dat gaat meestal ten koste van de algemene economische groei", waarschuwt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling. "De beste manier om armoede te ontlopen is een geheime deal sluiten met de fiscus, maar dat moet je een salonsocialist niet vertellen."

Donderdag 11 december

Stakers geplaagd door burn-out: "Te hoge stakingsdruk"

Een stijgend aantal gesyndiceerde werknemers zit thuis met een burn-out doordat ze de druk om te gaan staken niet meer aankunnen. Het stakingsrecht heeft zijn limieten bereikt, zeggen zij.

"Het wordt me te veel, sorry", erkent Myriam Vercamst (56) vanuit haar luie zetel. "De vakbonden eisen te veel flexibiliteit. De ene staking is nog maar afgelopen of de volgende staat alweer voor de deur. Dat is niet menselijk meer."

Verscheidene werkgevers rapporteren dat hun medewerkers vaker komen klagen over de vakbonden. "De stakingsdruk is te hoog", bevestigt Janine De Leeuw (38), die sinds de staking van 1 december aan kortademigheid en weltschmerz leidt. "Ik heb het gevoel dat de fysieke realiteit aan het stakerspiket nooit het verlangen naar meer rust en comfort kan bevredigen. Ik sta al een hele maand te staken voor de hond zijn kloten."

"Er moet almaar sneller gestaakt worden", klaagt ook Rita Leemans (49). "Het is toch niet omdat we mógen staken dat we móeten staken?"
Vakbondsmilitanten vragen de federale regering om het stakingsrecht in te perken. "Het heeft zijn beste tijd gehad", vindt Alberta Buysse (51). "In andere landen lachen ze ons uit omdat wij zo vaak staan te rillen aan een stakerspiket. Wij zouden graag nog eens gewoon aan de lopende band staan zonder voortdurend het werk te moeten neerleggen."

De vakbonden reageren dat er geen enkel alternatief is. "Het is flauwekul dat we niet meer zouden moeten staken als er een vermogenswinstbelasting komt", zegt het gemeenschappelijk vakbondsfront.

Vrijdag 12 december

Farid Le Fou aan de slag voor taxidienst Uber

De beruchte ex-gedetineerde Farid Bamouhammad (46) is in alle discretie aan de slag gegaan voor de omstreden vervoersdienst Uber. "Na drie decennia in de gevangenis is het niet gemakkelijk om weer een wagen te besturen, maar als het om iets innovatiefs gaat, doet het er niet te veel toe of je de regels respecteert, heb ik vernomen, et voilà, daarom vervoer ik nu mensen", zegt Farid. "Een smartphone om Uber op te installeren had ik niet, maar dankzij een vriendelijke mevrouw die nu in een parkje ligt dood te bloeden, is daar snel verandering in gekomen."

Moet Le Fou dan niet revalideren van zijn manmoedige hongerstaking? "Ik had inderdaad wel trek in een hapje. Door de bereidwillige tussenkomst van de uitbater van een snackbar rijd ik nu weer rond met een gevulde maag. Misschien moet iemand wel eens naar die mens gaan kijken, want toen we afscheid namen, zag hij er niet meer zo fris uit", zegt de modelgevangene aan de telefoon.

De Brusselse politie weet niet of Le Fou aan de slag is met een gestolen wagen en is - het agressieve gedrag van de gangster indachtig - ook niet van plan om dat te gaan controleren. "Die taak laten we liever over aan de nieuwe privépolitie zodra die er is", zegt een verkeersagent. "Het enige wat wij zeker weten, is dat voetgangers in Brussel sowieso loslopend wild zijn, met of zonder een Farid Le Fou achter het stuur."

null Beeld BELGA
Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234