Maandag 26/09/2022
null Beeld Bob Van Mol
Beeld Bob Van Mol

Column

Tot 14 oktober zal elke bagatel uitvergroot worden om er politiek garen bij te spinnen

Mark Coenen, adviseur en opleidingshoofd van de Hasseltse hogeschool PXL, gaat op wandel met de week.

Mark Coenen

Briefje, deze week gevonden in de brievenbus.

“Beste buren, sinds zondag hebben we een haan in de tuin. Een sympathiek beest, erfstuk van mijn moeder. Onze kleindochter is er gek van. Nu hij bij ons woont, hebben we ons ook gerealiseerd dat een haan kraait en geen onderscheid maakt tussen weekend en werkdag.

Hij begint te kraaien om iets over 6 uur ’s ochtends en blijft kraaien tot ongeveer 19 uur ’s avonds. We hebben er niet zoveel last van, maar moeten er ook aan wennen.

Ik wou u toch contacteren, want misschien denkt u er zelf anders over. Hoe leuk we het beest zelf ook vinden, we willen onze buurt er niet mee verpesten (mocht u dat zo zien). Als het kraaien u mateloos ergert, laat u het mij dan weten?”

Gevolgd door een telefoonnummer.

Veel slimmere communicatie heb ik nog niet dikwijls gezien.

Door de buurt op grappige en innemende wijze te informeren over de nieuwe situatie, is de kans miniem dat de haan uitgezet zal worden en worden overgebracht naar een gesloten opvangcentrum.

Meer nog: ik lag vanochtend te wachten tot hij aansloeg. Klokslag zes uur.

Drie keer kraaide hij. Zal toeval geweest zijn. Een haan naar mijn hart. Als de buren met vakantie gaan, willen wij hun haan wel opvangen.

Jaarlijks komt er in de buurt een hanenfeest, waarbij we de haan, die we gekscherend, want zo zijn we, Theo Lawijt hebben gedoopt, een vers kippetje aanbieden en genoeg pieren om zich rond te vreten.

Topcommunicatie dus. Goed over nagedacht.

Idee: als we het bespreekbaar maken en we babbelen met elkaar, raken we er wel uit. Totaal het tegenovergestelde van de communicatie rond Het Incident Van Mechelen, waar een huwelijksschepen vond dat hij de grondwet niet moest toepassen, daarin snel en luidkeels gesteund door die andere Theo Lawijt.

We gaan het niét bespreekbaar maken, we gaan er niét over babbelen, we gaan erover roepen.

De wet is maar een vodje papier.

We zijn 150 dagen voor de verkiezingen en binnenkort is het sperperiode, dus moet er uit alle vuurmonden getoeterd worden ter eer en glorie van het eigen gelijk en de superieure cultuur die wij moeten beschermen.

Daarbij gemakshalve vergetend wat in de wet staat. Mismanagement by example, noemen ze dat, geloof ik. Van een ambtenaar in functie.

Nieuw rechts: echt nieuw is het niet, echt rechts wel.

Geen hand geven is een gebrek aan respect volgens de een, wél een hand geven is een gebrek aan respect volgens de ander. Raak er maar wijs uit.

Toch is dat geen nieuwe tegenstelling: de vraag stellen of alle Joodse huwelijken op het Antwerpse stadhuis bezegeld worden met een krachtige handdruk van de burgervader aan de jonggetrouwde echtgenote is ze beantwoorden.

Tot recent leek mij dit geen gemeenschapsontwrichtend probleem: het is niet omdat ik het belachelijk vind dat het niet mag van de wet. Want het mag van de wet. Dat was zelfs bij de legalist van Lubbeek blijkbaar niet bekend.

Informeer u eerst een beetje, denk ik dan, voor u medeburgers een moreel lesje wenst te spellen.

Het zelfgecreëerde en gemediatiseerde incident past in de strategie om van het probleem van den vreemde hét onderwerp van de naderende verkiezingsdebatten te maken.

Het gaat ze nog lukken ook.

De Vlaamse grondstroom, snerpend als een hondenfluitje: als ze niet oppassen, kunnen ze oprotten.

Hier ons hand, wanneer ons recht? Tot 14 oktober zal elke vergelijkbare bagatel uitvergroot worden om er politiek garen bij te spinnen.

Ordewoord: probeer van al uw slecht ruikende scheten een politieke donderslag te maken.

Nog 150 dagen. Mijn god.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234