Zondag 03/07/2022

Opinie

Wat we met ‘Sign for my Future’ willen (en wat niet)

Jeanne Verwee. Beeld Barbara Debeuckelaere
Jeanne Verwee.Beeld Barbara Debeuckelaere

Jeanne Verwee (18) is studente Duitse taal- en letterkunde aan de UGent.

Jeanne Verwee

Beste Anneleen Kenis,

Dank je voor je antwoord. Je hebt me veel vragen gesteld. Hoe zal zo’n klimaatbeleid eruit zien? Zullen ze aan hun eigen winstmarges durven raken? Hoe ambitieus zal men durven zijn?

Eerlijk: ik heb daar geen antwoord op. Wat jij vraagt gaat veel verder dan wat een petitie als Sign for my Future beoogt, met name zo veel mogelijk handtekeningen verzamelen onder de eis voor politieke maatregelen (die onze samenleving tegen 2050 CO2-neutraal maken).

Je zegt: je houdt je hart vast voor een klimaatbeleid geschreven door honderd CEO’s. Maar zoals ik in mijn brief schreef, Sign for my Future is een burgerinitiatief. De CEO’s van de ruim 160 bedrijven die dit ondertekenen, doen dit uit eigen naam. Ze willen, net als de vele duizenden jongeren, burgers en middenveldorganisaties, net als jij en ik, dat de politiek handelt. En wel nu.

Verzet is nodig

We moeten af van het idee dat Sign For My Future een klimaatbeleid uitstippelt. Dat is niet zo. Je zegt: verzet is nodig. Sign For My Future ís dat ook. Het is een eis voor politieke verandering.

Je zegt: samen gaat het niet, de geschiedenis toont het tegendeel. Het probleem daarbij is: de geschiedenis in deze interesseert mij niet. Als we tot een klimaatbeleid willen komen dat overeenstemt met de noden van vandaag, zullen we niet langer moeten kauwen op wat er in de geschiedenis gebeurde, voorbeelden zijn er altijd, maar moeten we eisen stellen die aan het nu tegemoetkomen.

Je zegt: politiek neutraal bestaat niet. Akkoord, als we tot echt beleid willen komen, zullen er harde keuzes gemaakt moeten worden, die niet politiek neutraal zullen zijn. Maar daar zijn we nog lang niet in België. Eerst moet het draagvlak er zijn, eerst moeten we samen akkoord gaan dát we heel veel moeten veranderen. En ik geloof dat die basiseis wél politiek neutraal kan zijn. Met name de langetermijnkeuze om tegen 2050 CO2-neutraal te zijn. Sign for my Future is niets meer dan die eis. We moeten ons verzamelen achter één gemeenschappelijke noemer: wij willen dat er iets gebeurt. Dat is één. Daarna komt politiek.

Vertrouwen of wantrouwen

Jij wil een revolutie. Ik ook. Waarom is het zo moeilijk te geloven dat er een begin is van revolutie? Dat er bedrijven bestaan die niet alleen sociale grenzen aanvaarden op hun winstmarges maar beseffen dat er ook ecologische grenzen moeten zijn?

En weet je, wanneer er genoeg handtekeningen zijn, en de politiek verandering oplegt, ook en zeker aan de bedrijven, dan zou dit wel eens onze gezamenlijke revolutie kunnen zijn.

We hebben nu de keuze: vertrouwen of wantrouwen. Maar weet wel: niet tekenen brengt ons geen stap verder. Een klimaatbeleid wordt breed gedragen, bedrijven zijn er en gaan niet weg. Het is met de bedrijven of het is niet.

Zodra we allemaal beginnen geloven dat dit mogelijk is, is het mogelijk.

Hartelijke groeten,
Jeanne Verwee

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234