Woensdag 05/10/2022

Opinie

We hebben politici nodig die hun lokale situatie niet tot norm voor heel Vlaanderen willen verheffen

Lieven Boeve. Beeld BELGA
Lieven Boeve.Beeld BELGA

Lieven Boeve is directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen

Lieven Boeve

Vreemde vrije tribune van Jo De Ro (DM 14/6), Open Vld-schepen van Onderwijs in Vilvoorde, Vlaams Parlementslid én – wat onvermeld bleef – bestuurder van de koepel van het stedelijk en gemeentelijk onderwijs. Hij bevestigt immers onze klacht dat scholen van het officieel onderwijs niet mogen samenwerken met de scholen van het vrij onderwijs in gezamenlijke ondersteuningsnetwerken.

Individuele katholieke scholen mogen wel toetreden tot een ondersteuningsnetwerk van het officiële onderwijs. Maar ondersteuningsnetwerken vanuit het vrij initiatief, gezamenlijk met scholen van het officieel onderwijs, dat kan voor hem blijkbaar niet. Echter, zo is geen samenwerking tussen gelijkwaardige partners mogelijk. Tegelijk bevestigt Jo De Ro ook dat een algemene verplichting tot netoverschrijdende samenwerking ingaat tegen de grondwettelijk gewaarborgde vrijheid van onderwijs, intussen ook een internationaal erkend mensenrecht. Hij vreesde immers terecht dat het katholiek onderwijs in dat geval een procedure zou instellen bij het Grondwettelijk Hof. Toch zeer vreemd allemaal.

Vrijwillige samenwerking

Tenzij … precies de beperking van deze vrijheid van onderwijs voor hem écht in het geding was toen deze regeling in het Vlaams Parlement ‘en stoemelings’ in het decreet verzeild geraakt is. Onder het mom van zorg voor leerlingen maakt hij opnieuw zijn ideologische punt dat onderwijs in Vlaanderen beter in één net georganiseerd wordt. Lees: geen katholiek onderwijs meer (want dat is iets van de jaren 50).

Het moet duidelijk zijn: ook Katholiek Onderwijs Vlaanderen pleit in de ondersteuning van kinderen met een onderwijszorg voor de vrijheid van onderwijs en, in dat verband, de vrijheid van organisatie. Zorg voor de leerling is voor ons immers geen technisch-neutrale aangelegenheid, maar staat in het hart van ons pedagogisch project van de katholieke dialoogschool. Vandaar dat wij de zorg zo dicht mogelijk bij de leerling en zijn school willen organiseren. Vandaar ook dat wij kiezen voor echte en dus vrijwillige samenwerking tussen scholen van de verschillende netten, in respect voor de verschillende pedagogische projecten. Want slechts wie zich ten volle erkend weet, engageert zich voluit.

Gedwongen samenwerking werkt contraproductief. Ze leidt tot constructies en procedures waar niemand beter van wordt. We hebben nood aan een terugtredende overheid die eerder faciliteert dan dicteert, en vertrouwen schenkt aan het onderwijsveld, de scholen en hun netwerken. Dat lezen we overigens ook in de huidige regeerverklaring. Daartoe hebben we nood aan politici die voldoende onafhankelijk onderwijsdecreten maken, die niet tegelijk rechter en partij zijn, en die niet de eigen lokale situatie tot norm voor heel Vlaanderen willen verheffen.

Politiek-ideologische spelletjes

Te vaak doorkruisen politiek-ideologische spelletjes het actuele onderwijsbeleid: of het nu gaat over de ondersteuning van leerlingen met een onderwijszorg, over eindtermen en leerplannen, of over schoolorganisatie en netwerkvorming: 19de/20ste-eeuwse antikatholieke reflexen bij de enen, even ouderwets anti-koepel-ressentiment bij de anderen. Daarom deze dringende oproep aan alle politici, over de partijgrenzen heen: mag het nu alsjeblieft weer over onderwijs gaan? Over de leerlingen en over de scholen waaraan ouders hun kinderen toevertrouwen? Met respect voor alle partners, ook het vrij onderwijs? En kunnen we daar samen mét elkaar, in plaats van tegen elkaar aan werken?

En dus geen bepalingen in decreten inschrijven die verdelen in plaats van te verbinden?

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234