Maandag 26/09/2022

opinie

We komen niet op voor verdoving om wie dan ook te pesten

Deze GAIA-actie tegen onverdoofd slachten dateert van 2007. Beeld Jimmy Kets
Deze GAIA-actie tegen onverdoofd slachten dateert van 2007.Beeld Jimmy Kets

Michel Vandenbosch (55) is voorzitter van GAIA en auteur van De Werken van GAIA. Dertig jaar op de bres voor dieren en hun rechten.

Michel Vandenbosch

Dat Latifa Matheeussen vegetariër is geworden dankzij de islam, kan ik, die zelf al ruim dertig jaar om ethische redenen geen vlees en geen vis meer eet, alleen maar toejuichen (DM 8/9). Matheeussens religieuze inspiratiebron neemt niet weg dat de meeste moslims wel nog vlees eten. Er moeten heel wat zaken opgevolgd worden bij het ritueel slachten, stelt de politicoloog/consultant. Voorschriften, die inderdaad blijk geven van bekommernis om dieren. Maar dat is de theorie. De praktijk is anders.

In het kader van het Offerfeest nam ik meermaals het rituele slachten op tijdelijke slachtvloeren in Antwerpen waar. Telkens stelde ik vast dat niet één van al die zaken, die Matheeussen in haar opiniestuk opsomt, werd nageleefd. Aanwezige imams grepen niet in. De enige die hen wees op de voorschriften waarnaar Matheeussen terecht verwijst, was ik, een niet-moslim! De dieronwaardige realiteit van het dierenleed in de intensieve vleesproductie-industrie is ethisch sterk problematisch en kan zelfs als immoreel bestempeld worden. Dat neemt niet weg dat de meeste moslims industrieel geproduceerd vlees eten. Als ik Matheeussen goed begrijp, handelen zij allen in strijd met "de islamitische regelgeving".

GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. Beeld photo_news
GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch.Beeld photo_news

"Ik lees de Koran niet", kreeg ik meer dan eens te horen. "Ik doe gewoon wat de imam zegt dat goed is voor een moslim. En als de imam zegt dat dieren onder verdoving geslacht mogen worden, dan zal ik dat ook doen." Zo eenvoudig is dat. Het valt dus sterk te betwijfelen of iedere moslim weet wat er werkelijk in de Koran staat en wat de Soenna zegt over respect voor dieren en de natuur.

In Antwerpen zag ik enkele jaren geleden geitjes onverdoofd gekeeld worden. Spartelend krijsten ze het een paar minutenlang uit van de pijn. Ook aan de heftige staartbewegingen te zien, leden ze erge pijn. Een man in djellaba kwam naar me toe: "Ziet u wel, mijnheer, ze lijden niet." "Bent u dan blind en doof?", antwoordde ik. Ik legde hem uit wat we zagen en hoorden. Hij keek zwijgend toe. Die ongetwijfeld brave man herkende de uitingen van pijn bij die geitjes niet.

Het is niet omdat dieren hun hele, meestal korte leven lang een onwaardig bestaan hebben gekend, dat het moment van de slachting, twee minuten pijnlijke doodsstrijd voor onverdoofd geslachte schapen en vijf tot twaalf minuten voor runderen, voor die dieren een plezierreisje op weg naar het dierenparadijs vormt. Had GAIA dan het geweld op de veemarkten destijds niet moeten aanklagen omdat hun levenskwaliteit waar ze vandaan kwamen, sterk te wensen overliet? Alle Vlaamse en Waalse dierenartsenverenigingen zowel als de Federatie van Europese Dierenartsen zijn unaniem in hun wetenschappelijk stevig onderbouwd oordeel (in de gezaghebbende wetenschappelijke wereld terzake is er wel degelijk een consensus): onverdoofd slachten is omwille van het dierenleed in alle gevallen onaanvaardbaar.

Waarom is het in ons land te veel gevraagd om de beschikbare bedwelmings- of verdovingstechnieken toe te passen, die omkeerbaar en bijgevolg aanvaardbaar zijn voor minder conservatieve moslims? Want de dieren sterven niet door het effect van de verdoving en bloeden goed uit. We komen niet op voor verdoving om wie dan ook te pesten, maar om technisch vermijdbaar dierenleed te vermijden.

GAIA heeft echt niet op Latifa Matheeussen gewacht om de ergste kwalen van de intensieve vleesproductie aan te klagen. Sinds onze oprichting in 1992 voert GAIA op verschillende fronten diverse campagnes tegen de 'factory farming', in het bijzonder tegen wrede vormen van veehouderij en vleesproductie: legbatterijen, zeugenboxen, verre veetransporten, konijnenbatterijen, wreedheden op veemarkten, paardenvleeshandel, dwangvoedering van eenden voor foie gras enzovoort. Onze recentste actie - een radiospot tegen biggencastratie - dateert nog maar pas van afgelopen week. Varkenshouders voelden zich ook geviseerd.

Onze strijd voor wettelijk verplichte verdoving van voor de slacht bestemde dieren, zonder uitzondering voor religieuze riten, is in het geheel niet selectief maar betreft eveneens de rituele slachtpraktijk van orthodoxe joden, de wereldkampioenen onverzettelijkheid.

Afsluitend komt mij het beeld voor de geest van die jonge Antwerpse moslim, die me enkele jaren geleden zei in de tijdelijke slachtinrichting, die toen nog voorzien was voor onverdoofd slachten: "Mijnheer Vandenbosch, ik weet dat dit hier voor u heel moeilijke momenten zijn. Ik wil dat u weet dat ik geen schaap meer slacht, ik geef een gift aan een goed doel." Dan zie ik die andere jonge moslim weer, die me herkende op straat en naar me toekwam: "Mag ik u de hand schudden. Ik bid elke dag voor u."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234