Donderdag 06/10/2022
null Beeld DM
Beeld DM

StandpuntBart Eeckhout

Wie politieke vijanden maakt, heeft beter geen rammelende blikken aan de wagen hangen

Bart Eeckhout is hoofdredacteur van De Morgen.

Bart Eeckhout

Nog lang niet alle vragen bij de spectaculaire publieke zelfontbranding van het fenomeen Sihame El Kaouakibi hebben al een antwoord gekregen.

De feiten zelf zijn waarschijnlijk nog niet allemaal blootgelegd. Nu al gaat het, volgens het strenge rapport van de voorlopige bewindvoerder, om een bedrag van om en bij het half miljoen euro dat, op vooralsnog onverklaarbare wijze, bij privé-organisaties rond mevrouw El Kaouakibi terechtgekomen is en niet bij publiek gefinancierde dansorganisatie Let’s Go Urban. Nog altijd geldt het vermoeden van onschuld, maar het woord ‘slordigheden’ lijkt steeds minder gepast om de werkwijze te omschrijven die nu voorwerp uitmaakt van een gerechtelijk onderzoek.

Wat mevrouw El Kaouakibi wordt aangewreven, gebeurde al weleens eerder in de politiek of in sociaal of vrijwilligerswerk. Het Mechelse VB-raadslid Frank Creyelman liet thuis een hele keuken – wat hebben politici toch met keukengesjoemel? – installeren op kosten van de stadskas, in Antwerpen nam ooit het voltallige schepencollege ontslag over het vermengen van publieke en private kosten. De bedragen die nu in het rapport van de bewindvoerder opduiken, overtreffen wel de omvang van die hele ‘visa-affaire’.

Vanuit psychologisch opzicht is zulk gedrag nog wel verklaarbaar. Een initiatiefnemer meent dat hij of zijzelf ook nog iets (extra) mag overhouden, als beloning voor al het geleverde werk. Hoeken worden afgerond, oogjes worden dichtgeknepen. Het geweten wordt gesust met de gedachte dat het wel verdiend is, na al dat werk.

Alleen: dat mag dus niet. Sihame El Kaouakibi wou graag bewijzen dat ze ondernemer was – ‘social entrepreneur’ –, maar dat lukte blijkbaar maar lastig zonder overheidssteun. Die steun kwam er overvloedig, maar dat ontslaat de betoelaagde niet van de plicht om dat belastinggeld correct als een goede huisvader (m/v/x) te beheren.

Het is natuurlijk wel cynisch dat we van dat probleem niet of nauwelijks gehoord zouden hebben, mocht Sihame El Kaouakibi niet in de politiek gestapt zijn. Van maatschappelijk geëngageerde allemansvriendin werd ze voor velen plots een tegenstrever. Voor het Antwerpse stadsbestuur, dat haar zo genereus subsidieerde, werd ze plots een zwakke schakel waarmee een politieke concurrent pijn gedaan kon worden. Voor de eigen partij was ze te eigengereid, te zichtbaar en te weinig loyaal om bescherming te bieden. In het sociale middenveld hoopte frustratie zich op over de vele balletjes die altijd weer naar El Kaouakibi rolden, en nooit naar hun minder spraakmakende, maar wellicht beter onderbouwde projecten.

In de politiek geldt dat je je vrienden dichtbij en je vijanden nog dichterbij moet houden. Sihame El Kaouakibi heeft op korte termijn veel vijanden gemaakt. Zo’n strijd kan je enkel winnen als je geen rammelende blikken aan je wagen hangen hebt. Zo iemand lijkt Sihame El Kaouakibi dus niet te zijn.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234