Zondag 14/08/2022

ColumnElke Neuville

Wij nuttigen onze maaltijden in gezinsverband, behalve op dinsdag. Dan gaat mama naar de burnout-coach

Elke Neuville is columnist.

Elke Neuville

Beknopte samenvatting van de te kennen leerstof voor de burgerschapstest ‘Onze normen en waarden, editie 2019’, af te leggen door kandidaat-inwoners van ons grondgebied. Het is allemaal niet zo ingewikkeld, eigenlijk, eens je het begrijpt.

Waarden die wij hoog in het vaandel dragen zijn gelijkheid, respect en de vrijheid om zonevreemd te bouwen. Wij wonen in een huis, alwaar wij officieel gedomicilieerd zijn met ons kerngezin. Ons huisdier, dat een mensennaam heeft en sokjes om het parket niet te beschadigen, slaapt in een daartoe bestemde kooi of mand. Omdat wij erg begaan zijn met het klimaat – en er destijds aardig wat fiscale voordelen aan verbonden waren – zijn een vijftal zonnepanelen op ons dak de norm. Ons afval gooien wij steeds in de vuilbak, en niet zomaar op de grond. Wij eten in deze contreien de schillen noch het loof van onze seizoensgroenten, dat sorteren we apart in een GFT-bakje. GFT staat voor ‘Groenten’, ‘Fruit’ en ‘Tuin’.

Dat klopt, aandachtige cursist, ook in onze tuin verzamelen wij het afval. Blaadjes harken wij netjes bij elkaar, het gras wordt gemaaid volgens de geldende normen. Gelieve te noteren dat dit evenwel nooit op zondag gebeurt, want hoewel wij geen notoire kerkgangers zijn, dragen wij de christelijke zondagsrust en bijhorende stilte hoog in het vaandel. Elke tweede zondagnamiddag van de maand brengen wij oma (ook wel ‘moemoe’) een beleefdheidsbezoekje in haar kamertje van twee op twee in het rust- en verzorgingstehuis. Over de rusthuisfactuur liggen wij al enkele jaren in proces met nonkel Francis. Indien hij hardleers blijft, mag hij binnenkort een extra controle van de Bijzondere Belastinginspectie verwachten.

Familiewaarden staan bij ons nochtans erg hoog aangeschreven. Wij nuttigen onze maaltijden in de mate van het mogelijke in gezinsverband en aan een eettafel, behalve op dinsdag wanneer mama naar de burnout-coach gaat. Dan eten we macaroni uit een plastieken bakje terwijl we naar de halve finale van het Eurovisiesongfestival kijken. Dat is een pan-Europese freakshow waaraan ook Australië mag deelnemen, want vrijdenkers als we zijn geloven wij niet in landsgrenzen.

Wij sturen onze kinderen vanaf hun derde levensjaar naar een erkende school. Daarvoor sparen wij als ouders kosten noch moeite. Wij huren jobstudenten in die in onze naam kamperen aan de schoolpoort. Eenmaal ingeschreven voltrekt het schoolgaan zich dagelijks, dat is de norm. Spijbelen wordt onder geen beding getolereerd: ‘Suikerfeest’ of ‘het klimaat’ zijn geen redenen voor wettige afwezigheid. Uitzondering is de vrijdag voor de grote vakantie, wetende dat de vliegtickets naar Lanzarote dan goedkoper zijn en uiteindelijk doet de juf die dag toch niet veel meer dan rapporten uitdelen en een cake bakken. Wanneer de schoolresultaten van ons nageslacht tegenvallen, laten wij de betrokken leerkracht overplaatsen naar een concentratieschool.

Respect en elementaire beleefdheid vinden wij in onze maatschappij natuurlijk erg belangrijk. Dat maken wij duidelijk door niet te spuwen op straat en niet langer dan nodig op het middelste baanvak van de E40 te rijden. Doorgaans sleuren wij geen jonge meisjes op klaarlichte dag van hun fiets om hen brutaal te vermoorden. Dat is de norm.

We zeiden het eerder al: zo complex is het niet, dat normen-en-waardenstelsel van ons.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234