OpinieLezersbrieven
Wordt het niet tijd dat er paal en perk gesteld wordt aan de calorierijke eenheidsworst?
Overgewicht
Er zou een toename zijn van overgewicht bij peuters, maar eigenlijk bij alle leeftijdscategorieën. Helaas wordt toch weer de schuld gelegd bij de ouders. Kinderen zitten te veel voor een schermpje, door corona krijgen we verkeerde eetgewoontes. En dat klopt wellicht allemaal wel. Iedereen ziet rondom zich dat overgewicht een groeiend probleem is.
Maar ondertussen liggen de supermarkten vol met suiker, vette happen, prefabmaaltijden (altijd met vlees!), koeken, chips. Ondertussen schieten fastfoodplekken met gefrituurde kip, vettige donuts en koffies van 350 kcal per beker als paddenstoelen uit de grond. Bovendien nemen ze de plaats in van eerlijke lokale zelfstandigen en creëren ze enorm veel zwerfvuil.
Ligt het dan altijd aan het individu en het gezin? Wordt het niet tijd dat er paal en perk gesteld wordt aan de calorierijke eenheidsworst, vooraleer we veranderen in een morbide obese maatschappij zoals de VS?
Veerle Debay, Jesseren
Hoofddoekendebat
‘Het jaarlijkse hoofddoekendebat laait weer op’, schreef journalist-stagiaire Soukaina Benamar in de krant. Dit doet me dan ook jaarlijks denken aan mijn tante zaliger. Zij droeg meer dan 70 jaar lang een hoofddoek, waarvan 40 jaar als onderwijzeres voor de klas. Nooit is daarover ook maar enige heisa gemaakt. Mijn ‘tante-nonneke’ was kloosterzuster.
Ludo Verellen, Turnhout
Vrijheid van quatsch
Sterrenkundigen, scheikundigen, wiskundigen verdiepen zich levenslang in vakgebieden, waarvan onkundigen de moeilijkheidsgraad niet eens kunnen inschatten. Er is wellicht niemand die het in zijn of haar hoofd haalt om deze knappe bollen uit te schelden voor “domoren die de bal compleet misslaan”.
Maar dat is wel wat bepaalde virologen, vaccinologen en epidemiologen dezer dagen te beurt valt, al betreft het eminente vakspecialisten. Medeburgers zonder wetenschappelijk vorming, laat staan met een gedegen kennis van het erg complexe wereldje van virussen en vaccins, menen het beter te weten dan uitmuntende experts.
Erger nog, je reinste dilettanten kunnen topwetenschappers via sociale en reguliere media overschreeuwen. ‘Vrijheid van meningsuiting’ heet zoiets, wat uiteindelijk leidt tot de vrijheid om pure prietpraat uit te bazuinen. Wat is een mening waard, als ze nergens op stoelt en compleet onwaar is? Wat is de meerwaarde ervan voor de samenleving?
In een tijd dat de mensheid het voorlopige summum inzake wetenschap, technologie en gezondheidszorg bereikt heeft, kiest een deel van de bevolking er blijkbaar voor om qua levenswijsheid en kennis weer af te glijden naar het niveau van de holbewoners, die zich moesten behelpen met kinderlijke fantasie en bijgeloof.
Luc Dewaele, Eggewaartskapelle