Vrijdag 30/09/2022
Daan Heerma van Voss. Beeld rv
Daan Heerma van Voss.Beeld rv

Column

Ze zei dat ze zich niet kon vinden in de harde toon die Lijst Daan Heerma van Voss tegenwoordig aansloeg

Daan Heerma van Voss is een Nederlands schrijver.

Daan Heerma van Voss

“Als wij een partij zouden oprichten, hoe zou die dan heten?” Het was de avond voor de Nederlandse verkiezingen, morgenvroeg zouden mijn geliefde en ik de trein naar Berlijn nemen, om maar niet de hele dag te moeten worden geconfronteerd met het democratische massaritueel dat stemmen heet. We zaten in bed, ze was nog klam van de douche, terwijl ik bij wijze van oefening aan het mopperen was op Duitsers, met hun Kartoffelsalat en hun oorlogsverleden.

Op haar vraag was maar één antwoord mogelijk, dat ik dan ook met liefde gaf: “Onze partij heet Lijst Daan Heerma van Voss.” Ze schudde het hoofd en begon op een filosofische manier uit het raam te staren. Niet zo gek, want dat heeft ze gestudeerd. (Filosofie, bedoel ik. Niet: filosofisch uit het raam staren. Dat is eerder een minor.) Ze zei niet te weten of ze het eens was met de ­ partijnaam.

“Oh nee?” riep ik enthousiast. “Is het soms een breekpunt?” Ik was zielsgelukkig dat ik het politieke jargon dat de afgelopen weken elke dag op televisie had geklonken zelf eens mocht gebruiken. “Of is het meer een dealbreaker?”

Ze vroeg wat het verschil was. “Aha!” zei ik terug, “mevrouw draait om de hete brij heen, het zal ook eens niet, al die politici zijn hetzelfde, en daar wil Lijst Daan Heerma van Voss mee afrekenen, met dat eindeloze gedraai. LDHvV zegt: ‘Drain the swamp!’”

Ze zei dat ze zich niet kon vinden in de harde toon die Lijst Daan Heerma van Voss tegenwoordig aansloeg. Ze zou op eigen kracht verdergaan. Vanuit feministisch perspectief viel dit natuurlijk alleen maar te prijzen, maar ja, het was wel een klap voor de Lijst, die ineens gehalveerd was. Ik noemde haar een splinterpartij, die alleen maar meeliftte op het succes van Lijst Daan Heerma van Voss. Ze stelde voor om te gaan slapen.

We stemden op het station. Daar troffen we toevallig de politicus op wie mijn geliefde zojuist had gestemd, die zij ook nog eens persoonlijk kende, wat eens te meer bewees dat Amsterdam niet meer is dan een uit de hand gelopen dorp, waar men de burgemeester treft bij de slager.

Op onze hotelkamer in Berlijn – tenminste een echte stad – telden we af tot de uitslag. We legden wedjes op wie ging winnen, de verliezer zou seksuele diensten moeten leveren, de winnaar hoefde slechts achterover te leunen. (In de vensterbank lagen de biografie van Zelda Fitzgerald en de feministische memoir Sex Object.)

Even keek de hele wereld naar Holland, omdat ons de twijfelachtige eer smaakte een dominosteen te zijn; zouden we vallen en daarmee een populistische kettingreactie in gang zetten, of zouden we blijven staan en de opmars van Blonde Heersers stuiten?

De uitkomst was dubbelzinnig. Onze liberale premier verloor maar werd gezien als winnaar, onze Wilders won maar werd gezien als verliezer. Ik won meer wedjes dan mijn geliefde, wat goed uitkwam, want ik had een koortslip.

Commentatoren noemden Trump de oorzaak van Wilders’ stagnatie: Nederlanders zaten niet te wachten op een Muur aan hun grenzen.

De volgende dag liepen mijn geliefde en ik langs de restanten van de Berlijnse Muur. Aan het gekronkelde, verwrongen, uit het beton stekende metaal waren slotjes gehangen. Wouter ♥ Sophie. Daniela ♥ Selcuk. Samuel ♥ Jana. Het ontroerde me, al wist ik niet precies waarom. Misschien omdat ze illustreerden wat we allemaal allang weten: dat kiezen een plicht is en zweven een voorrecht.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234