Maandag 03/10/2022

Lezersbrieven

Lezersbrieven

Het Koreaanse probleem

Het Koreaanse probleem groeide uit WO II en lijkt onoplosbaar. Korea was door Japan geannexeerd. Na WO II werd het voorlopig verdeeld in Noord en Zuid door de overwinnaars, Rusland en de VS. In het Noorden greep een communistische guerrillaleider Kim IL-Sung, getraind in Rusland, de macht en met de steun van dit land viel hij het Zuiden binnen.

Stalins plan was om China en de VS vast te pinnen in een lokale oorlog om de handen vrij te hebben in Europa en Azië. Dat werd de Koreaanse oorlog, waarin de VS en China werden meegesleept. China wilde geen ‘imperialisten’ een buurland zien onderdrukken en Truman vreesde de aanvang van een Russische expansiedrang.

Poetin kan nu, met dank aan Stalin, toekijken hoe de VS en China zich terug laten meeslepen in een mogelijk gewapend conflict. Afwachten of Trump de weg kiest van Truman.

Roger Vyverman, Ninove

Broeders van Liefde en euthanasie

Hulpverlening is onmiskenbaar ingebed in een mens- en wereldvisie, zowel wat de organisatie betreft als bij de individuele hulpverlener. Tegelijkertijd kan hulpverlening enkel emancipatorisch zijn, geënt op de realiteit van diegene die hulp vraagt. Hulpverleners zijn ook ambassadeurs van hen die lijden.

Het stoot tegen de borst dat anno 2017 er nog steeds katholieke conservatieve krachten zijn die de professioneel onderbouwde evolutie van een door de overheid gesubsidieerde organisatie, en parallel hiermee het lijden van patiënten, ondergeschikt maken aan hun dogma's.

De heer Stockman was voor zijn vertrek naar Rome heer en meester in Vlaanderen over de directies en bestuurders van zijn organisaties in psychiatrie en voor mensen met een beperking.

De tijden zijn de afgelopen decennia gelukkig veranderd. Toen ik dertig jaar geleden afstudeerde kon de kleur van de mutualiteit nog bepalend zijn voor je aanwerving als bachelor, als psycholoog in een katholiek ziekenhuis werken met een diploma van de rijksuniversiteit was niet mogelijk, enz. Gelukkig stel ik al meer dan tien jaar vast dat professionele hulpverleners in Vlaanderen die in katholieke organisaties werken niet langer, gemeend of vermeend, moeten voldoen aan "een bewust gekozen kristelijke levensovertuiging" . De juiste private levensovertuiging wordt niet langer meer als de grootste competentie van een professioneel opgeleide verpleger of opvoeder of bejaardenhelper beschouwd. Dit geldt enkel nog voor directies . Lees er de verwachtingen maar op na in vacatures voor directies in katholieke hulpverleningsorganisaties. Ze zijn overigens een discriminatie voor niet- of andersgelovige hulpverleners/managers met de opleiding, het hart en het verstand op de juiste plaats.

De machtsstrijd hoort tot de laatste stuiptrekkingen in een steeds meer geseculariseerde hulpverlening. Het is over, broeder Stockman. Je kan enkel nog je medebroeders raken.

Persoonlijke levensvisie is belangrijk in het werken met mensen. Maar een katholiek, een atheïst en een moslim kunnen perfect samenwerken binnen één team, de leidraad is het zoeken naar een beter perspectief voor de hulpvrager, op maat van die hulpvrager. Is dat nu zo moeilijk ?

Rudy Van Eeckhout, Gavere

Eiercrisis

Wat heb ik nu geleerd tijdens de eiercrisis? Dat ik geen 8 à 10 eieren op één dag mag eten zonder een goede kans dat ik misselijk word of hoofdpijn krijg. Om eerlijk te zijn, dat wist ik al. Graag wat meer proportionaliteit in de reactie van de pers en dus ook van de politiek.

Luk Delboo, Horebeke

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234