Zaterdag 22/01/2022

GezondheidszorgJongeren

1 op 5 Vlaamse jongeren worstelt met mentaal welzijn: ‘Het is tijd voor actie’

Eveline Meylemans, adviseur mentaal welzijn bij de Vlaamse jeugdraad.  Beeld Tim Dirven
Eveline Meylemans, adviseur mentaal welzijn bij de Vlaamse jeugdraad.Beeld Tim Dirven

1 op 5 jongeren kampt met psychische problemen, zo blijkt uit de eerste resultaten van een groot KU Leuven-onderzoek. Alwéér een studie die de alarmbel luidt over de geestelijke gezondheid van onze jeugd: ‘Elk onderzoek zegt hetzelfde. Het is tijd voor actie.’

Fernand Van Damme

Uit de studieresultaten van hoogleraar psychiatrie Inez Germeys (KU Leuven) en haar team blijkt dat bijna de helft van de 1.913 bevraagde jongeren milde psychische klachten ervaart. 15,4 procent spreekt van matige klachten en 2,2 procent heeft het zelfs over zeer ernstige.

Volgend jaar en over drie jaar wil Germeys dezelfde jongeren (12- tot 16-jarigen) opnieuw bevragen: “Op die manier zouden we echt een heel volledig beeld krijgen van hoe de psychische klachten evolueren en wat de oorzaak zou kunnen zijn van bepaalde problemen.”

Eveline Meylemans (25) is adviseur mentaal welzijn bij de Vlaamse Jeugdraad, de officiële adviesraad voor de Vlaamse regering voor alle domeinen die jongeren aanbelangen, en heeft haar bedenkingen bij “nog een onderzoek dat dezelfde boodschap brengt: veel Vlaamse jongeren zitten niet goed in hun vel”.

“Begrijp me niet verkeerd: onderzoek heeft altijd een meerwaarde, maar we hebben dit gewoon al zo vaak gehoord”, zegt Meylemans, die op haar dertiende zelf in de jeugdzorg belandde. “Dat het slecht gesteld is met het mentale welzijn van de jeugd, dat de omgeving waarin jongeren opgroeien een cruciale rol speelt, dat jongeren moeilijk hun weg vinden naar de hulpverlening… Met de Vlaamse Jeugdraad hebben we drie jaar geleden krak hetzelfde naar buiten gebracht.”

Ook eerder onderzoek van denktank Itinera toonde het al aan en volgens de bevindingen van de nationale Gezondheidsenquête is het zelfs nog dramatischer gesteld met onze psychische gezondheid dan de KU Leuven-studie aantoont: liefst 1 op 3 Belgen zou doorheen zijn leven met psychische problemen kampen.Onderzoeker Inez Germeys: “Het belang van onze studie, en dat van andere onderzoeken, is om druk te blijven zetten op beleidsmakers, om met cijfers te blijven ondersteunen dat jongeren een heel belangrijke doelgroep zijn.”

Te weinig inspanningen

Maar waarom eens niet onderzoeken of de jongeren die het moeilijk hebben, effectief toegang krijgen tot psychische hulp, stelt Meylemans voor. Zelf heeft ze daar ook erg mee geworsteld. “Als tiener had ik een moeilijke thuissituatie en kon ik daarvoor terecht bij het CLB, maar ineens besloot het beleid een limiet te zetten op die gesprekken. Voor buitenschoolse sessies met een psycholoog had ik geen geld. Ik geraakte alsmaar dieper in de put. Mijn redding was een therapeute die me een tijdlang gratis hielp. Ongelofelijk lief natuurlijk, maar dat kunnen we toch niet verlangen van hulpverleners? Wat met jongeren die niet het geluk hebben zo iemand tegen te komen?”

Volgens de twintiger wordt het tijd dat “de politiek met al deze onderzoeken en signalen aan de slag gaat.” “Er zijn al inspanningen gedaan, maar veel te weinig. Het welzijn van jongeren moet een uitgesproken beleidskeuze worden en niet afhangen van goede doelen als Rode Neuzen Dag. Waarom is de terugbetaling van psychologen er nog altijd niet doorgekomen? Waarom moet je bijna jaren wachten om een kinderpsychiater te zien? Wij roepen de volgende ministers van Welzijn en Volksgezondheid op, maar het mogen ook die van Jeugd en Onderwijs zijn: neem dit ernstig.”

Inez Germeys van KU Leuven zegt dat er meer middelen naar behandeling én onderzoek van mentale welzijnsproblemen bij jongeren moet gaan. “Psychische klachten treffen mensen vaak in de adolescentie, op een heel kwetsbare leeftijd. Zij verdienen die investeringen.”

Lorin Parys, die voor N-VA het welzijnsthema opvolgt en momenteel de volgende Vlaamse regering mee onderhandelt, wil hier nu niet op reageren: “Discretie is in deze fase zeer belangrijk. Zo wil ik de gesprekken alle kansen geven om tot een goed regeerakkoord te komen op vlak van geestelijke gezondheidszorg, maar ik kan wel vertellen dat iedereen rond de tafel de zorg deelt om de nodige maatregelen te nemen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234