Maandag 15/08/2022

1. Op hoop van aanvaarding

Na haar theatertrilogie Nageslachtsfarce/genocide, Kortstond (zelfbaat/tucht) en Cerebraal Vernis, die theatermaakster Abke Haring zelf omschreef als een "boerenklucht rijk aan ellende en stront", brengt ze nu de zelfgeschreven monoloog Hoop. Niettegenstaande die titel belooft ze dat er ook nu weer veel ellende in zal zitten, zij het met iets wat op aanvaarding lijkt. Want "iemand dingen vergeven, dat doe jij niet, dat doet de tijd", aldus Haring. Voor deze monoloog gaat ze opnieuw aan de slag met coach Bart Meuleman, met wie ze Maison Fragile maakte bij Antigone, en met scenograaf Jean-Bernard Koeman, die het decor voor Kortstond afleverde.

Tot 17 december in Studio Tokio, Antwerpen. 03/224.88.44 of www.toneelhuis.be

2. Huwelijksfeest

De Amerikaanse auteur Charles Mee schreef Perfect Wedding speciaal voor het hele ensemble van Toneelgroep Amsterdam. In dit stuk komen twee families bij elkaar voor een huwelijk. De gasten arriveren om het sprookje bij te wonen. Maar wanneer de bruidegom na een confrontatie met zijn schoonouders het bos in vlucht, neemt de natuur het over. Wat begint als een doorsneehuwelijk eindigt als een multicultureel dansspektakel à la Bollywood en A Midsummer Night's Dream. Perfect Wedding is het slot van de huwelijkscyclus die Ivo van Hove bij Toneelgroep Amsterdam regisseert. Choreograaf Koen Augustijnen (Les Ballets C de la B) leerde de danspassen aan.

Tot 23 december in de Stadsschouwburg van Amsterdam. 0031-20/531.84.84 of www.toneelgroepamsterdam.nl

3. Vier op een rij

Mijn koninkrijk voor een (dood) paard: in het Kaaitheater brengt theatercollectief Dood Paard vier Shakespeares op een rij. De groep herneemt de drie 'Romeinse' tragedies over politiek geweld: Titus (naar Titus Andronicus), J.C. (naar Julius Caesar) en Coriolanus. Daarnaast brengt het gezelschap de nieuwe productie Zomernachtliefde (naar A Midsummer Night's Dream), een komedie over de gewelddadigheid van de liefde, gespeeld samen met Tg Monk.

Zomernachtliefde op 7 en 8 december, Coriolanus op 9 en 10 december, J.C. op 16 en 17 december, Titus op 14 en 15 december, in de Kaaitheaterstudio's, Brussel. 02/259.01.01 of www.kaaitheater.be

4. De schaduw van de prima ballerina

In het dubbelprogramma Véronique Doisneau/Giszelle gaan choreografen Jérôme Bel, Eszter Salamon en Xavier Le Roy op zoek naar 'de mens achter de ballerina'. De solo Véronique Doisneau is een hommage aan alle dansers en danseressen die in de schaduw van prima ballerina's en sterdansers bewegen. Jerôme Bel bedacht het concept. Véronique Doisneau, danseres bij het ballet van de Opéra de Paris, danst fragmenten uit klassiekers, neuriet zelf de muziekpartituur en geeft live commentaar. In Giszelle analyseren Eszter Salamon en Xavier Le Roy het westerse lichaam en zijn bewegingen.

Op 9 en 10 december in het Kaaitheater, Brussel. 02/259.01.01 of www.kaaitheater.be

5. Eigen zaak eerst

Mimofant, de productie die Jorre Vandenbussche en Jobst Schnibbe in 2004 realiseerden voor Het Net, ging uit van de vraag: hoe beïnvloedt de politiek het leven van het individu? In Los Aficionados keren ze de vraag om: hoe beïnvloeden individuen de politiek? In een luxehotel, in een exotisch land in oorlog, ontmoeten vier westerlingen elkaar: een oude diplomaat zonder illusies, een jonge wetenschapper met idealen, een ambitieuze journaliste op zoek naar de waarheid en een zakenman zonder moraal maar met een groot geheim. Iedereen schijnt de beste bedoelingen te hebben, maar in hoeverre zijn objectieve beslissingen niet altijd ingegeven door persoonlijke motieven? Los Aficionados is de laatste eigen theaterproductie van het Brugse theater Het Net, dat in januari fusioneert met kunstencentrum De Werf.

Van 8 tot 10 en op15 en 16 december in de Blauwe zaal van De Republiek, Brugge. 050/33.05.29 of www.dewerf.be

6. Deluxebehandeling

De Gentse sociaal-artistieke werking Victoria Deluxe werkt sinds 2003 samen met bejaarden van Seniorencentrum De Vijvers. Een eerste samenwerking mondde uit in het theaterstuk Het land van belofte. Deze tweede productie Soigneren schetst een beeld van hoe mensen in de vorige eeuw zorg en solidariteit interpreteerden ten aanzien van vrienden, familie en werkmakkers. In samenwerking met de scholieren van de Freinetschool De Wingerd schept Soigneren een band tussen jong en oud, over generaties en een nieuw millennium heen. Een cabaret van verhalen, levensliederen en filmmateriaal.

Tot 4 december in de cafetaria van Centrum voor Senioren De Vijvers in Gent-Ledeberg. 09/324.80.26 of info@victoriadeluxe.be

(LiLa)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234