Donderdag 07/07/2022

Lifehacks

14 tips voor een zorgelozer leven

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Het begin van een nieuw jaar: een uitgelezen moment voor wat nieuwe inzichten en goede voornemens. Last van oude patronen die u belemmeren in uw dagelijks doen en laten? Nood aan nieuwe gewoontes die daar komaf mee kunnen maken? Hieronder 14 life hacks die het leven in 2017 wat minder 'dwingend' zouden kunnen maken.

HV

1. Stel doelen

Wil u dit jaar eens niet voorbij zien glippen, vooraleer er van al die 'goede voornemens' ook maar iets in huis gekomen is? Dan maakt u best maar meteen plannen. Wat zijn de dingen die je absoluut wil bereiken? Hoe wil jij dat jouw leven eruit ziet? Stel voor jezelf een aantal bevattelijke doelen op én vul die wensen aan met een concreet actieplan.

2. Houd jezelf niet (langer) voor de gek

Waar veel mensen in gewrongen levenssituaties bijzonder goed in zijn, is in 'zichzelf in de luren leggen'. Veel te lang houden we vast aan situaties of relaties waarvan we in feite al lang weten dat die ons op lange termijn niet gelukkig zullen maken. Uit angst, of uit gewoonte misschien. Functioneel is dat echter allerminst. Wees dan ook gewoon eerlijk met jezelf, erken en herken 'toxische' patronen en maak er korte metten mee. Durf te kiezen voor die sprong in het diepe.

Lifehack#1.  Beeld Pinterest
Lifehack#1.Beeld Pinterest

3. Open your mind (and your world)

Iedereen hangt vast aan bepaalde vastgeroeste visies of gewoontes. Dat we altijd volgens datzelfde stramien handelen, wil echter niet zeggen dat die optie ook zaligmakend is, integendeel. Wie in staat is zich bewust te worden van zijn vaste patronen, geeft zichzelf ook de kans om ervan los te komen en ruimte vrij te maken voor nieuwe perspectieven, andere inzichten en - wie weet - zelfs voor een meer vruchtbare manier om in het leven te staan.

4. Kies voor passie, niet voor veiligheid

Laat jezelf niet in slaap wiegen door wat je omgeving of onze maatschappij van je verwacht. Neem regelmatig de tijd om terug te keren naar je eigen kern: wat geeft jou energie? Van welke plannen, intriges of doelstellingen gaat jouw 'innerlijke onrust' branden? Probeer daar om de zoveel tijd opnieuw voeling mee te krijgen, en richt je leven al naargelang die passies in, ook al is dat al eens tegen de stroom in.

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

5. Onthecht (maar overdrijf niet)

Verbinding met anderen is wat ons mens maakt. Een warme omgeving en hecht contact met de mensen om ons heen, zijn dan ook onontbeerlijk. Laat je echter door die 'primaire sociale behoefte' niet overspoelen: ook té veel belang hechten aan een sterk contact, kan een behoorlijke rem op de ontwikkeling zijn. Op tijd en stond durven kiezen voor jezelf, is nodig: wie ben je, wat wil je en hoe maak je dat waar - los van wat de wereld daarvan denkt? Het vinden van een mooie balans tussen de twee is de uitdaging.

Lifehack#4.  Beeld Other.wordly.tumblr.com
Lifehack#4.Beeld Other.wordly.tumblr.com

6. Loop niet weg van afhankelijkheid

Ook wie moeite heeft met het omgekeerde - zichzelf op een kwetsbare en risicovolle manier verbinden aan anderen - zal echter altijd met een soort van leegte achterblijven. Wees daarom ook niet bang om je aan een ander te verbinden, aanvaard dat daar een zekere afhankelijkheid bij komt kijken en dat het wegvallen van die 'betekenisvolle relatie' potentieel ook voor hevige pijn en gemis kan zorgen. Immers: enkel wie dat risico durft nemen, zal ook de winst van zijn investering kunnen 'incasseren'.

7. Zijn wie je bent

Om op een hechte en échte manier in verbinding te staan met de mensen om je heen, is het belangrijk om met twee voeten in je eigen 'persoonlijkheid' te kunnen staan. Om die staat van 'zelfverzekerde zorgeloosheid' te bereiken, is het lozen van idealen en perfectie dan weer cruciaal: loslaten van wie je graag zou willen zijn, om te worden wie je bent, daar lijkt het vaak op neer te komen.

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

8. Omarm de technologie

In onze moderne wereld zijn er steeds meer mogelijkheden om onze relaties met anderen te onderhouden: dankzij FaceTime, Facebook en Whatsapp overbruggen vriendschappen moeiteloos tijd en ruimte, terwijl datingapps als Tinder, Grindr. en Happn de drempel voor het vinden van een nieuwe liefde dan weer aardig wat naar omlaag halen. Wie de nieuwe technologie omarmt en er constructief gebruik van maakt, zal zijn relationele leven er - in tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd - dan ook alleen maar voller en warmer op zien worden.

9. Maak tijd om niets te moeten

Maar al te vaak draait alles in ons leven om productiviteit, winstefficiëntie en vooruitgang: we willen persoonlijke (of maatschappelijke) doelen bereiken, en liefst zo snel mogelijk. Tijd om even niets te doen, ons te amuseren - of zelfs te vervelen - is er vaak niet bij. Toch zijn het net momenten waarop de we al die doelmatigheid kunnen laten varen, dat we ons het meest vrij en ongedwongen zullen voelen. Maak in 2017 dan ook af en toe eens tijd om helemaal géén doel na te streven.

Lifehack #6.  Beeld Pinterest
Lifehack #6.Beeld Pinterest

10. Ontspullen (en ontstressen)

Wie zijn hoofd vrij wil maken, ontdoet zich beter ook van al te veel spullen, zo klinkt het motto van opruimgoeroes als Marie Kondo en James Altucher. Dat minder chaos in huis kan zorgen voor meer orde in het hoofd, klinkt vrij aannemelijk. Dat wie erin slaagt materiële bezitsdrang achter zich te laten, zich veel minder bezwaard zal weten door 'wat hij mist', ook. Van 2017 misschien dan toch eindelijk maar eens het jaar van 'de grote kuis' maken?

11. Gezond lichaam, gezonde geest

Waar de laatste jaren ook steeds meer aandacht naar gaat, is het onlosmakelijke verband tussen lichaam en geest. Wie zich mentaal voelt opbranden doet er dan ook goed aan om zichzelf niet alleen mentaal of emotioneel op de rooster te leggen, maar ook zijn fysieke gezondheid eens wat nader te bekijken: gezond eten, voldoende bewegen en voor jezelf bijna letterlijk wat 'ademruimte' nemen, kan al een enorm verschil maken.

Young people having a good farm dinner Beeld Thinkstock
Young people having a good farm dinnerBeeld Thinkstock

12. Stop met denken

Hebt u het gevoel nooit knopen te kunnen doorhakken, altijd maar te blijven hangen in het straatje van pro versus contra en er met elke stap vooruit meteen ook weer twee achteruit te gaan? Dan is de kans groot dat u alles te veel over-denkt. Te veel ratio maakt de dingen soms onnodig gecompliceerd. Durf het komende jaar uw hersenen af en toe dan ook eens aan de kant te zetten voor keuzes op basis van gevoel en intuïtie.

13. Kies voor een bromance

Samen met technologie, zeitgeist en mens, zijn ook onze maatschappelijke structuren voortdurend in verandering. Veel minder dan vroeger wordt er geleefd in een vast gezins- en familieverband. Die leemte vult de gemiddelde Y-er op met zijn 'framily' - een traditioneel gezin met ouders en kinderen, aangevuld met vrienden en gelijkgezinden. Héchte vriendschappen worden ook in 2017 dus belangrijker dan ooit. "How to be a better friend?" The School of Life wil u daarbij alvast een handje helpen.

Lifehack #10.  Beeld kos
Lifehack #10.Beeld kos

14. Laat het los

Een laatste tip voor een vrijer én toch hechter leven in 2017: laat het gewoon los. Perfectie, imperfectie, samenhorigheid, verwachtingen en wensen; alles kan, maar niets moet. Live and let live, want uiteindelijk is dat toch het enige waar het allemaal op neerkomt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234