Woensdag 05/10/2022

Radicalisering

200.000 euro tegen radicalisering op school: "De invloed van het salafisme daalt hier niet, maar stijgt"

Scholen die proberen radicalisering tegen te gaan, moeten meer ondersteund worden, vindt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). Binnen enkele weken beloont ze een aantal projecten met 200.000 euro. "Deze middelen zijn broodnodig."

Femke van Garderen

Scholen hebben een belangrijke rol in de strijd tegen radicalisering, stelt Hilde Crevits. "Want ook zij worden geconfronteerd met een samenleving waarin verschillen worden uitvergroot, het wij-zijdenken wordt versterkt en kwetsbare jongeren vroegtijdig afhaken en zich afzetten tegen de maatschappij."

Om hen in die strijd te ondersteunen, wil ze directeurs, leerkrachten en leerlingen in 200.000 euro voorzien. De christendemocrate lanceerde daarvoor een tijd geleden een oproep aan scholen, maar ook organisaties en vzw's. Bijna honderd projecten werden ingediend.

Meer dan pubergedrag

Volgens haar kabinet gaat het om projecten die de positie van kwetsbare jongeren kunnen versterken, zodat ze niet afhaken en criminaliseren of radicaliseren. "Dat kan huiswerk- of studiebegeleiding zijn, specifiek gericht op kansengroepen." Andere projecten zijn bedoeld voor de preventie van polarisering en het managen van moeilijke gesprekken en klassituaties. "Bijvoorbeeld: een leerlijn binnen de lerarenopleiding die moet helpen om met superdiversiteit om te gaan."

Binnen enkele weken wordt bekendgemaakt welke van de honderd ingediende projecten een financiële injectie krijgt van de overheid.

Jacky Goris, algemeen directeur van de Brusselse scholengroep van het GO!, is enthousiast over de projectsubsidies. Die zijn volgens hem broodnodig. “Toch in Brussel. De invloed van het salafisme daalt hier niet, maar stijgt."

Het komt volgens hem geregeld voor dat kinderen in het lager niet willen turnen of zingen "omdat ze dat naar eigen zeggen niet mogen van hun godsdienst”. In het secundair zijn er andere verontrustende signalen. “Jongeren die in de klas hun jas en rugzak niet willen uitdoen, bijvoorbeeld. Dat kan pubergedrag zijn, maar soms gaat er iets anders achter schuil. Bij sommigen speelt het gevoel dat ze hier niet thuis horen.”

Onrustwekkende signalen

De projectsubsidies die Crevits zal verdelen, passen in een breder actieplan rond radicalisering. Eerder kwam er zo al een centraal aanspreekpunt voor scholen en de Centra voor Leerlingenbegeleiding. Ze kunnen bij het punt terecht voor vagen over radicalisering en gespecialiseerde ondersteuning. Sinds haar oprichting begin 2015, is het al meer dan duizend keer geraadpleegd. Andere initiatieven zijn de oprichting van een netwerk van islamexperten en het aanduiden van een persoon per politiezone, waarbij scholen terecht kunnen als ze onrustwekkende signalen opmerken bij leerlingen.

Volgens Goris zijn ze onvoldoende om de problemen in te dijken. “De situaties die ik beschrijf, gebeuren niet zelden, maar tientallen keren.”

Verschillende experten stellen: het is moeilijk om in te schatten hoe omvangrijk het radicaliseringsprobleem vandaag precies is. "Het is moeilijk om één profiel of één definitie te hanteren. Iedereen doorloopt een eigen proces en gaat ook niet per se over tot geweld. Daarom is het zo belangrijk te investeren in lokale projecten die de sociale cohesie bevorderen", zegt Karin Heremans, directrice van het Koninklijk Atheneum Antwerpen en beleidscoördinator preventieradicalisering van het GO!

Aantrekking is er nog

Wat volgens haar wel zeker is, is dat de voedingsbodem voor radicalisering er nog altijd is. Jihadonderzoeker Peter Van Ostaeyen treedt haar bij: "Jongeren voelen zich nog steeds uitgesloten en worden aangetrokken door extremistische ideeën."

Dat merkt ook Youcef Naimi van Ceapire, het Antwerpse centrum dat jongeren helpt deradicaliseren.

Volgens hem zijn inspanningen, als het ondersteunen van projecten op school goed. Maar het belangrijker is volgens hem: een structureel deradicaliseringsprogramma uitrollen. "Politici moeten ook meer doen om de verzuring in de maatschappij aan te pakken. Er leeft bij veel mensen frustratie. We mogen daar niet naïef over zijn. Er is maar een klein vonkje nodig om dat vat olie te doen branden."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234