Vrijdag 20/05/2022

3.000

In de Egyptische Vallei der Koningen werd de tombe van een zangeres teruggevonden. Deze zeldzame vondst werd per ongeluk ontdekt door het Zwitserse team van de Basel Universiteit. Volgens de inscriptie op een houten plak gaat het om Nehmes Bastet, dochter van hogepriester Amon en zangeres voor de god Amon Ra tijdens de 22ste dynastie. Hoewel de mummie zowat 3.000 jaar oud is, is hij in goede staat. Nehmes Bastet is een van de weinigen die geen lid was van de koninklijke familie, maar toch een tombe kreeg.

60

Niet alleen vrouwen voelen zich ongelukkig met hun eigen lichaam. Vier op de vijf mannen geven toe ontevreden te zijn met zijn lijf, zo blijkt uit een onderzoek van de University of the West of England (UWE).

De grootste zorg blijkt het gebrek aan spieren te zijn, op de voet gevolgd door de bierbuik. Zowat 60 procent van de mannen gaf aan hun armen, hun borst en hun buik niet gespierd te vinden. Volgens Philippa Diedrichs, die het onderzoek heeft geleid, versterken gesprekken over ontevredenheid over het lichaam het onrealistische ideaal dat dus ook mannen nastreven.

CD36

Sommige mensen blijken niet vijf, maar zes smaken waar te nemen, concludeerden de onderzoekers van Washington University. Naast zout, zoet, zuur, bitter en hartig, proeven bepaalde mensen ook vet. De chemoreceptor CD36 zorgt ervoor dat smaakpapillen vetmoleculen kunnen onderscheiden, maar niet iedereen heeft even veel van deze receptoren. Testpersonen met de helft minder CD36 waren acht keer minder in staat om vet in voedsel waar te nemen. Uit onderzoek met dieren bleek dat een vetrijk dieet leidt tot een verminderde productie van CD36, waardoor de dieren minder gevoelig zijn voor vet in voedsel.

10

Het gebruik van een gipsverband heeft een impact op de hersenen. Dat bleek uit een experiment van de universiteit van Zurich dat werd gepubliceerd in Neurology. Voor de studie werden twee hersenscans vergeleken van tien rechtshandigen wier rechterbovenarm minstens veertien dagen in het gips moest: een scan van vlak nadat ze gewond raakten en één zestien dagen nadat ze het gipsverband droegen.

Hieruit bleek dat de grijze en witte materie met 10 procent afnam in de linkerhersenhelft, terwijl die in de rechterhersenhelft toenam. "Ook de motorische vaardigheden in de linker, ongekwetste, hand verbeterden", stelt auteur Nicolas Langer.

6

De aye-aye of het vingerdier uit Madagascar schakelt zijn extra lange middenvinger uit als hij die niet nodig heeft. Tot die conclusie kwam het team van Dartmouth University (VS) toen uit warmtebeelden bleek dat de middenvinger van de aye-aye tijdens het zoeken naar voedsel tot 6 graden steeg. Op andere momenten was de middenvinger koeler dan de andere vingers. Hoe het dier de temperatuur in dit lichaamsdeel laat toenemen, is niet duidelijk. De onderzoekers vermoeden dat het dier dit doet omdat de vinger vol gevoelige zenuwen ziet die insecten kunnen opsporen en die veel energie verbruiken.

165

In de kluizen van het British Geological Survey HQ nabij Kent werden fossielen teruggevonden die al 165 jaar verloren zijn. Sommige van de fossielen werden zelfs ontdekt door Darwin tijdens zijn reis met de Beagle in 1834. Paleontoloog Howard Falcon-Lang deed de ontdekking toen hij een aantal lades met het opschrift 'ongeregistreerde plantenfossielen' opmerkte. "Er lagen honderden glazen plaatjes die gemaakt worden door plantenfossielen, te polijsten tot dunne, doorschijnende bladen", vertelde Falcon-Lang aan de BBC.

GDH-B1

Green Dot brengt een nieuw type telefoonhoes op de markt dat volledig biologisch afbreekbaar is. Normaal wordt het rubberachtige plastic van dergelijke hoezen gemaakt van fossiele brandstoffen, wat wil zeggen dat zowel bij de vervaardiging als het afbreken van deze hebbedingetjes schadelijke stoffen zoals CO2 vrijkomen. Het nieuwe hoesje is gemaakt van het biologische materiaal GDH-B1, ziet er net zo uit als andere telefoonhoesjes en gaat even lang mee. Het organische hoesje vergaat grotendeels vanzelf en wat overblijft kan gebruikt worden als compost.

416

Scheiden hoeft niet tot problemen te leiden bij kinderen, stelt Priscila Comino van de Universiteit van Baskenland in haar scriptie. Ze onderzocht 416 kinderen tussen de leeftijd van 4 tot 18 jaar, waarvan ongeveer de helft bij gescheiden ouders leefden. Uit de resultaten bleek dat er geen enkele reden is waarom kinderen van gescheiden ouders meer problemen zouden hebben dan kinderen van getrouwde ouders, zo lang de ouders zich op een positieve manier hebben aangepast aan de nieuwe situatie. "Het is niet de scheiding zelf die problemen veroorzaakt, maar het conflict tussen de ouders, het gebrek aan co-parenting en een ongeschikte leefsfeer thuis", verklaart Comino.

0

Boa constrictors, die hun prooien doden door wurging, laten hun slachtoffer pas los wanneer ze geen hartslag meer voelen. Dat meldt het Royal Society journal Biology Letters. Het onderzoeksteam van het Dickinson College (VS) wou achterhalen of de slangen op een bepaalde manier meten hoe lang ze moeten knijpen. Daarvoor gebruikten ze dode ratten uitgerust met een vals hart dat ze konden bedienen. Uit het experiment bleek dat de slangen hun prooi bleven vasthouden zolang het valse hart klopte, zelfs veel langer dan voordien ooit werd waargenomen, en pas loslieten wanneer het hart stopte.

150

De kegelvormige cellen in ons netvlies groeien 150 nanometer per seconde, wat 24 keer sneller is dan vingernagels. Ravi Jonnal en zijn team aan de Indiana Universiteit in Bloomington konden deze groei meten met behulp van laserstralen. Het netvlies bestaat uit staafjes en kegeltjes, en deze laatste stellen ons in staat om kleur te zien. De kegeltjes bevatten membraneuze schijven die ze bij het groeien afwerpen en vervangen met nieuwe. Een onevenwicht in dit proces kan blindheid veroorzaken. De onderzoekers hopen dat dit onderzoek tot nieuwe inzichten zal leiden die de meest voorkomende oorzaken van blindheid kunnen voorkomen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234