Donderdag 20/01/2022

NieuwsPolitiek

332 valse dienstreizen: voormalig minister Karel Pinxten verliest pensioenrechten door misbruik onkosten

Karel Pinxten. Beeld Photo News
Karel Pinxten.Beeld Photo News

Karel Pinxten (69) heeft gehandeld in strijd met zijn verplichtingen als lid van de Europese Rekenkamer. Dat heeft het Europese Hof van Justitie geoordeeld. De vroegere Belgische minister verliest twee derde van zijn pensioenrechten.

Redactie

Voormalig Open Vld’er Karel Pinxten verdiende tussen 2006 en 2018 als auditeur bij de Europese Rekenkamer dik 17.000 euro netto per maand. Toch misbruikte hij systematisch zijn topfunctie voor extraatjes. Zo schoof Pinxten onkosten van 332 zogezegde dienstreizen door naar zijn werkgever. In werkelijkheid ging het om privé-uitjes met zijn vrouw of jachtpartijen met vrienden. Schatting van wat dat de Europese belastingbetaler kostte: ongeveer 570.000 euro.

“Schaamteloos. Hardnekkig en kenmerkend misbruik. Een volstrekte minachting voor de geldende regels.” De Ier Gerard Hogan - advocaat-generaal bij het Hof van Justitie in Luxemburg - had eerder weinig lovende woorden over voor onze landgenoot. Op basis van een onderzoek wegens jarenlang misbruik eiste hij dat de Belgische ex-politicus twee derde van zijn pensioenrechten zou verliezen. “Zijn gedrag verdient een strenge straf”, schreef Hogan in een document van 49 bladzijden. En zo geschiedde.

Het was de eerste keer dat de Rekenkamer, de instelling die de Europese begrotingen moet controleren, had verzocht om sancties tegen een voormalig lid. De instelling had die stap gezet nadat een onderzoek van het Europees antifraudebureau verscheidene onregelmatigheden had vastgesteld.

Het Hof noemt de onregelmatigheden ‘bijzonder ernstig’. “Pinxten heeft gedurende zijn twee ambtstermijnen als lid van de Rekenkamer opzettelijk en herhaaldelijk de binnen die instelling geldende regels overtreden, en daardoor systematisch in strijd gehandeld met de meest fundamentele verplichtingen die uit zijn taak voortvloeiden. Ook heeft Pinxten dikwijls getracht deze inbreuken op die regels te verbergen. Bovendien hebben de onregelmatigheden van Pinxten grotendeels bijgedragen tot zijn persoonlijke verrijking”, luidt het in een persmededeling.

Het Hof oordeelt voorts dat Pinxten de Rekenkamer “niet enkel financiële schade, maar ook imago- en reputatieschade” heeft berokkend. De Rekenkamer is immers uitgerekend de instelling die moet controleren of de andere instellingen van de Europese Unie hun financiën op een correcte manier beheren en hun middelen goed besteden.

Pinxten had het in de jaren 90 als lid van de toenmalige CVP geschopt tot minister van Defensie en Landbouw. Begin jaren 2000 stapte hij over naar de toenmalige Vld. In 2006 werd hij het Belgische lid van de Europese Rekenkamer. Hij zou twee mandaten als auditeur bij de instelling in Luxemburg aan de slag blijven.

Eerder dit jaar had Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert bekendgemaakt dat het lidmaatschap van Pinxten “in onderling akkoord was beëindigd”.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234