Maandag 08/08/2022

34 inwoners, duizenden Pokémon-jagers

Tijdens de rommelmarkt van Lillo stroomden de nauwe straten vol. Helaas niet met gewone bezoekers, maar met spelers van Pokémon Go. De bewoners zijn het zat dat de 'Pokémonners' ook 's nachts blijven ronddolen. 'Dit dorp is niet voorzien op zo'n massa.'

"Hela, wat komt u hier doen?" Antoinette Pecher (89) vraagt het met aandrang. De moeder en dochter die de Ruilbibliotheek Hendrik Conscience binnenstappen, schrikken. "Boeken zoeken", stamelen ze. "Ah, oké", blaast Antoinette. Even dacht dat ze dat twee Pokémon-jagers haar boekenparadijs in Lillo waren binnengedrongen. Al een maand lang overspoelen spelers van het spel Pokémon Go het havendorp met zijn 34 bewoners.

Het is de voorlaatste zondag van augustus, dan vindt de jaarlijkse rommelmarkt plaats. Auto's staan geparkeerd tot ver buiten de walgracht van het voormalige Fort Lillo. Maar wie komt jagen op snuisterijen en wie komt Pokémon vangen? Al op de parking turen jongeren naar hun smartphone alsof hun leven ervan afhangt. Velen houden in hun ene hand hun gsm, in hun andere de powerbank voor extra elektriciteit. Ze wringen zich tussen de bezoekers die naar uitgestalde spullen kijken en wisselen weetjes over digitale beesten in een jargon dat buitenstaanders doet duizelen.

"Blijkbaar is er hier een hotspot voor heel zeldzame Pokémon", zegt bewoner Dries De Craemer (37), medewerker in restaurant 't Pleintje. "Voor de twee horecazaken in Lillo is het een goudmijn, maar ze moeten het kunnen bolwerken. Ondertussen hebben we al vast Pokémon-cliënteel. Buiten een enkeling heb ik nog geen onbeleefderik meegemaakt."

Dries wijst naar buiten. "Zelfs als het regent, loopt hier nog altijd duizend man rond. Om middernacht moeten de cafés dicht, maar de meute blijft daarna beesten zoeken. Ik heb er geen last van, maar voor sommige bewoners begint het te wegen."

"Om halfvijf vanmorgen ben ik wakker geworden van mensen die aan het jagen waren. Ik begin te stotteren van de vermoeidheid", zucht Antoinette. "Een buurvrouw heeft al een emmer water over die pokémoneuze medemensen gegooid."

"Lillo is een oase, het dorp is niet voorzien op zo'n massa volk", zegt Dries.

"Het is 's avonds magnifiek om te zien - enfin, magnifiek én afschuwelijk", zegt Antoinette. "Precies een krabbenmand. Twee dagen geleden vroeg ik aan een jonge vrouw: waarom doe je dat? 'Het is dat of drinken', zei ze. Is dat niet triestig?"

Haar vensterbank zit vol jongeren die hun smartphone geen seconde uit het oog verliezen. "Kijk, die mensen met hun rugzak. Wat zit daarin? Een paar schoenen, boterhammen of voor hetzelfde geld een bom. Maar ze leunen tegen het raam, straks breekt het en dat vind ik niet plezant", moppert Antoinette. "Ik hoop dat het zo rap mogelijk overwaait, maar we weten niet hoe we dit kunnen stoppen. Volgens mij moet het ministerie van Buitenlandse Zaken zich wenden tot Japan of de Verenigde Staten."

Het is weer beginnen te regenen, de jacht wordt voortgezet onder paraplu's. Verkoper Tony Vaessen (70) kijkt met verbazing naar de massa. "Er is meer volk dan anders, maar ze kijken allemaal op hun scherm, niet naar de kramen", zegt hij. Kleinzoon Thomas (12) rolt met zijn ogen: "Ik vind het maar een onnozel spel. De markt is leuker, ik heb veel Lego gekocht."

Drie meter verder staat een gezin te jagen: mama Evelien (35) en papa Guy (50) met hun smartphone, dochters Lieselotte (5) en Elizabeth (7) elk met een iPad. "Er zitten hier veel speciale beesten, anders zouden al die mensen niet komen", zegt Guy. "Voor ons is dit een gezinsactiviteit. En ja, we zijn al naar de rommelmarkt geweest: om te kijken of ze paraplu's hebben."

"Wat is die bal?", onderbreekt Lieselotte. "Dat is een Voltron, schatteke. Of weet ik veel hoe die dingen heten", antwoordt Guy.

Sociale controle

Het stoort hem dat de stad Antwerpen de Pokémon uit Lillo wil bannen. "In plaats van de mensen die overlast berokkenen aan te pakken, heeft de stad spelontwikkelaar Niantic aangeschreven om de Pokémon te verwijderen. Maar de spelers kijken niet enkel naar hun scherm, ze kijken ook rond. Zo ontdek je plaatsen. Het zou me niet verwonderen dat er in Lillo geen inbraken meer gebeuren als dit zes maanden blijft duren. De Nederlandse politie lokt spelers naar winkelstraten, zo is er 's nachts sociale controle."

Verkoopster An (63) gelooft dat de Pokémonners gewone bezoekers wegjagen. "Mensen blijven weg van de markt", stelt ze. "Ik heb horen vertellen dat iemand speciaal met het vliegtuig vanuit Portugal naar hier gevlogen is. Maf, hè?"

Paul van der Werff (24) uit het Nederlandse Goes ergert zich aan het negativisme over het spel. "Je zou kunnen proberen er de positieve kant van te zien, bijvoorbeeld dat mensen elkaar op straat ontmoeten en samen iets gaan drinken." Heeft hij al veel Pokémon kunnen strikken? "Ik heb er al 66 gevangen vandaag. Het is hier een uitzonderlijke broedplaats, dat maakt het de trip meer dan waard. Ik weet niet hoe lang ik ga blijven, misschien tot mijn batterij op is."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234