Woensdag 06/07/2022

48 uur in zagreb

Zagreb, dat is rakija drinken in een bar met wasmachines als tafels. Het is een blondine met eindeloze benen die clubt tot in de vroege uurtjes, om op zondagmiddag een traditioneel kikkerbilstoofpotje te gaan eten in tavernes die luisteren naar namen als ‘Grootvaders droom’. Ben je niet gek op kikkers , vrees niet. De vleesgrill en patisserie is hier om je vingers af te likken. En ga naar het nieuw museum voor hedendaagse kunst, dat het avant-garde-imago van Zagreb versterkt. Door Alex Crevar

Waarom nu gaan?

De hoofdstad van Kroatië is bijna tien eeuwen oud, maar bruist van leven. Moderne architectuurpareltjes als de Arena (www.zagrebarena.hr) (1), waar groepen als Guns’ Roses en U2 ten dans spelen en een nieuw shoppingcentrum zal komen, en het pas geopende Museum voor Hedendaagse Kunst (www.msu.hr) (2) , waar Gilbert&George, het gekke Britse modeduo al mocht tentoonstellen, zijn twee nieuwe blikvangers voor deze eeuwig jonge stad. Ideaal voor een najaarsbreak of lentetrip, zeker als je Wenen en Praag al gezien hebt.

Hoe raak ik er?

Je kan rechtstreeks van Brussel (Zaventem) naar Zagreb vliegen. Boeken kan bij Brussels Airlines (www.brusselsairlines.com), een ticket heen en terug heb je vanaf 257 euro, alles inbegrepen. Er wordt elke dag gevlogen, behalve zaterdag. Een taxirit van de luchthaven naar het stadscentrum duurt 25 minuten en kost ongeveer 200 kuna (27,5 euro). Trams zijn comfortabel en goedkoop (8 kuna, 1 euro, voor een ticket, goed voor 90 minuten) en zijn de beste manier om je te verplaatsen in de stad.

van kassei tot kathedraal

Proef van de elfde-eeuwse roots van Zagreb in de kasseistraatjes van de buurt die bekendstaat als de bovenstad, waar de stad ontstond uit twee nederzettingen: Kaptol, met een bevolking van vooral geestelijken, en Gradec, waar ambachtslui en handelaars zich vestigden. Beide delen werden na eeuwen van rivaliteit samengevoegd in 1850, maar de districten hebben hun eigen karakter bewaard. Kaptol bezit nog altijd het visuele visitekaartje van de stad: de kathedraal van de Heilige Maagd Maria Onbevlekt Ontvangen (Kaptol 31) (3) , die dateert uit de dertiende eeuw, al werd ze in de eeuwen daarna vaak verbouwd. Onder twee torenspitsen van 105 meter huisvest het marmeren interieur een 800 jaar oude schat en de tombe van de 20ste-eeuwse controversiële Kroaat kardinaal Alojzije Stepinac. In Gradec, tien minuten wandelen van de kathedraal, biedt het stadsmuseum van Zagreb (Opaticka 20, www.mgz.hr) (4) een goede kijk op de politieke, architecturale en artistieke geschiedenis van de stad. Vooral fascinerend: het kamergrote plan van de benedenstad. Entree is 20 kuna of 2,75 euro, kinderen onder 7 betalen niets.

Bar met wasmachine

Vroeger was het een stroom die Gradec en Kaptol scheidde, maar nu is de verkeersvrije Tkalciceva-straat volgepropt met cafés, boetieks en ateliers. Caffe Bar Cica (Tkalciveva 18) (5) - waar wasmachines een nieuw leven leiden als tafels, en funky wereldmuziek door de boxen schalt - is een verzamelplek voor trendy Zagrebbers, die zich te goed doen aan een pint van het lokale Velebitsko-bier (17 kuna of 2,3 euro voor een halve liter). De specialiteit rakija, Slavische schnapps, is ook verkrijgbaar, in tal van smaken, zoals honing, bosbes en walnoot (12 kuna of 1,6 euro voor een borrel). Te vroeg om op de lappen te gaan? Restaurant-patissier Ivica i Marica (Tkalciceva 70, www.ivicaimarica.com) (6), genaamd naar de Kroatische versie van Hansje en Grietje, serveert traditioneel gebak met een gezond randje: geen witte suiker of witte meel. De apfelstrudel en dobra vila, worteltaart met gember en kaneel, zijn verrukkelijk (elk 15 kuna of 2 euro).

Grill en Jazz

Vinodol (7) (Teslina 10, www.vinodol-zg.hr) brengt zoals vele restaurants hier hulde aan het vlees. Dit adres, al een pleisterplek in het Joegoslavië van Tito, maakt het verschil door de presentatie en de techniek. De service is onberispelijk in de eetzaal met bakstenen gewelf en tussen de klimop op de binnenplaats, waar een grillchef in de weer is met steaks en kebabs zo groot als een onderarm. Het lam (80 kuna of 11 euro) en de gegilde forel (78 kuna of 10,7 euro) zijn toppers. Aan de overkant runt Bosko Petrovic, een vibrafoonmeester van in de zeventig en een Kroatische jazzpatriarch, de B.P. Club (Teslina 7, www.bpclub.hr). In de gezellige kelder vinden elk jaar vier festivals plaats en tal van avondconcerten. De optredens beginnen vanaf 21 uur, de prijs varieert tussen 30 en 50 kuna (of 4 en 6,5 euro). Reserveren is raadzaam.

Kitscherige kava

‘Spica’ is het zaterdagochtendritueel. Trendy Zagrebbers zakken af naar de cafés in de buurt van het centrale Jelacicplein. Het resultaat: een moderaid met trendy handtassen, Kroatische paparazzi, een hoop zijdelingse blikken, en ja, kava (koffie). Buitenlanders - of iedereen met een buideltas en sportschoenen - maken weinig kans in de geïmproviseerde wedstrijd. Grijp dus beter een rieten stoel bij Bulldog (Bogoviceva 6, www.bulldog-zagreb.com) (8), bestel een grote macchiato (13 kuna, 1,8 euro), en geniet van de gratis vertoning. Struin daarna naar patisseriebar Millennium aan de overkant (Bogoviceva 7, www.slasticarnica-millennium.hr) voor een decadent hoorntje schwarzwald - een mengeling van room, cognac, chocolade en kersen (7 kuna, 1 euro) - en bewijs dat je slanke lijn de laatste van je zorgen is. Of stap binnen bij Ham Ham (Varsavska 8, www.hamham.hr) (9), een funky plek voor een snelle hap, waar ontbijt, salades, broodjes, gegrild vlees en veggieschotels op het menu staan. Op zaterdagavond verandert Ham Ham in een loungy bar waar dj’s disco en funk draaien.

Vers van de markt

Op Dolac, de grootste versmarkt in Zagreb (zondag tot vrijdag 6 tot 14 uur, zaterdag tot 15 uur) beschut een leger rode paraplu’s kraampjes met lavendel, noten, honing, bloemen en kaas, naast tal van plaatselijk seizoensfruit en -groenten. “Wat u organisch noemt”, zegt een marktkramer, “noemen wij voedsel.” Honger gekregen? Ga dan naar restaurant Kerempuh (Kaptol 3, www.kerempuh.hr) (10), dat uitkijkt over de noordwestelijke hoek van Dolac. Buiten staan wat tafeltjes en een bord met de aanbiedingen van de dag, maar je kunt ook binnen zitten en de drukte aanschouwen door een grote erker. Bestel een fles uitstekende grasevina, de witte wijn van het huis (130 kuna, 18 euro), en een Kroatisch gerecht gemaakt van het beste van de markt, zoals gegrilde zeebaars geserveerd met Zwitserse snijbiet en aardappelen (75 kuna, 10 euro).

Groen Hoefijzer

De benedenstad, die een meer alledaagse sfeer ademt dan de bovenstad, heeft een 19de-eeuws, Habsburgachtig stratenplan dat wordt beheerst door een ‘groen hoefijzer’ van stadsparken. Rond die oasen, waar tussen caleidoscopische tulpen van de lente tot de herfst concerten plaatsvinden, ligt een mengelmoes van imposante architectuur en culturele gebouwen. Het belangrijkste museum voor oude kunst in de stad is het Mimara Museum (Rooseveltov Trg 5) (11), een neorenaissancepaleis, dat geopend is van dinsdag tot zondag (entree 40 kuna, 5,5 euro). De meer dan 3.000 werken variëren van Perzische tapijten tot schilderijen van Renoir, Rubens en Degas.

Kikkerstoofpotje

Zagreb is een vergaarbak van immigranten van over het hele land, en weerspiegelt daardoor de gevarieerde gastronomie van Kroatië. Didov san - ‘grootvaders droom’ - (Mletacka 11, www.konoba-didovsan.com) (12) is een konoba of taverne in Dalmatische stijl. Ze serveren er specialiteiten uit de delta van de rivier Neretva. Grootvader is niet meer, maar hij zou trots zijn op zijn nageslacht vanwege hun kikker- en palingstoofpotje (180 kuna, 24,5 euro) en gesauteerd lam met groenten (150 kuna of 20,5 euro, op voorhand bestellen). Interessant voor wie echt uitgehongerd is, is de didova tava (80 kuna of 11 euro), een enorme stoofpot.

Disco in een proefbuis

Purgeraj (13) (Park Ribnjak 1, www.purgeraj.hr) is de beste optie voor livemuziek in het kluwen van clubs aan de voet van de kathedraal. De plek ligt verscholen in het bladerrijke Ribnjak Park, en biedt een breed spectrum van stijlen (funk, disco, punk, ska, blues, jazz en rockabilly) aan een international en eclectisch publiek aan. Proef om aan te sterken de set likeuren (90 kuna, 12 euro) die op het tikiachtige terras in proefbuisjes wordt aangeboden. Trek vervolgens naar de met albumcovers gedecoreerde danszaal, en groove tot de vroege uurtjes. (Weekendtickets kosten rond 15 kuna, 2 euro.)

Slapen met de queen

Het in 1925 geopende Regent Esplanade (Mihanoviceva 1, www.regenthotels.com) (14), dat passagiers van de Orient Express onderdak bood en naast het art-nouveaustation van Zagreb ligt, zet nog altijd de norm. Tussen het chique marmer en kristal verbleven onder meer Queen Elizabeth II en Louis Armstrong. Er is ook een degelijk restaurant en een elegante cocktailbar. Vanaf 140 euro voor een tweepersoonskamer. Hotel Dubrovnik (Gajeva 1, www.hotel-dubrovnik.hr) (15) heeft 258 kamers en dateert van 1929. Het is een franjeloos ding met gestroomlijnd meubilair en een uitstekende service, maar zijn troef is vooral zijn locatie. Een van de twee gebouwen kijkt uit op het zaterdagochtendgewoel, het andere op het Jelacicplein. Tweepersoonskamer vanaf 165 euro.

Joegonostalgie

De antiekmarkt op het Britse Plein (Britanski Trg) (16) bewijst dat prullaria uit de Joegoslaviëtijd nog hun waarde hebben. Neem een paar honderd kuna mee en marchandeer over portretten van Tito, sigarettendoosjes van filigraan, medailles, munten en andere dingen uit de oude tijd. Als je je schatten bemachtigd hebt, ga dan op zoek naar een bord dat luidt ‘Simply Luxury Coffee’ en wandel naar Eli’s Caffe (Ilica 63, www.eliscaffe.com) (17). De eigenaar en drievoudige baristakampioen Nik Orosi brandt zelf zijn bonen en serveert de smakelijkste java van de stad (een cappuccino kost 12 kuna, 1,5 euro).

Een stapje en een hapje

Bouw voor je vertrekt een beetje perspectief in met een blik op het natuurpark Medvednica (18) (www.pp-medvednica.hr; neem tram 14, of 8 tot 15): 22.500 hectare berglandschap dat boven Zagreb uittorent, vol herten en vossen, kastanjebomen en eiken. Zweet de uitspatting van de vorige avond uit met een halfzware wandeltocht naar de Puntijarkahut op 975 meter hoogte, waar zich een restaurant bevindt. Beloon jezelf met een deugddoende stoofpot van bonen en worst (25 kuna, 3,5 euro) en een halve liter plaatselijk Karlovackobier (12 kuna, 1,5 euro).

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234