Donderdag 18/08/2022

48 uur inOostendeDe koningin der badsteden poetst haar kroontje op: volgend weekend wordt hier feestelijk de opening van Oostende cultuurhoofdstad van 2010 gevierd. En is het ook één en al romantiek dat de klok slaat in de straten van Oostende, want de galerijen en musea houden een Valentijnsnocturne.

Het Mu.Zee (2), het museum waar nu hommage gebracht wordt aan Ensor, was vroeger een warenhuis waar de arbeiders kolen en brood konden kopen. Vandaag is het een modern museum met veel witte ruimten waar het licht vrijelijk kan binnenvallen. De grote tentoonstelling Op bezoek bij Ensor die volgende week opengaat, toont niet alleen Ensors werk, maar ook het werk van de andere artiesten die zijn blauwe salon in Oostende frequenteerden. Op het gelijkvloers van het museum vind je het Art Café, waar het koppel van de helaas ter ziele gegane Blauwe Paprika, een eetadresje geliefd bij Oostendenaars, achter het fornuis staat. Voor kleine prijzen proef je hier van een eerlijke Oostendse keuken, zoals huisgemaakte garnaalkroketten met friet en sla (11,50 euro).

Wie het niet zo begrepen heeft op museumbezoek, kan met Ensor, bijgenaamd ‘het wandelend skelet’ meelopen door zijn Oostende. Wim Opbrouck trekt de zwarte mantel van Ensor aan, waarmee hij zo graag op de dijk flaneerde en sprak een boeiende iPodwandeling in. Els Dottermans vertelt tussendoor over de geschiedenis van Oostende als badstad. Met aangepaste muziekjes loop je zo over de dijk, naar de Vlaanderenstraat waar het Ensorhuis (3) gevestigd is. Alleen ziet dat er helemaal niet als een museum uit, eerder als een overjaarse souvenirwinkel vol schelpen in de etalage. De nonkel van Ensor, van wie hij het huis erfde, had namelijk een souvenirwinkel en Ensor heeft die in de oorspronkelijke staat gelaten: schedels, schelpen groter dan een hand of een oor en koralen in verschillende kleuren lonken naar je. Maar ze zijn niet te koop, deelt de museumwachter ons mee. Ontdek het organum waar Ensor graag op speelde, zijn blauwe salon en zijn handen, waarvan bij zijn dood een afdruk werd gemaakt. Naast zijn handen ligt zijn schilderspalet, waarop de kleuren langzaam vervaagd zijn. De iPodwandeling krijg je bij Toerisme Oostende (4) voor 7 euro, toegang tot het Ensorhuis en Mu.Zee inbegrepen.

De Kapellestraat (5), daar moet je zijn om te shoppen. Bij regenweer heb je een droog dak boven je hoofd in het Feest- en Kultuurpaleis (6), een mooie naam voor het shoppingcentrum aan het Wapenplein, in het hartje van de stad. De winkels in Oostende zijn vergelijkbaar qua merken en namen met wat je in Antwerpen of Brussel vindt. Ooit was dat anders, en had je hier geen Paris XL maar kon je bij de parfumwinkel van de ouders van schilder Leon Spillaert geuren kopen met namen als Rococo of Brise d’Ostende. Maar niet getreurd, want wie op zoek is naar een bijzonder winkeltje, moet in de Witte Nonnenstraat (7) maar eens binnenstappen bij Toppject. Deze designwinkel, waar zelfs in de winter de deur altijd openstaat, brengt binnen de kortste keren een glimlach om je lippen. Wie kan er weerstaan aan de Eipod, een eierdop in de vorm van een iPod, in gele of paarse kleur?

Daar waar Europa eindigt, begint Oostende. En waar Oostende eindigt, begint de wereld. Dat zei ooit een schrijver. Dewelke, dat weten ze bij Corman in de Witte Nonnenstraat. Corman is een legendarische Oostendenaar, die door heel Europa reisde begin vorige eeuw. Hij was journalist, en zou Picasso geïnspireerd hebben voor zijn Guernica, het beroemde schilderij over de oorlog, . Boekhandel Corman was jaren lang verdwenen uit Oostende, maar is nu terug: een goede vriend van Cormans zoon baat de gezellige boekenwinkel uit, waar je boeken vindt als Binnenkijken in de mooiste zeilschepen of de Ode Maritima van Pessoa.

In Het Casino van Oostende (8) kun je veel meer dan je geld kwijtspelen. Je kunt er in de hal de palmboom bewonderen, die als beschermd element bij het interieur hoort. Bij mooi weer is het vechten om een plaatsje op het terras van Aqua del Mar, de bistro op de benedenverdieping. Mosselschelpen hangen er tegen de muur van de bar om voor een maritiem sfeertje te zorgen. Wie in stijl willen dineren, moet een paar verdiepingen hoger bij de Ostend Queen zijn. Vorig jaar heropend, is de Ostend Queen (www.ostendqueen.be) goed bezig zijn vroegere naam en faam terug te winnen. Daar zit de nieuwe uitbater Yves De Ridder voor veel tussen. De Ostend Queen is vandaag een living art gallery, waar om de drie maanden nieuwe kunstenaars hun ding mogen doen aan de muren. “Het idee haalde ik in Parijs. Daar vind je kunst aan de muren van restaurants.” Ook in de keuken zette hij een kunstenaar aan het werk: Koenraad Steenkiste. Die verrast met een heilbot met butternutpuree.

In de jaren tachtig dwaalde soullegende Marvin Gaye door de straten van Oostende. Een foto van hem in dikke winterjas zie je hangen achter het raam van Lafayette (9). Wie deze bar met inktzwarte gevel binnenstapt, komt in een jazzy sfeertje terecht: Koning Boudewijn houdt Marvin Gaye gezelschap aan de muur, en enkele koperblazers hangen boven de rode tafels, waarop een kaarsje brandt. Een ander gezellig adres is het Manuscript aan de overkant van de straat: er staan houten wijntonnen buiten, binnen krijg je het warm van de rode muren en de hete koffie. Wie hier mensen kijkt vanachter het raam, kan er de handel en wandel in de Langestraat, de uitgaansstraat van Oostende gadeslaan. Gaat dat trendy koppel misschien op weg naar Tao (10), de hippe loungebar? En waar gaan die licht waggelende nachtlopers naartoe? Misschien hun honger stillen bij Frituur Cannibal (11), waar men tot in de late uurtjes zelfgemaakte hamburgers verkoopt?

Tijd om een bed op te zoeken, en dan heb je in Oostende keuze te over. Het trendy hotel Mondo bijvoorbeeld, met in zijn lobby een portret van een visser gemaakt door Stephan Vanfleteren. Wie meer van b&b’s houdt, kan terecht bij La Passion Interdite (12). Gelegen in een gerenoveerd herenhuis, breng je hier de nacht door voor de zeer correcte prijs van 75 euro voor twee. De badkamer op de gang deel je. Gastvrouw Anja stopt je graag een gratis plannetje van Oostende in de handen en bakt of kookt het eitje ’s morgens naar wens. De Belg blijft natuurlijk bij voorkeur in een appartement aan zee. En als het even kan niet in een appartement waar de meubelen van bomma staan. Dat heeft Paul Mechele goed begrepen: PenthouSEA (www.penthouSEA .be) is een appartement dat er zo fris en modern uitziet dat je er vrolijk van wordt. Als eigenaar van een designwinkel pootte hij er leuke designspullen neer, van fauteuil tot groene espressomachine. Je hebt er wifi, digitale tv, en iPoddocking. En een prachtig zuidgericht zonneterras. De prijzen van PenthouSEA (13) zijn democratisch, vanaf 180 euro voor 4 nachten. Voor 10 euro wordt een ontbijt op het gewenste uur voor de deur neergezet. Zo moesten er meer appartementen te huur zijn aan de kust .

Het Vissersplein, de Visserstrap: Oostende zonder vissers is als een café zonder bier. Toch zijn er steeds minder vissers die hier op de openluchtmarkt (14) hun verse kabeljauw komen verkopen: amper twee blijven er nog over, ooit waren alle tien stalletjes bezet. Van de tong die hier vers aangevoerd wordt, kun je proeven in vlakbij gelegen restaurants als Stad Kortrijk (15), legendarisch omdat Hugo Claus hier kwam eten in zijn Oostendse jaren. René staat al van tien uur ’s ochtends in de keuken om zijn mayonaise te maken, en dat typeert hem: hij doet alles zelf, zelfs je eten aan tafel brengen. Dat de bediening daardoor wat minder vlot loopt, moet je er maar bij nemen. In Frituur Kombuis, wat verderop in de Langestraat, wordt ook vis met frieten en zelfgemaakte mayonaise geserveerd, hier kijk je niet naar het interieur, maar naar wat je eet. Wie vis op hoger niveau en met een Italiaanse schwung wil proeven, die moet bij Marina (16) (Albert I-promenade 9, 8400 Oostende 059 70 35 56, www.resto-marina.be) zijn. Domenico Acquaro staat hier al zo’n 36 jaar als patron, zijn neven Claudio, sommelier, en Carmine, chef, maken van dit restaurant een familiezaak in de beste traditie. Je kunt er Oostendse oesters proeven, carpaccio van tonijn met zwarte truffel, ravioli van king crab, en een perfecte koningsbrasem in zoutkorst.

De vissersboten varen minder vaak uit, maar dat wil niet zeggen dat er minder te beleven valt in de boten aan het Vuurtorendok. Imke C., een lang blauw vrachtschip uit de vorige eeuw, is vandaag herdoopt tot Seasens (17), een belevingsboot waar je van een bijzondere relax-muziek-laserervaring kunt genieten. Op masserende zetels sluit je de ogen en geniet je van een ontspannend totaalprogramma. De muziek varieert van klassiek tot Pink Floyd en Afro Celt. Bij ‘Druppels in de oceaan’ vervloeit het geluid van de zee met de fado van Madredeus en filmmuziek uit Le Grand Bleu, bij Mirabilia droom je weg bij Moby en Snowpatrol. Wegdromen in de Seasens kost je 35 euro per persoon, drank en hapje inbegrepen. Er zijn vrijdag, zaterdag en zondag verschillende sessies. Voor meer informatie, zie www.seasens.be.

Wie na zijn bezoek aan Seasens zin heeft in een wandeling, kan zijn hartje ophalen in de duinen en aan het strand van de Oesteroever, zoals dit gebied heet. De stad Oostende wil haar Oosteroever graag toeristisch ontwikkelen, en het inplanten van een sympathiek, modern en mooi restaurant met bar in het beschermde Fort Napoleon maakt deel uit van deze plannen. Vis is de specialiteit in Fort Napoleon (18) (www.fortnapoleon.be), en de zeetong is hier het aanbevelen waard: zo groot, zo vers hebben we ze zelden gegeten. Je eet hier ook met prachtig uitzicht op de duinen, terwijl af en toe een konijntje voorbijhuppelt. Ook op deze Oosteroever te vinden is de Spuikom, waar de Oostendse oesters gekweekt worden. In de Spuikom wordt gezeild in de zomer, het hele jaar door kun je er de Oesterput (19) (www.aquacultuur.be) bezoeken en de Oostende oesters proeven voor 10 euro. Je moet wel reserveren vooraf. Wie wil kan hier zelfs blijven slapen: in de gastenkamers Krab en Kreeft, uitgerust met lcd-tv en Senseo, overnacht je met z’n tweeën vanaf 55 euro tijdens de week en 65 euro in het weekend, ontbijt inbegrepen.

Wie een echte jodiumkuur wil, moet naar Villa Aqua (20), de moderne thermen van Oostende. Sinds kort hebben ze hier een zoutkamer, waar je voor 6 euro met z’n tweeën van kunt genieten. De zoutkamer ziet eruit als een mini-hamam: in plaats van stoom komt er witte rook uit het plafond. Twintig minuten lang kun je zo jodium opsnuiven. Nog meer zout zit er in het water van de floatingruimte. Het lijkt de Dode Zee wel, je lichaam blijft moeiteloos op het water drijven, onderwater speelt er rustgevende muziek, terwijl met een beamer new agebeelden op de muur geprojecteerd worden. De combinatie van floating, zoutkamer, entree tot de thermen en een drankje kost voor twee personen 90 euro. Een promotie waar je nog van kunt genieten tot eind februari onder de noemer ‘Wellness voor twee’. Voor meer uitleg over dit arrangement, zie www.o2oostende.be.

Het café met het mooiste zicht van Oostende is De Droge Coo (21) (Zeedijk 10, 8400 Oostende, van 14u tot 20u op zondag), een leescafé met muren in appelblauwzeegroen en turkooise lampen aan het plafond. Door de glazen ramen die tot op de grond lopen zie je mensen over de dijk wandelen en kinderen over het strand rennen. Het leescafé is alleen op zondag open, of op andere dagen als er optredens zijn. Je vindt er verse kranten, van De Morgen tot The Guardian en tijdschriften, van Elle tot Yang. Ook voor kinderen is er leesvoer voorzien. De naam Droge Coo refereert aan het begin van deze eeuw, toen er geen alcohol mocht geschonken worden. Je kunt er makkelijk een jazzconcert meepikken, een debat of een lezing, georganiseerd door Vrijstaat O, een jonge culturele vereniging. Op Valentijnszondag komt Marie Vinck er voorlezen uit amoureuze boeken, gevolgd door een concertje van Oostendse Lovebirds. Allen daarheen!

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234