Dinsdag 05/07/2022

5 vragen over de nieuwe bankenwet

De federale regering bereikte vorige week een compromis over een nieuwe bankenwet. Vijf jaar na de bankencrisis worden de regels voor banken eindelijk aangescherpt, maar wat betekenen de strengere afspraken in de praktijk?

1. Wordt de spaarder beter beschermd?

De nieuwe bankenwet van minister van Financiën Koen Geens (CD&V) claimt een betere bescherming van de spaarders. Zo komt er een verbod voor de banken om te speculeren met de centen van de spaarders. Toch wordt niet alle speculatieve handel verboden. Belgische banken mogen voor rekening van derden bepaalde tradingactiviteiten blijven doen. Wat als het fout loopt met die activiteiten? Blijven de centen van de spaarders dan buiten schot? De Belgische banken zijn er gerust op. "Brussel is Wall Street niet. Wij speculeren niet", klinkt het bij sectorfederatie Febelfin.

Critici vinden dat de nieuwe bankenwet de spaarder nog te veel in de kou laat staan. De wet voorziet geen strikte scheiding tussen tradingactiviteiten en depositobankieren. "Bij ernstige problemen zullen spaargelden worden meegesleurd", waarschuwt Meyrem Almaci (Groen). "Het is veel beter om alle tradingactiviteiten af te splitsen, alleen op die manier worden echte garanties geboden", zegt Evert Peeters van financiële watchdog FairFin.

2. Is de nieuwe wet een goede zaak voor de economie?

De bankensector klaagt dat de nieuwe wetgeving de banken op extra kosten jaagt. Daardoor wordt het moeilijker voor banken om de economie voldoende krediet te verlenen, wat een negatieve impact kan hebben.

"De nieuwe wetgeving gaat enkel over maatregelen die politiek haalbaar zijn. Een visie over welke banken we willen hebben en welke rol ze voor de economie moeten spelen, ontbreekt", zegt bankenspecialist en vermogensbeheerder Geert Noels. "Er zijn kansen verkeken om het spaargeld in te zetten als hefboom voor de lokale economie. Het voorstel van Geens voor een modernere spaarfiscaliteit had daar werk van kunnen maken."

3. Pakken de banken straks hun biezen?

De verplichting om hogere kapitaalbuffers aan te leggen en de hoge bankenheffingen in ons land zetten de winstgevendheid van de banken onder zware druk. De nieuwe bankenwet maakt die last niet lichter, integendeel.

Noels vreest dat sommige banken activiteiten in ons land zullen afbouwen en overplaatsen naar het buitenland. "Misschien volgen ze het voorbeeld van Deutsche Bank, dat enkel nog een branche in ons land heeft die als stofzuiger van Belgisch spaargeld dient." Het voordeel van deze formule? Zulke banken betalen niet mee aan de bankentaksen, die Belgische banken wel moeten betalen.

4. Moeten werknemers in de bankensector vrezen voor hun job?

De werkgelegenheid in de bankensector staat onder druk. Sinds de financiële crisis zijn er al heel wat herstructureringen met personeelsverlies geweest. Mogelijk worden banken gedwongen om verder te besparen op personeelskosten door de invoering van de nieuwe bankenwet.

Er dreigt ook een uitvlagging van kaderpersoneel naar het buitenland. De nieuwe bonuswetgeving in ons land is strenger dan in andere Europese landen. "Goede mensen moet je goed betalen en dat kan makkelijker in het buitenland", zegt Bob De Leersnyder, woordvoerder van Febelfin. "We hebben geen indicatie dat de verhuiswagen klaarstaat. Maar die deur staat wel open."

5. Betaalt de klant straks meer voor dienstverlening?

"Goede dossiers komen nog altijd in aanmerking voor kredietverlening", zegt De Leersnyder. De klanten zullen voorlopig geen negatieve financiële gevolgen ondervinden van de nieuwe bankenwet. Maar Febelfin sluit niet uit dat de klanten een stuk van de factuur van de nieuwe wetgeving gepresenteerd zullen krijgen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234