Zondag 14/08/2022

'80.000 euro per jaar is niet overdreven'

De voetbalcompetitie leek even van start te moeten gaan zonder scheidsrechters. Zij vroegen de voetbalbond een 'significante' opslag en kregen die in extremis. Serge Gumienny, spreekbuis van de mannen in het zwart en werknemer van Ford Genk, blikt terug op een week onderhandelen. 'Ik heb ooit doodsbedreigingen gehad.'

Gumienny (41) werkt al 18 jaar bij Ford Genk als hoofd van de dienst douane. In zijn tuin spreekt de arbiter, die volgend weekend zijn 220ste wedstrijd fluit, over het belangrijkste bijberoep van België. "Sinds 2000 fluit ik in de eerste klasse. Er is veel veranderd, vooral wat betreft media-aandacht. Dat heeft voor meer druk gezorgd. Wij mogen geen fout maken. Bij een goede wedstrijd worden we niet in de armen gesloten en na een slechte worden we niet vergeven."

En daar mag meer tegenover staan dan de 1.500 euro die u tot nu toe per wedstrijd kreeg?

"Elke week ben ik 25 uur in de weer. Het leven van een scheidsrechter is niet zoals veel mensen denken. Een pint pakken in plaats van trainen zit er niet in. Daarbij werk ik veertig uur per week bij Ford. Dat is doenbaar, maar soms moeilijk te combineren met het fluiten. Al mijn verlofdagen gaan op aan het voetbal."

'Eerst presteren, dan meer geld vragen', zei voormalig topscheidsrechter Frans Van Den Wijngaert.

"Frans valt te begrijpen, maar hij weet wel beter. In de afgelopen vijf jaar is het televisiegeld voor de Pro League fors gestegen. Ook kwamen er plotseling de play-offs bij, wat toch lastigere wedstrijden zijn om te fluiten. Daarom zijn wij al twee jaar vragende partij voor een loonsverhoging."

Heeft u dat extra geld zo hard nodig?

"Voor weinig scheidsrechters is dat noodzakelijk. We komen rond, hoor. We zouden dit weekend ook niet hebben gestaakt als we het niet hadden gekregen. Maar we willen de geleverde inspanningen beloond zien en we hoopten dat de bond ons die erkenning wilde geven."

Hoeveel krijgen u en uw collega's er per wedstrijd bij?

"Dat weten we nog niet. Het zou een significante verhoging zijn en we zijn gerustgesteld. Al zitten we wat betreft de combinatie werk en arbitrage nu aan onze limiet. Ik kan niet nog meer uren vrijmaken. Dat kan alleen als we voltijdse, professionele arbiters worden zoals in de meeste andere landen."

Volgens ex-Anderlechtmanager Michel Verschueren is België daarvoor te klein.

"Het kan zeker als de clubs dat willen en dat zal binnen een aantal jaar ook gebeuren. Deze onderhandelingen waren het keerpunt. We kunnen ook niet anders als we Belgen op een WK willen zien. In Brazilië fluit er namelijk geen enkele niet-professionele arbiter. En hier kan elke scheidsrechter een goed loon verdienen als de clubs één procent van hun totale budget aan scheidsrechters besteden, becijferde een wetenschapper deze week. Als ik elke dag honderd procent bezig ben met de arbitrage, dan zou ik evenveel moeten verdienen als de gemiddelde voetballer in de eerste klasse."

Sporteconoom Trudo Dejonghe dacht aan zo'n 70.000 à 80.000 euro per jaar.

"Dat is niet exorbitant. We nemen belangrijke besluiten waar veel geld mee gemoeid is. En in dat geval zou ik toch wel iets meer verdienen dan bijvoorbeeld in het bedrijfsleven."

Vreest u niet dat clubs en supporters dan nog feller zullen reageren op arbitrale dwalingen?

"Ze zullen beide strenger zijn, maar tegelijkertijd zullen we meer respect afdwingen omdat we professionals zijn. Als fans nu "amateur" naar mij roepen om hun onvrede te uiten, hebben ze eigenlijk gelijk."

Zou u dan nog professional willen worden?

"Nu ben ik te oud om nog prof te worden. Op mijn 45ste zal ik stoppen. In het verleden zou ik het alleen gedaan hebben als het loon hoger was dan wat ik nu verdien met Ford en het fluiten. Scheidsrechter zijn kan maar tot je 45ste en het is een onzeker bestaan. Een zware blessure en je carrière is voorbij."

Hoeveel krijgt u als arbiter?

"Ik heb een contract bij de bond en ontvang daardoor 750 euro bruto per maand. Daarnaast krijg ik 1.040 euro bruto per match. Als ik twee keer per maand fluit, verdien ik 2.800 euro. Jaarlijks dus ongeveer 30.000 euro."

Wat houdt u daarvan over?

"Tot 18.000 euro betalen we net als de voetballers 33 procent belasting. De rest wordt opgeteld bij het loon dat ik bij Ford verdien. Daarvan valt de helft dus weg."

U verdient dus 18.000 euro per jaar netto?

"Dat is een mooie som, maar sommige mensen denken ook dat we meer wedstrijden fluiten en elke maand 6.000 euro binnenrijven. "Had ge nog niet genoeg", hoorde ik onlangs lachend op straat. "Elke match vergeet ge wel iets af te fluiten."

Hoe voelt het om spreekkoren tegen uzelf te horen?

"Vaak hoor je niet wat ze zingen. Al gaan supporters tegenwoordig erger tekeer dan vroeger, omdat ze alles tot in detail kunnen zien. Het is spijtig dat het zover is gekomen, want daardoor is het niet gemakkelijk om het als scheidsrechter vol te houden."

Wat is het ergste dat u heeft meegemaakt?

"Ik heb ooit doodsbedreigingen gehad. Dat was vijf jaar geleden na een wedstrijd tussen Standard en Genk, waarin ik een penalty voor Luik floot en de Limburgers er eentje onthield. Een flauwe plezante stuurde toen een brief naar de krant. Dat was niet leuk, omdat het mijn gezin trof. We hebben toen bescherming van de politie gehad, die regelmatig voor onze deur patrouilleerden."

Een dik vel is dus hard nodig.

"Dat heb ik me aangeleerd. Je moet wel om als scheidsrechter te overleven. Al begrijp ik dat supporters soms op me vloeken. Zij leven voor hun club en daar kunnen wij ons niet in inleven. Maar er zijn grenzen. Als ze "uw moeder is een hoer" roepen, leg ik het spel stil en vraag ik de stadionspeaker om ze te laten stoppen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234