Vrijdag 12/08/2022

Onderwijs

"Aan Gentse unief heerst klimaat van angst"

null Beeld Stefaan Temmerman
Beeld Stefaan Temmerman

Aan de Universiteit Gent vormen pesten, burn-outs en vriendjespolitiek een groot probleem. Dat blijkt uit getuigenissen in studentenblad Schamper, dat spreekt van een angstklimaat. Ook uit verklaringen aan De Morgen blijkt dat er op bepaalde diensten ernstige problemen zijn.

DOMINIQUE SOENENS

Leidinggevenden die pesten. Werknemers met een tijdelijk contract die liever zwijgen dan met hun problemen naar buiten te komen. Afgaand op verschillende getuigenissen laat het welzijn van de werknemers aan de Universiteit Gent te wensen over. Dat bevestigt onder meer een hooggeplaatste bron die studentenblad Schamper citeert: "De universiteit doet veel te weinig voor het welzijn van haar personeel."

Ook arbeidsgeneesheer Paul De Pauw zegt dat er een probleem is. Al relativeert hij ook nadrukkelijk: "Veel heeft te maken met de toegenomen aandacht voor psychosociale problemen. Daardoor is er sinds 2000 een toename van het aantal gesignaleerde problemen."

Sara Drieghe, in 2011 aangesteld als vertrouwenspersoon binnen de UGent, ontving vorig jaar 120 nieuwe meldingen. In het jongste jaarverslag somt ze de meest voorkomende (gemelde) problemen op: pesterijen in de vorm van verbale agressie, psychisch geweld, conflicten, psychosociale belasting en burn-outs.

In een recent verslag van het personeelsonderhandelingscomité, met onder andere de vakbonden van de UGent, wordt ook melding gemaakt van problemen bij het personeel van de restaurants, dat gevraagd wordt medische ingrepen uit te stellen en dat door onderbemanning ziek moet gaan werken. De UGent gaat nu extra tijdelijke krachten inzetten om het probleem op te lossen.

Decaan De Duivel

Als het over pesterijen gaat, situeert een van de meest extreme voorbeelden zich bij een faculteitsdecaan, melden verschillende bronnen aan De Morgen. Die voert volgens hen al jaren 'een schrikbewind', ondanks verschillende klachten. "Talloze mensen zijn voor de decaan op de vlucht geslagen. Zijn bijnaam luidt niet voor niets De Duivel."

De Morgen keek een vertrouwelijk document in waarin getuigenissen staan die het wangedrag aan de kaak stellen. Een andere bron weet: "Idewe (een externe dienst voor preventie en bescherming op het werk, dso) heeft in 2010 al onderzoek gedaan naar pesterijen op een bepaalde faculteit. Er was een klacht ingediend tegen de decaan en de toenmalige vertrouwenspersoon bij de UGent, die getrouwd was met iemand binnen het bestuur, waardoor elke klacht meteen op het rectoraat belandde. Op dat niveau werden sommige dossiers geblokkeerd. De vakbond stuurde mensen systematisch naar de politie om klacht in te dienen tegen de vertrouwenspersoon, wegens het niet verlenen van hulp aan personen in nood. Uiteindelijk vroeg de universiteit de vertrouwenspersoon op te stappen, maar de decaan blijft ongemoeid."

De vakbond bevestigt het verhaal, net als de vergaande, geraffineerde pesterijen van de decaan. Hijzelf ontkent en beweert dat de zaak terug te brengen is naar één officiële klacht, "door iemand die vaak niet kwam opdagen voor zijn werk". Rector Anne De Paepe zegt dat ze maar weet heeft van één officiële klacht en dat ze niet kan reageren op de verschillende getuigenissen. "Ik denk dat sommige mensen er ook belang bij hebben om een individuele casus op te blazen tot een algemeen probleem." Voormalige rector Paul Van Cauwenberge zegt het dossier niet te kennen, maar noemt de decaan "een speciaal karakter".

Rector Anne De Paepe. Beeld rv
Rector Anne De Paepe.Beeld rv

Pestgedrag bij leidinggevenden

Toch bestaan ook op andere faculteiten vergaande vormen van pesten, zo blijkt uit de getuigenissen die studentenblad Schamper optekende. Daarin wordt onder meer gewag gemaakt van leidinggevenden die het evaluatiesysteem misbruiken om mensen buiten te werken. Uit eerder onderzoek rond het onderwerp blijkt dat pesten vaak gebeurt door leidinggevenden die in een machtspositie zitten, maar aan de UGent zijn het niet alleen leidinggevenden die de schuldige zijn, zegt arbeidsgeneesheer Paul De Pauw. "Het pestgedrag bij leidinggevenden is wel vernuftiger en doordachter. Bij de universiteit merk je wel dat mensen met een tijdelijk contract het veel moeilijker hebben om naar buiten te komen met klachten, omdat ze bang zijn dat ze hun job zullen verliezen."

De Pauw voegt er wel aan toe: "Ik wil de dingen toch ook in hun perspectief plaatsen. Ik vind het goed dat de vinger op de wonde gelegd wordt, maar vergeet niet dat dit probleem elders ook bestaat, en niet in mindere mate. De universiteit weet dat er werk aan de winkel is en maakt daar ook werk van."

Rector De Paepe: "We vinden het altijd zeer jammer dat mensen de juiste kanalen niet vinden bij pesterijen. We maken hard werk van de aanpak van dit probleem. We zijn een organisatie met meer dan 9.000 werknemers. Helaas krijg je bij zo'n grote groep mensen onvermijdelijk ook met wangedrag te maken, hoe betreurenswaardig het ook is."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234