Zaterdag 01/10/2022

'Aanhouding Jahjah pure overacting'

Allochtone parlementariërs voelden zich deze week slechter in hun vel dan ooit. Zij stellen ernstige vragen bij de aanhouding van Jahjah en het getalm van alle verantwoordelijken om de dieper liggende samenlevingsproblemen aan te pakken. 'De tijdbom is deze week ontploft, de vonken slaan naar alle kanten en ik hoop dat we de situatie nog onder controle krijgen. Maar dan moet het beleid ingrijpen.'

Antwerpen / Brussel

Eigen berichtgeving

Koen Vidal

SP.A-senator Fatma Pehlivan is "verbolgen" over de manier waarop AEL-leider Abou Jahjah donderdagavond werd aangehouden. "Ik heb de indruk dat men het hele allochtonendebat heeft willen reduceren tot de aanhouding van Jahjah. Het is een illusie om te denken dat je op die manier maatschappelijke rust zult creëren. Dit probleem gaat veel dieper en woedt al jaren: voor Borgerhout was er ook al geweld in Molenbeek. Zolang we niets doen aan de oorzaken van deze crisis zal de spanning die zich nu meester maakt van deze maatschappij niet wegebben. Niet Jahjah is de kern van het probleem, maar de jarenlange uitsluiting van een generatie jongeren op onderwijsvlak en op de arbeidsmarkt."

Vraag is of ook de SP.A niet medeverantwoordelijk is voor de mislukte integratie en voor het onbesproken laten van de thematiek in het politieke debat. "Ik ben het gedeeltelijk eens met SP.A-voorzitter Patrick Janssens als die zegt dat de migrantengemeenschap niet de inzet mag worden van de verkiezingen. Wel is het zo dat het probleem nu meer dan ooit op tafel is gegooid en dat we ons dringend moeten bezinnen over hoe we met het probleem zullen omgaan. Louis Tobback zei me gisteren dat wat we twintig jaar verwaarloosd hebben we niet op drie jaar zullen kunnen rechttrekken. Dat klopt, maar we moeten ons ook realiseren dat we geen twintig jaar meer hebben om de boel verder te laten verrotten. De tijdbom is deze week ontploft, de vonken slaan naar alle kanten en ik hoop dat we de situatie nog onder controle krijgen. Maar dan moet het beleid ingrijpen."

SP.A-Vlaams parlementslid Chokri Mahassine vindt de manier waarop de politieke wereld tegen Abou Jahjah reageert "overtrokken" en "overacting". "Ik ben het niet eens met Jahjah maar als Duquesne zegt dat hij desnoods de wet zal aanvullen om tegen Jahjah op te treden, dan zijn we fout bezig. Wetten maken op basis van één persoon, dat is iets voor landen zonder rechtsregels. Ik ga er tot nader order van uit dat België een rechtsstaat is. Trouwens: als er een causaal verband is tussen de uitspraken van Verhofstadt en Duquesne over Jahjahs aanhouding en de acties van het gerecht (wat Verhofstadt gisteren toegaf, KoV) dan vind ik dat pure willekeur."

Mahassine vindt dat er over de integratiethematiek de laatste jaren te veel is gediscussieerd en te weinig gerealiseerd. "Ik keur de rellen van de afgelopen week heel scherp af. Maar ik begrijp dat die allochtone jongeren het op een bepaald moment ook niet meer zien zitten en wild om zich heen beginnen te schoppen. Als we erger willen voorkomen, mogen we geen tijd meer verliezen. Zo moet de overheid nu naar de bedrijfswereld stappen om een einde te maken aan allerlei gewilde en ongewilde discriminaties op de arbeidsmarkt. Er moeten van hun kant harde garanties komen."

Mahassine verdedigt partijtenoren als Patrick Janssens en Steve Stevaert, die zich liever niet uitspreken over de integratiethematiek. "Ik begrijp Janssens als hij zegt dat de SP.A moet vermijden dat dit hét verkiezingsthema wordt. Dat zou inderdaad een cadeau zijn voor het Blok. Nogmaals, we moeten niet te veel praten, we moeten dingen doén." Maar of Stevaert met al zijn wervende talenten niet meer moeite moet doen om de negatieve perceptie van allochtonen in de Vlaamse samenleving te keren. "Steve zegt het niet, maar doet het." Agalev-senator Meryem Kaçar zei na afloop van de rouwdienst van Mohammed Achrak dat ze het beu is om naar rouwdiensten van vermoorde allochtonen te gaan. "In de lente was er de moord op het Marokkaans koppel in Schaarbeek en nu dit. De overheid moet zorgen dat er in de toekomst geen slachtoffers meer vallen. Het Antwerpse stadsbestuur en het gerecht zouden dat bijvoorbeeld kunnen doen door toe te geven dat het hier om een racistische moord ging. Door dat in het ongewisse te laten heeft men in Borgerhout erg veel woede gecreëerd. Verder moet de regeringstop ophouden om misbruik te maken van het machtsonevenwicht dat bestaat tussen autochtonen en allochtonen. De regering maakte deze week misbruik van haar macht om Jahjah aan te houden. Ik krijg steeds meer de indruk dat Jahjah is vastgezet omwille van zijn ideeën. De regering wil vermijden dat hij een gevaar zou worden voor deze samenleving maar door er een martelaar van te maken zal zijn aanhang enkel maar vergroten."

Meryam Kaçar: 'De regering maakt nu een martelaar van Abou Jahjah'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234