Maandag 03/10/2022

Aanstormend talent in de prijzen gevallen

Van trends is in de hedendaagse kunst allang geen sprake meer

expo l afgestudeerde kunstenaars in s.m.a.k., laureaten oost-vlaamse kunstprijs in caemersklooster

Luk Lambrecht

In Gent zijn twee tentoonstellingen te zien met kunstenaars die in de prijzen vielen. Coming People in het S.MA.K. toont het kruim van de pas afgestudeerden aan de kunstscholen in Gent en het Caemersklooster presenteert de gelauwerde kunstenaars van de Provinciale Prijs voor Beeldende Kunst 2003.

Coming People is een jaarlijkse traditie geworden waarbij het S.M.A.K. even de deuren openzet voor het talent van de toekomst. Door praktische omstandigheden zag het S.M.A.K. zich genoodzaakt uit te wijken naar de benepen ruimte van de Poort Napoleon en dat zet een ferme domper op het feest. Het werk van zeven kunstenaars zit er opeengepakt. Ondanks de bijna onmogelijke ruimte blijft het de moeite om zien hoe divers het werk van deze jonge kunstenaars is. Van trends is er in de hedendaagse kunst allang geen sprake meer, en ook in de Poort Napoleon staan video, schilderkunst en installatie-achtige werken broederlijk naast elkaar. Vadim Vosters weet met zijn project Kijken in de duisternis de toeschouwer in de ban te houden: Men ziet niets tot op het moment waarop het oog de duisternis overmeestert en er vanuit de diepte een prachtig werk met een intiem interieur opduikt.

Schilder Jon Waterschoot maakt mooie intimistische abstracte werken op papier en combineert ze perfect met projecties van beelden waarop de tekeningen via het perspectief virtuele diepte en reliëf suggereren. Hij zorgt voor een fraaie installatie pal naast de twee projecties van Matilde Denorme, die opvalt met haar beelden van lege, witte pagina's. In haar broos onderzoek richt zij zich naar het boek als open ruimte waarin witte pagina's voorbijglijden. Deze video's komen hier spijtig genoeg niet tot hun recht, maar wel staat vast dat haar werk behoort tot het meest intieme en poëtische op deze tentoonstelling, voluit gedragen vanuit een grondige literaire en filosofische reflectie over tijd en ruimte. Diederick Nuyttens zet de verborgen wereld van de sociale Gentse wijk Moscou in beeld via een weinig inspirerende video en schilderijen. Ruben Kindemans toont dan weer een iets te transparante maar perfect gemonteerde video gebaseerd op een symfonie van vallende objecten en voorwerpen.

nieuwe Oogst

Onder de titel Oogst wordt in het Caemersklooster werk getoond van de geselecteerden voor de Prijs Beeldende Kunst van de Provincie Oost-Vlaanderen. Het is een mooie en sobere tentoonstelling met een beeldend amalgaam van video, intieme tekeningetjes en een heus wetenschappelijk experiment met algen en mossen.

De Prijs ging verdiend naar Anouk De Clercq, die als geen ander virtuele werkelijkheden weet te toveren uit haar pc-bestanden. Naast Building (2003), dat ze uitwerkte voor het Brugse concertgebouw, schittert ze met het recente Conductor. Op een klein lcd-scherm worden we getuige van een georkestreerd zwaar onweer waarbij een bliksemafleider op het einde van de film met flink wat geknetter de dreigende en haast romantische onweersscène letterlijk uit het beeld trapt. Schitterend. Via een agrarische tafelsculptuur van Dirk Zoete en raadselachtige statements en boodschappen van Ignace Van Ingelgom kom je bij het tweede hoogtepunt. Angelo Vermeulen maakte hier zijn allerbeste werk ooit. Vanuit zijn wetenschappelijke bagage installeerde hij via pompen een sub-systeem dat via opgerolde tuinslangen een soort romaans glasraam vormt, hoog tegen het bestaande glasraam van de voormalige kerk. Het is magisch om zien hoe de groenige algen af en toe onder druk naar boven worden gestuwd, om daar in de speling van het licht een groenig rozet te vormen, waar alleen de natuur de kleur ervan bepaalt. Technisch zit het sterk in elkaar, maar zelden wordt een mens geconfronteerd met een kunstwerk dat vanuit een wetenschappelijke onderbouw zo een grote kracht van sprakeloze alchemie teweegbrengt. De oogst is hier al rijkelijk vroeg binnen.

WAT Coming People WAAR EN WANNEER Nog tot 22 augustus (van dinsdag tot zondag van10 tot 18 uur) in Poort Napoleon (vlak naast het S.M.A.K.), Citadelpark in Gent. Inlichtingen: 09/221.17.03. www.smak.be. WAT Oogst WAAR EN WANNEER Nog tot 29 augustus van woensdag tot zondag van10 tot 17uur) in het Caemersklooster, Vrouwebroersstraat 6 (Patershol) in Gent. Inlichtingen: 09/269.29.11. Beide tentoonstellingen zijn gratis toegankelijk.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234