Dinsdag 24/05/2022

CoronacrisisBedrijven

Aantal besmettingen in bedrijven stijgt: ‘Een flesje handgel aan de ingang is niet genoeg’

Viroloog Marc Van Ranst pleit voor meer telewerk. Beeld Gregory Van Gansen / Photo News
Viroloog Marc Van Ranst pleit voor meer telewerk.Beeld Gregory Van Gansen / Photo News

Er vinden de laatste weken opvallend meer besmettingen plaats in bedrijven, zo blijkt uit cijfers van Sciensano. Die stijging zet zich in bijna alle provincies door. ‘Ga er als bedrijf niet vanuit dat je veilig bent door aan de ingang een flesje alcoholgel te zetten’, zegt viroloog Marc Van Ranst.

Fien Tondeleir

Hoe het komt dat het aantal besmettingen bij West-Vlaamse tachtigers stijgt? Voorlopig niemand die het zeker weet. Evenmin waarom er meer besmettingen zijn bij kinderen. Wellicht een gevolg van de opening van de scholen. Of vinden die toch vooral thuis plaats? En waarom stijgt het aantal ziekenhuisopnames opnieuw heel licht? “Ook dat weten we niet”, klinkt het in koor bij de virologen.

Jawel, we weten het wel. Of toch voor een deel van de besmettingen. Want sinds oktober wordt er wel degelijk aan clusteronderzoek en bronopsporing gedaan. Zo rapporteren de regio’s – Vlaanderen, Brussel en Wallonië – wekelijks clusters die geregistreerd zijn binnen gezinnen, rusthuizen, scholen, bedrijven en ‘in de gemeenschap’, goed voor ongeveer een derde van alle besmettingen in ons land. Van alle andere kennen we de bron niet. De laatste actuele data dateren van de periode tussen 23 november en 29 november. Vlaanderen telde toen 8.780 besmettingen. Van een kleine 40 procent of welgeteld 3.484 besmettingen kennen we nu dus ook de bron.

Nood aan strengere regels?

Wat altijd voor waar werd aangenomen, blijkt ook waar: we steken elkaar het meest aan binnen gezins- en familieverband. Maar, opvallender: ook het aantal positieve gevallen in bedrijven stijgt. Het gaat ‘maar’ om 5,5 procent van het totale aantal besmettingen, maar er wordt met veel minder woorden over gerept dan het risico in scholen. In Vlaanderen ging het in die laatste week van november om 192 besmettingen. Een week eerder waren dat 79 besmettingen of meer dan de helft minder. De cijfers stijgen wekelijks in bijna alle provincies. Oost-Vlaanderen staat ‘op kop’ met 87 besmettingen op de werkvloer.

Viroloog Marc Van Ranst kent de cijfers, maar wil zeker geen heksenjacht ontketenen. “Ik heb hier akte van genomen, ja, maar we mogen niet zeggen dat het de bedrijven zijn waar het nu foutloopt. Het valt wel mee hoor, als je de cijfers vergelijkt met het totale aantal besmettingen.”

Onze regering scherpte de regels rond thuiswerk eind oktober aan als een van de maatregelen om de stijgende coronacijfers toen onder controle te krijgen. Telewerk werd zo niet langer ‘aanbevolen’ maar ‘de regel’. Van Ranst was toen kritisch voor werkgevers: “Momenteel hoort telewerk meer te zijn dan uw werknemers toelaten om één of twee dagen per week van thuis te werken”, sprak hij.

Moeten de regels strenger? Het is een moeilijke oefening. Van Ranst: “We kunnen er maar op blijven hameren dat bedrijven meer aandacht moeten besteden aan de veiligheid in hun kleedkamers, in hun cafetaria’s ook. Kortom: op alle plaatsen waar mensen te dicht bij elkaar kruipen en waar vaak niet die anderhalve meter gerespecteerd kan worden. Ga er als bedrijf niet vanuit dat je honderd procent veilig bent door aan de ingang gewoon een flesje handgel te zetten.”

Hr-dienstverlener Attentia berekende nog dat er tegenover de maand april – toen het land ook in lockdown was – minder thuisgewerkt wordt. Toen waren er op het piekmoment 41 procent gepresteerde telewerkuren, nu is dat 32,5 procent.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234