Maandag 16/05/2022

NieuwsZorgpremie

Aantal wanbetalers voor zorgpremie neemt ‘zorgwekkend’ toe

Minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). Beeld BELGA
Minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V).Beeld BELGA

37.342. Zoveel Vlamingen zijn afgelopen jaar op de vingers getikt omdat ze de verplichte zorgpremie van 53 euro niet of onvolledig betaalden. In veel gevallen komt een deurwaarder langs. ‘Dit duwt de meest kwetsbaren nog dieper in de problemen.’

Femke Van Garderen

Vlamingen hebben nog tot het eind van de maand om hun zorgpremie te betalen. Dat is een jaarlijkse verplichte bijdrage voor iedereen ouder dan 25 jaar. De Vlaamse Sociale Bescherming (VSB) gebruikt die middelen om meer dan 300.000 zwaar zorgbehoevenden in Vlaanderen bijkomend te ondersteunen.

Een groeiende groep mensen krijgt het niet voor mekaar om dat geld over te maken. Uit cijfers die Vlaams Parlementslid Lise Vandecasteele (PVDA) heeft opgevraagd bij minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) blijkt dat in 2020 ruim 37.000 Vlamingen een boete kregen, omdat ze hun premie niet of onvolledig betaalden.

En die wanbetalers nemen alleen maar toe: in 2016 waren er 16.243 Vlamingen die een boetebrief in de bus kregen, in 2018 waren er dat al 25.299. “Zorgwekkend”, vindt Vandecasteele. Ze vreest dat het sanctiesysteem vooral de meest kwetsbare groep treft.

“Zo wordt 70 procent van de boetes geïnd door een deurwaarder. Die komt meestal niet langs omdat mensen iets vergeten te betalen. Vaak gaat het omdat er gewoonweg geen middelen zijn. Het is bijzonder schrijnend dat er voor die groep dan nog eens een fikse boete bovenop komt, zo dreigen ze nog dieper in de problemen te raken.”

Vandecasteele merkt op dat de premie zelf in tien jaar tijd fors is gestegen: bedroeg die in 2001 nog 10 euro, dan gaat het vandaag om 54 euro. “De sterkste schouders zouden de zwaarste lasten moeten dragen, zoals bij de federale sociale zekerheid.” Ze wijst erop dat de overheid sinds 2014 al 50 miljoen euro aan boetes heeft geïnd. “Is dat echt hoe we onze zorg willen financieren?”

Minister Beke is niet van plan het systeem om te vormen. “Wie na drie uitnodigingen nog niet betaald heeft, wordt met een aangetekend schrijven nog een laatste keer aangemaand. We geven dus tot vier keer de mogelijkheid om de zorgpremie te betalen. Wat ons betref, is dit een billijk systeem.” Hij wijst erop dat de 37.000 mensen die in 2020 een boete kregen 0,8 procent bedraagt van alle 4,6 miljoen bijdrageplichtige leden. “Het gaat dus om een relatief beperkte groep.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234