Maandag 03/10/2022

Aanvaarding van Amerikaans economisch reddingsplan is overwinning voor president Obama

VS-Senaat keurt herstelplan goed

De Amerikaanse Senaat heeft het economische reddingsplan van president Obama goedgekeurd. Obama verdedigde zijn plan ondertussen in Florida. Als de Senaat en het Huis van Afgevaardigden het eens worden over een definitieve wettekst, kan de president het plan maandag ondertekenen. Dat is echter nog geen uitgemaakte zaak.

door Tom Vandyck

BOSTON l De goedkeuring van het economische herstelplan in de Amerikaanse Senaat is niettemin een overwinning voor president Obama.

De voorbije twee weken stonden de Democraten en de Republikeinen in het halfrond bij momenten lijnrecht tegenover elkaar. De Republikeinen klaagden dat het 838 miljard dollar dure herstelplan te veel roekeloze overheidsuitgaven bevatte. De Democraten argumenteerden dat het plan, gegeven de bijzonder precaire situatie van de economie, vooral snel goedgekeurd moest worden.

Uiteindelijk werd de wettekst gisteren aangenomen met 61 stemmen tegen 37. Bij de ja-stemmers waren alle 58 Democratische senatoren, aangevuld met de Republikeinen Olympia Snowe en Susan Collins uit de staat Maine en Arlen Specter uit Pennsylvania. Die drie hadden voor het weekend een compromis bereikt met een aantal gematigde Democraten waardoor er 110 miljard dollar uit een eerdere, meer dan 900 miljard dure versie van het plan gesnoeid werd.

President Obama wil het plan komende maandag, President's Day in de VS, ter ondertekening op zijn bureau. Voordat het zo ver komt, moet de wettekst terug naar het Huis van Afgevaardigden, dat eerder al een eigen versie van het plan goedkeurde. Pas als beide huizen van het Congres overeenstemming bereiken over een definitieve versie, kan het plan naar de president.

Of dat ook lukt, is geen uitgemaakte zaak. Het Huis zal proberen een aantal clausules die in de Senaat sneuvelden weer in het plan op te nemen. De drie Republikeinen die de goedkeuring in de Senaat mogelijk maakten, waarschuwden al dat de definitieve versie voor haast honderd procent de hunne moet zijn, zo niet stemmen ze tegen.

'Niets doen is geen optie'

President Barack Obama voerde ondertussen de druk op het Congres op. Op zijn eerste, live op televisie uitgezonden persconferentie, maandagavond in het Witte Huis, herhaalde hij zijn mantra dat de crisis in een catastrofe zal veranderen als het herstelplan niet snel wordt goedgekeurd.

Obama verdedigde zijn plan eerder die dag in Elkhart, Indiana, een gemeente met een van de hoogste werkloosheidscijfers in de hele VS. Gisteren was hij in Fort Myers, Florida, een stad waar de huisvestingscrisis ongenadig hard toesloeg. Obama zei in Fort Myers dat Washington zich niet kan permitteren om af te wachten en het beste te verhopen.

"De tijd van praten is voorbij", zei Obama. "Als we het nalaten om te handelen in het aangezicht van deze crisis, zal de situatie alleen verslechteren. Niets doen is geen optie."

Obama kreeg in Fort Myers het gezelschap van Charlie Christ, de Republikeinse gouverneur van Florida. De Republikeinse partij in haar geheel is verdeeld over het herstelplan. Terwijl de Republikeinen in het Congres zich er sterk tegen verzetten, zijn een aantal Republikeinse gouverneurs er wel voor gewonnen, omdat het plan tientallen miljarden federale hulp naar de deelstaten zou sturen. Door dalende belastinginkomsten vanwege de krimpende economie moeten de staten besparen en personeel ontslaan, wat nog verder bijdraagt aan de crisis.

Het geldgebrek in de staat Californië is zo nijpend dat gouverneur Arnold Schwarzenegger zich genoodzaakt zag om tienduizenden ambtenaren een aantal dagen per maand verplicht met onbetaald verlof te sturen. Gouverneur Crist, wiens staat evenzeer met begrotingsproblemen kampt, ondernam eerder al een mislukte poging om de Republikeinse senator Mel Martinez uit Florida aan te zetten om voor het herstelplan te stemmen.

Republikeinen zetten zich schrap

De clausules over federale hulp zullen een van de meest contentieuze onderwerpen zijn tijdens het overleg tussen de Senaat en het Huis van Afgevaardigden. Het Huis had daar 79 miljard dollar voor uitgetrokken. Dat werd in de Senaat gereduceerd tot 39 miljard. De Senaat elimineerde onder andere ook 19 miljard dollar voor de bouw van scholen.

Arlen Specter, een van de Republikeinse senatoren die voor het herstelplan stemden, eiste maandag dat het plan "virtueel ongewijzigd" zou terugkomen van het overleg met het Huis van Afgevaardigden. Ook Susan Collins gaf aan dat ze tegen zou stemmen als het compromis van de Senaat te veel gewijzigd wordt.

President Barack Obama:

De tijd van praten is voorbij

n President Obama verdedigde zijn plan tijdens een toespraak in Fort Myers, Florida, een stad waar de huisvestingscrisis hard heeft toegeslagen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234