ABN Amro gaat naar Pernambuco
De nieuwe verovering van de Braziliaanse Nordeste
Nederlanders knopen aan bij eigen geschiedenis
ABN Amro heeft voor 5,3 miljard frank de Brazilaanse staatsbank Banco do Estado de Pernambuco (Bandepe) opgekocht. Twee weken geleden nog had ABN Amro de eveneens Braziliaanse Banco Real overgenomen. ABN Amro betaalt 182,9 miljoen Braziliaanse reais. Verder zouden de Nederlanders nog 20 miljoen reais investeren in de verbetering van de technologie van de Bandepe en van de uitrusting van haar kantoren. De Bandepe heeft van de overheid de toelating gekregen om 102 bankkantoren over het hele land te openen. Maar de grootste belangstelling van ABN Amro gaat uit naar de uitbouw van belangen in de deelstaat Pernambuco zelf, waar de bank nu 1.600 personeelsleden en 52 bankkantoren heeft.
Analisten vinden de Bandepe niet zonder risico's. Pernambuco is een staat in de arme Nordeste van Brazilië. Ze telt slechts 7,4 miljoen inwoners. De rijke staat Sao Paulo heeft er 34 miljoen.
De Nederlanders probeerden al eerder om een bruggenhoofd uit te bouwen in Pernambuco. In 1630 ontscheepte de West-Indische Compagnie met 7.000 soldaten in de hoofdstad Recife. In 1654 al werden de Nederlanders echter weer verdreven uit de Braziliaanse Nordeste. De Nederlanders voerden er het systeem van de grote suikerrietplantages in, én Afrikaanse slaven. Het geld uit de suikerrietteelt maakte de Nordeste toen tot het welvarendste gebied van het land. Prins Johan Maurits van Nassau werd in naam van de Compagnie gouverneur van Nederlands Brazilië. In Den Haag liet hij zich een paleis bouwen met zijn geld uit Brazilië. Vandaag is het bekend als het Mauritshuis. De Braziliaanse schoolboekjes leren dat de Nederlanders door het verenigd verzet van blanke, zwarte en indiaanse Brazilanen verdreven werden. Enkele weken geleden kwam een prozaïscher werkelijkheid aan het licht. Uit een Braziliaanse studie blijkt dat de Nederlanders zich lieten betalen om uit Brazilië te vertrekken. De Portugese koning zou een tegenwaarde van 650 miljoen dollar betaald hebben. Zo bekeken doet ABN Amro een koopje.