Dinsdag 09/08/2022

Abortusverbod verdeelt Turkije

De plannen van de Turkse regering om abortus te verbieden, verdelen het land. Tegenstanders zeggen dat een dergelijk verbod opnieuw een bewijs is van de groeiende islamisering van Turkije. De EU, waarvan Turkije lid wil worden, reageert bezorgd.

Met zijn plannen om abortus te verbieden na een maand zwangerschap, heeft de Turkse premier Tayyip Erdogan alvast de meerderheid van de bevolking niet mee. Dat blijkt uit de resultaten van een opiniepeiling die gisteren in de internetkrant Haberturk werden gepubliceerd. Meer dan 55,5 procent van de 1.200 representatieve bevraagden zegt daarin het niet eens te zijn met een verbod. Maar de kans dat dergelijke peilingen een invloed zullen hebben op het beleid van Erdogans AKP is bijzonder klein: de islamistische partij regeert al tien jaar alleen in Turkije.

Premier Erdogan kondigde twee weken geleden aan dat de regering werkte aan een wet die abortus zou verbieden na vier weken zwangerschap. De huidige limiet in Turkije is tien weken. "Of je nu een baby in de baarmoeder doodt of na de geboorte, maakt geen enkel verschil", had Erdogan gezegd in een toespraak. Experts ter zake zeiden dat de wet gelijk stond aan een algemeen abortusverbod, aangezien de meeste vrouwen de eerste vier weken niet eens beseffen dat ze zwanger zijn.

In een andere toespraak viel Erdogan ook de praktijk van geplande keizersnedes aan en zei dat deze, samen met abortus, deel uitmaakten van een geheim complot om de groei van de Turkse economie te vertragen. De Turkse premier wil dat zijn land tegen 2023 in de top tien van wereldeconomieën komt. Daarom pleit hij er ook voor dat gezinnen minstens drie kinderen hebben. De minister van Gezondheid gooide olie op het vuur door te zeggen dat hij van plan was om alle ziekenhuizen, waar vrouwen konden kiezen voor een keizersnede, te straffen. En, zo ging Recep Akdag verder, ook bij verkrachting zou abortus niet mogen. "Indien nodig zorgt de overheid wel voor het kind." Na de uitspraken van Erdogan en Akdag kwamen duizenden vrouwen en mannen twee weekends na elkaar in protest op straat. De peiling van gisteren is de eerste indicatie waaruit blijkt hoe gepolariseerd het land is in de abortuskwestie.

Mensenrechten

Tegenstanders van het abortusverbod vrezen dat Turkije door de plannen van de AKP steeds verder afglijdt in de richting van islamisering. Die bezorgdheid klinkt ook steeds vaker in Europa, aangezien Turkije sinds 2004 kandidaat-lid is van de EU en moet voldoen aan een hele reeks voorwaarden om ooit volwaardig lid te worden. Een pijnpunt dat altijd terugkomt is daarbij het dossier rond mensenrechten.

Vorige week leverde de Europese Unie kritiek op de opvallend harde manier waarop de islamitische partij opposanten aanpakt. "We maken ons zorgen over de groeiende groep van parlementsleden, academici en studenten die worden aangehouden en over de persvrijheid in Turkije", zei Stefan Fuele, Eurocommissaris voor Uitbreiding. In de afgelopen jaren zijn tientallen journalisten, militairen en intellectuelen opgepakt en beschuldigd van deelname aan een schimmig complot om de AKP-regering ten val te brengen.

Zorgwekkend, aldus de EU, is ook het plan van de regering om de Koranlessen op scholen uit te breiden. Ankara heeft de leeftijd waarop ouders hun kinderen naar een religieuze school kunnen sturen, al verlaagd van 15 tot 11 jaar. Er zijn nog tendenzen die aantonen dat de invloed van de islam in Turkije stijgt. Zo heeft staatszender TRT, die voorheen bekend stond als notoir seculier, nu plannen voor een religieus kanaal. En de regering wil dat in ieder nieuw openbaar gebouw, zoals een crèche of een theater, verplicht ook een gebedsruimte aanwezig is. "Uit een reeks gebeurtenissen blijkt dat de conservatieve trend aan de winnende hand is en zo goed als geen oppositie kent", zei Marc Pierini, een voormalig hoofd van het EU-diplomatiek team in Turkije, aan AFP.

Dan is het nog het geval van de bekende pianist en componist Fazil Say. Die moet in oktober voor de rechter verschijnen voor het "beledigen van religieuze waarden" die van kracht zijn in het land. Say had onder meer een tweet geretweet waarin de 'rivieren wijn in het paradijs' werden vergeleken met een café en de beloofde maagden aan een bordeel. De componist had al eerder gezegd in de Turkse pers dat hij zich geviseerd voelde door de Turkse maatschappij omdat hij had verklaard atheist te zijn.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234