Zaterdag 01/10/2022

AchtergrondFederale formatie

Abortuswet zet formatie weer onder hoogspanning: alleen nog kunstgrepen achter de hand

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Nu de Raad van State sneller dan verwacht zijn advies over de abortuswet klaar heeft, ziet het ernaar uit dat de wet nog voor het zomerreces gestemd zal worden. Slecht nieuws voor de ‘drie koningen’ Egbert Lachaert (Open Vld), Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR), want de abortusstemming kan, opnieuw, roet in het eten gooien van hun Arizona-coalitie.

FME

Eigenlijk had de Raad van State dertig dagen de tijd om een advies te geven, maar al na zeven dagen was de klus geklaard: de versoepelde abortuswet met een paar nieuwe amendementen doorstond de doorlichting zonder grote kleerscheuren. Het was dan ook al de derde keer dat de Raad zich over de wet moest buigen.

Het laatste advies was dan ook vooral bedoeld om tijd te winnen voor de regeringsonderhandelingen. CD&V, die in elke constructie in een coalitie zit, is fel gekant tegen de abortusversoepeling. Voorzitter Joachim Coens (CD&V) maakt er al maanden een breekpunt van en probeert de ethische kwesties naar de regeringsonderhandelingen te evacueren. Toen MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez zijn parlementsleden de toestemming gaf om mee te stemmen met de abortuswet, resulteerde dat een kleine twee weken geleden zelfs in een minicrisis tussen de ‘drie koningen’. “Woord- en vertrouwensbreuk”, klonk het toen bij CD&V. Coens dreigde zelfs om zijn kroon aan de haak te hangen.

De minicrisis werd uitgepraat, maar met het snelle advies van de Raad dreigt het hele scenario zich nu te herhalen. Donderdag staat de stemming van de abortuswet vrijwel zeker op de agenda: als de conferentie van voorzitters geen groen licht geeft om het te agenderen, dan doet de plenaire dat donderdag wel. Bij CD&V is te horen dat er “meer respect getoond moet worden voor de gevoeligheden van potentiële coalitiepartners”. De partij lijkt de stemming dus opnieuw te willen uitstellen. Fractieleider van Open Vld Vincent Van Quickenborne leek alvast niet geneigd om dat te doen. “Volgende week stemmen”, liet hij zich ontvallen in Het Journaal in de marge van de 11 juli-viering in zijn Kortrijk.

Loopholes

Maar er zijn een paar theoretische loopholes. Zo kunnen er opnieuw amendementen ingediend worden om opnieuw – de vierde keer is dat dan al – advies van de Raad van State te vragen. Vijftig zetels zijn daarvoor voldoende, en daar komen de tegenstanders CD&V, N-VA, Vlaams Belang en cdH met gemak aan. Zo wordt opnieuw tijd gekocht: vóór het zomerreces kan het alvast niet meer gestemd worden. Maar het is wel misbruik maken van de procedure. Elke stemming kan zo tot in het oneindige uitgerekt worden.

Ook de alarmbelprocedure is een optie: de abortusversoepeling heeft geen Vlaamse meerderheid, waardoor één taalgroep zich benadeeld kan voelen. Niet alleen is dat verregaand en symbolisch, ook drievierde van de taalgroep moet meestemmen. De kans lijkt enorm klein dat de drie Vlaamse partijen nog zo veel Kamerleden kunnen overtuigen.

De tijd voor de ‘drie koningen’ begint dan ook te tikken. Zonder kunstgrepen wordt het wetsvoorstel donderdag gestemd. Om dan de mogelijke coalitiepartners CD&V, cdH en N-VA nog te verzoenen met de partijen die wél meestemmen – Open Vld, MR en sp.a dus – zal een huzarenstukje worden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234