Donderdag 06/10/2022

Acht parttime rechters voor 1.600 fiscale dossiers

In het hof van beroep in Brussel liggen momenteel 1.600 fiscale dossiers stof te vergaren. Terwijl er maar acht rechters zijn en geen enkele fulltime werkt. En zo komt het dat een megafraudeur zijn verdiende straf ontloopt.

Eerste voorzitter Antoon Boyen van het hof van beroep windt er geen doekjes om: "We beschikken over te weinig mankracht om te doen wat van ons wordt verwacht." Het bewijs is er: zijn hof van beroep stuurde zopas een oplichter die schuldig is aan een miljoenenfraude met btw-carrousels en valse facturen noodgedwongen naar huis met een eenvoudige schuldigverklaring. Een straf kreeg de sjoemelaar niet, omdat de redelijke termijn voor een berechting was verstreken. Zijn dossier sleepte namelijk langer dan vijf jaar aan voor het hof van beroep in Brussel.

"Natuurlijk is vijf jaar wachten op een arrest veel te lang", zegt Boyen. Maar de eerste voorzitter roept verschoning in. Op papier beschikt het Brusselse hof van beroep over 71 magistraten om beslissingen te nemen over alle dossiers waartegen hoger beroep wordt aangetekend. Maar eigenlijk delen ze vandaag met 65 de lakens uit. "Dat is te weinig. Ik heb zeker tien extra mensen nodig."

Eind vorig jaar stelde Boyen al de lijdensweg van de fiscale dossiers in de Brusselse rechtbank aan de kaak. "Ik heb al zo vaak alarm geslagen dat mijn bel intussen versleten is", zegt hij. "Zodra er ergens een gaatje valt bij deze bezetting, zijn we aangewezen op crisismanagement. Telkens is het een zoektocht en een kwestie van de juiste mensen te verschuiven. Ik kan dat niet blijven doen. Op een bepaald moment kan ik de elastiek niet nog meer rekken."

Het grootste zorgenkind zijn de technisch ingewikkelde fiscale dossiers. "Vandaag zijn er ongeveer 1.600 fiscale dossiers die het hof van beroep moet afwerken. Ongeveer 700 daarvan zijn in staat, wat betekent dat ze in principe vandaag kunnen worden gepleit." Maar dat is praktisch onuitvoerbaar. "Voor de fiscale zaken heb ik nu acht mensen, geen enkele werkt fulltime. Maar acht op de 71, dat is een enorme hap uit de capaciteit van het hof. Er moet iets gebeuren."

Uitzondering

Boyen zegt dat hij de 1.600 fiscale dossiers op een jaar weg kan werken als hij wil. "Maar dan moet ik er alle 71 magistraten op zetten en blijft de rest liggen. Terwijl alle mensen die een dossier bij het hof van beroep hebben elke avond met dat probleem gaan slapen en er elke ochtend mee opstaan. Daarom is het ook belangrijk dat we binnen acht maanden een arrest hebben over bijvoorbeeld een geschil over alimentatie."

Boyen beklemtoont dat dit dossier een uitzondering is. Hij kent nog één vergelijkbare uitspraak. "Het punt is dat die twee arresten tonen dat we door een personeelsgebrek niet alle foute spelers tijdig uit het circuit kunnen halen. Dat veroorzaakt aan de ene kant een gevoel van straffeloosheid en aan de andere kant een gevoel van ontevredenheid en onveiligheid."

Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) wilde niet reageren. Ze verwijst naar de hervorming van de justitie.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234