Maandag 26/09/2022

'Achter terreurdaden zitten overtuigde maar tactisch naïeve radicalen'

Volgens de Britse politie is er een duidelijk verband tussen de twee verijdelde aanslagen in Londen en de terreuraanval van zaterdag waarbij twee mannen hun brandende jeep in het luchthavengebouw van het Schotse Glasgow reden. Het geweld zou een waarschuwing zijn voor de nieuwe Britse premier Gordon Brown, die gisteren besliste om het hoogste alarmpeil te handhaven.

Door Koen vidal

LONDEN l Behalve de twee mannen die de luchthaven binnenreden, werden zaterdagnacht en gisteren nog drie andere verdachten opgepakt. Een verdachte wagen werd gisteren gecontroleerd tot ontploffing gebracht.

Groot-Brittannië is opnieuw in de greep van de terreur. Vrijdag werden in Londen in enkele uren tijd twee Mercedessen ontdekt met daarin benzine, gasflessen en spijkers. Beide wagens stonden op een drukke plek in het centrum van de stad en werden eerder toevallig ontdekt. De daders hadden verschillende malen geprobeerd om de autobommen met een gsm-oproep tot ontploffing te brengen, maar dat mislukte. De explosies hadden vermoedelijk honderden mensen kunnen doden en verwonden.

Zaterdag was er opnieuw terreuralarm in Groot-Brittannië. Twee mannen waren met een brandende Cherokeejeep het luchthavengebouw van het Schotse Glasgow binnengereden. Sky News berichtte dat een van hen voor de brand een gasfles uit de wagen had gegooid. De jeep veroorzaakte een hevige brand, maar dodelijke slachtoffers waren er niet. De twee daders, van wie een al brandend uit de wagen sprong, konden overmeesterd worden door politieagenten. De gewonde dader werd overgebracht naar het hospitaal en bevond zich gisteravond nog in kritieke toestand. In de buurt van het hospitaal werd gisteren een auto gecontroleerd tot ontploffing gebracht. Het voertuig wordt in verband gebracht met de aanslag in Glasgow, maar de politie wilde hierover geen verdere commentaar kwijt.

Na het incident in Glasgow werden de veiligheidsmaatregelen voor andere Britse luchthavens verscherpt. Tegelijkertijd begon de Britse politie een race tegen de tijd om nog voortvluchtige medeplichtigen op te sporen alvorens die naar het buitenland zouden ontsnappen of nieuwe aanslagen zouden plegen. Zaterdagavond werden op een autosnelweg in Noord-Engeland een 26-jarige man en een 27-jarige vrouw opgepakt. Gisteren arresteerde de politie in Liverpool een 36-jarige man. In Liverpool, Glasgow en Staffordshire zijn verschillende huizen doorzocht.

Zaterdagavond bevestigde premier Gordon Brown dat het incident in Glasgow wel degelijk een terroristische aanslag was. Meteen kondigde hij de hoogste alarmfase tegen terrorisme aan. "We hebben te maken met een langetermijnbedreiging", zei een sombere Brown. "Ze zal de komende weken en maanden niet verdwijnen." Onder andere op de Britse luchthavens en treinstations wordt vanaf zaterdag extra gepatrouilleerd. In Londen werden gisteren het tennistoernooi van Wimbledon en het Wembleyconcert ter ere van de overleden prinses Diana extra in de gaten gehouden.

Over de precieze identiteit van de verdachten waren nog geen betrouwbare gegevens bekend. Vele bronnen hadden het over personen "met een Aziatisch uiterlijk", wat erop zou kunnen wijzen dat het om personen van Pakistaanse origine gaat. Britse moslimgroepen veroordeelden het geweld en roepen hun gemeenschap op om voluit met de autoriteiten mee te werken.

De Schotse politiechef Willie Rae legde gisteren een verband tussen de half mislukte aanslag in Glasgow en de verijdelde aanslagen in Londen.

Over de motieven van de daders is voorlopig niets officieel bekend, maar almaar meer analisten menen dat ze gericht zijn tegen de pas aangestelde premier Gordon Brown. Vooral het feit dat een van de aanslagen zich voordeed in Schotland lijkt die hypothese te voeden. Brown is zelf afkomstig uit Schotland. Volgens het persagentschap Reuters hadden potentiële terroristen trouwens alle tijd om de aanslagen te doen samenvallen met de 'troonsbestijging' van Brown: "Browns voorganger Tony Blair kondigde al op 10 mei aan dat hij op 27 juni zou aftreden."

Aan de Britse media verklaarde terreurexpert Magnus Ranstorp dat de daders duidelijk bereid waren om hun leven te offeren. Maar echt professioneel en goed voorbereid waren ze niet, besluit Ranstorp, het waren eerder overtuigde militanten met een naïeve tactiek.

Al Qaida-expert Jason Burke, die voor The Observer schrijft, zegt dat een verscherpt antiterreurbeleid en meer publieke waakzaamheid ervoor zorgen dat grootschalige en gesofisticeerde terreuraanvallen steeds moeilijker worden. "Terroristen gaan almaar amateuristischer te werk", vindt Burke. "Dat is slecht nieuws, want het betekent dat de bedreiging voortaan komt van degenen die het moeilijkst tegen te houden zijn: gewone burgers die voldoende boos of gestoord zijn om te radicaliseren."

Premier Gordon Brown stelde dat geen enkele verklaring een terreuraanslag rechtvaardigt. "Los van Irak, los van Afghanistan, los van wat er misgaat in andere delen van de wereld: we hebben hier te maken met een organisatie die zoveel mogelijk mensenlevens wil vernietigen om een terroristisch doel na te streven. Terreur kan nooit goedgepraat worden als een daad van overtuiging. Het is in alle omstandigheden een daad van het kwade." Brown maakte wel een duidelijk onderscheid tussen extremisten en de moslimgemeenschap.

De mislukte aanslagen in Londen en Glasgow komen bijna precies twee jaar na de bloedige aanslagen op het Londense transportnetwerk waarbij 52 mensen om het leven kwamen.

Terroristen gaan almaar amateuristischer te werk

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234