Dinsdag 28/06/2022

Achtergestelde buurten en overlast in Antwerpen

Het De Coninckplein, de Stuyvenbergwijk en in mindere mate de Provinciestraat, het Krugerplein, de Abdijstraat, het Dokske en de buurt rond het Astridplein zijn maatschappelijk gevoelig achtergesteld in vergelijking met de rest van Antwerpen. Dat blijkt uit een eerste overlastanalyse uitgevoerd op verzoek van overlastmanager Jan Goorden.

Zeven probleemwijken werden nauwgezet geanalyseerd. "Als we kijken naar sociaal-economische parameters zoals het aantal sociale woningen, het aantal werklozen, het aantal asielzoekers en vreemdelingen en het aandeel jongeren en ouderen scoren het De Coninckplein en Stuyvenberg het slechtst", zegt Reinhard Stoop, coördinator van de Databank Sociale Planning (DSP) van de Antwerpse Stadsontwikkelingsmaatschappij. "De gegevens die we met hulp van de beleidscel preventie verzamelden wijzen uit dat de Provinciestraat, het Krugerplein, de Abdijstraat, het Dokske en ook het Astridplein minder laag scoren, maar toch duidelijk ook als achtergesteld omschreven kunnen worden."

Naast de sociaal-economische score per wijk bracht de DSP ook de overlast in de verschillende Antwerpse wijken in kaart. "Daarbij hebben we de Antwerpse buurten in zes clusters ondergebracht. Honderdzevenenvijftig van de 284 Antwerpse buurten vallen in cluster 6. In die buurten is geen sprake van ernstige overlast. Cluster 1 bevat de buurten die vooral te kampen hebben met verkeersoverlast, maar ook met overlast veroorzaakt door rondhangende jongeren, verkrotting, sluikstorten, bedelaars, drugs en nog een aantal andere vormen van overlast. In die 'algemene' cluster vallen de buurten het Dokske, Deurne-Noord, de Stationsbuurt en Antwerpen-Noord. In de buurten die binnen cluster 2 vallen, zijn al die problemen ook aanwezig, maar is de zware overlast veroorzaakt door jongeren en drugs bijzonder uitgesproken. De buurt Oud-Borgerhout valt in die cluster. Cluster 3 is, samengevat een minder zware variant van cluster 2. Daarin vallen het Kiel, Silvertop, Arena, Kipdorp, de Statiestraat, de Driekoningenstraat en het Vanhombeekplein. Binnen cluster 4 vallen de buurten Roozemaai, Linkeroever, Groenenhoek, en Antwerpen-Zuid. De overlast in die buurten heeft vooral te maken met zwerfvuil en in mindere mate met storend rondhanggedrag van jongeren. In cluster 5 ten slotte vallen de buurten rond de E19, de A12 en de Boomsesteenweg. Die buurten hebben vooral te kampen met milieu- en verkeersoverlast." (ToC)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234