Vrijdag 01/07/2022

Advocaten steunen nieuwe echtscheidingsprocedure

Het wegvallen van de schuldvraag bij echtscheidingen wordt niet alleen in politieke kringen op applaus onthaald. Verrassend genoeg zijn ook echtscheidingsadvocaten en relatietherapeuten blij met de nieuwe regeling.

door sue somers

BRUSSEL l 'U kunt zich niet voorstellen welke last er van onze schouders valt nu we niet meer alle middelen moeten uitpluizen om de schuld te bewijzen', zucht advocaat Johan Brees. 'Een goede scheiding is beter dan een slecht huwelijk', meent ook therapeut Mark Luyten.

Eerst en vooral: het is een mythe dat advocaten geld als slijk kunnen verdienen door de echtscheidingsprocedure te rekken. "Aan een dossier dat jarenlang in mijn kast ligt te rotten, verdien ik geen cent", grijnst Johan Brees, gespecialiseerd in echtscheidingen. "Advocaten verdienen evengoed hun boterham door mensen snel te scheiden."

Daar biedt de nieuwe echtscheidingsprocedure alle mogelijkheden toe. Scheiden op basis van onherstelbare ontwrichting kan al na drie maanden op voorwaarde dat de scheiding door de twee partijen is aangevraagd. Bij de tweede optie, scheiden op basis van onderlinge toestemming, die al bestond, wordt de minimumduur van het huwelijk afgeschaft.

Het grote verschil met vroeger is dat de echtscheiding op basis van bepaalde feiten en die na twee jaar feitelijke scheiding wegvalt. Een hele vooruitgang, meent Brees. "Sommige mensen hadden er echt vijf jaar voor over om te procederen, zodat ze toch maar de schuld van de ander konden bewijzen. Dat schoot niet op. Ik werk liever op basis van onderlinge toestemming. Twee verstandige mensen die beseffen dat hun huwelijk ten einde is en elkaar niet de duvel willen aandoen."

De verlaagde drempel betekent voor Brees per definitie meer klandizie. "Ik merkte het tien jaar geleden al bij de invoering van de echtscheiding door onderlinge toestemming. Hoe gemakkelijker het wordt, hoe meer mensen scheiden." Toch stemt de toekomst Brees niet helemaal optimistisch. "Scheiden wordt op den duur zo gemakkelijk dat mensen een advocaat binnenkort links zullen laten liggen en rechtstreeks naar de notaris stappen. Er zijn nu al websites waar je maar een paar keer hoeft te klikken voor je echtscheiding op maat uit de printer komt gerold."

Gestalttherapeut Mark Luyten vreest geen dramatische terugval in zijn cliënteel. "Mensen die in een vechtscheiding liggen, vormen sowieso geen groep die naar relatietherapie grijpt. En mensen die ondanks de invoering van het scheiden met onderlinge toestemming toch nog jaren hebben gesukkeld met elkaar zullen er nu sneller komaf mee maken. Het uitstel valt weg en dat is goed. Snel en op een deftige manier uit elkaar gaan valt nog altijd te verkiezen boven een slecht huwelijk."

Bovendien zijn de huwelijkstherapeuten geëvolueerd van strikte relatietherapie naar scheidingsbemiddeling. "Het komt tegenwoordig steeds vaker neer op het begeleiden van mensen tijdens het uit elkaar gaan", vindt Luyten. "Vroeger was scheiden simpel: de partners gingen uit elkaar, een van hen kreeg de kinderen en ze gingen zo ver mogelijk van elkaar wonen. Tegenwoordig zijn dingen als co-ouderschap de norm, wat maakt dat er vandaag andere scenario's ontstaan als mensen uit elkaar gaan. Ze moeten met elkaar blijven omgaan, en daar hebben ze steeds vaker hulp bij nodig."

Relatietherapie is steeds vaker begeleiding bij een scheiding

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234