Zaterdag 28/05/2022

Aelvoet pakt hygiëne in tatoeagewinkels aan

Minister van Volksgezondheid Magda Aelvoet (Agalev) werkt een reeks aanbevelingen uit om de hygiëne in winkels die gespecialiseerd zijn in tatoeages en piercings te verbeteren. De soms bedenkelijke hygiënische omstandigheden waarin gewerkt wordt en het gebrek aan controle dragen bij tot een verspreiding van virale aandoeningen zoals hepatitis C en hiv. In een tweede fase zou een verplichte regelgeving volgen. Omdat tatoeages en piercings geen medische ingrepen zijn, moet die regelgeving verder uitgewerkt worden door het ministerie van Economische Zaken.

Brussel

Eigen berichtgeving

Tom Cochez

Eerder deze week raakte bekend dat in België naar schatting 100.000 mensen besmet zijn met hepatitis C (DM 27/11). De virale aandoening werd pas in 1989 voor het eerst in de wetenschappelijke literatuur beschreven. Het virus, dat via besmet bloed of bij onveilig vrijen wordt doorgegeven, blijft na een acute fase soms meer dan twintig jaar 'stil' aanwezig in het lichaam en leidt in het slechtste geval tot levercirrose of leverkanker. Sinds juli 1990 wordt het bloed dat in België gebruikt wordt bij transfusies gescreend op hepatitis C. Mensen die voor die periode een bloedtransfusie kregen, riskeren daarbij een infectie met hepatitis C te hebben opgelopen. De mensen die vandaag weten dat ze drager zijn van het virus, naar schatting 25 procent van het totale aantal geïnfecteerde personen, hebben de infectie opgelopen na een bloedtransfusie voor het einde van de jaren tachtig. Verwacht wordt dat de komende jaren nog heel wat infecties aan het licht zullen komen die hun oorsprong vinden in dezelfde periode.

Naast de transfusies met besmet bloed is vooral het gebruik van besmette naalden verantwoordelijk voor de verspreiding van het virus. Naar schatting 80 procent van de intraveneuze drugsgebruikers zou besmet zijn. Een andere haard van besmette naalden zijn de talloze plaatsen in ons land waar, vaak verdoken en op een weinig hygiënische manier getatoeëerd en gepiercet wordt.

"Al 21 jaar schrijf ik brieven naar de verschillende ministers van Volksgezondheid met de vraag een controlesysteem op poten te zetten dat moet toelaten op een hygiënische manier te tatoeëren en te piercen", zegt Robert Mylle, beter bekend als Tattoo Bertje. "Ik waarschuw er al jaren voor dat de manier waarop vandaag gewerkt wordt, leidt tot een heuse hepatitis C-epidemie."

In het begin van de jaren tachtig startte Bertje een persoonlijke kruistocht tegen de zwartwerkers en de weinig hygiënische omstandigheden in heel wat tatoeage- en piercingwinkels. "Ik heb massa's brieven verstuurd naar de verschillende ministers van Volksgezondheid om het probleem aan te kaarten. Pas in '99, twintig jaar na mijn eerste brief, kreeg ik de eerste keer respons. Voor toenmalig minister Colla (SP.A) heb ik een rapport gemaakt met voorstellen om een waterdichte controle uit te bouwen zodat tatoeëren en piercen hygiënisch en zonder risico op infecties kan. De bedoeling is mensen die hygiënisch werken te beschermen tegen de talloze mensen die in het zwart en soms in zeer onhygiënische omstandigheden werken. Colla moest echter aftreden (door de dioxinecrisis, ToC) en het voorstel werd opnieuw begraven."

Op vraag van adviseur dokter René Snacken van het ministerie van Volksgezondheid werkt Tattoo Bertje zijn rapport over maatregelen om de sector te reglementeren verder uit. "Volgende week heb ik een onderhoud en breng ik een definitief verslag binnen. Het lijkt erop dat de bekendmaking van de cijfers over hepatitis C de zaak na 21 jaar in een stroomversnelling hebben gebracht."

Dokter Snacken bevestigt dat het kabinet werkt aan een reeks aanbevelingen. "In een eerste fase zullen we een reeks aanbevelingen uitwerken. Daarna zou dan een verplichte regelgeving volgen. Het enige probleem daarbij is dat tatoeëren en piercen niet als medische ingrepen worden gezien en dus ook niet onder onze bevoegdheid vallen. Daarom hebben we gesprekken aangeknoopt met het ministerie van Economische Zaken. De bevoegdheid om een controlesysteem uit te bouwen of verder te verfijnen ligt bij hen, maar we werken over dat thema met hen samen."

In een eerste fase komen er aanbevelingen, in een tweede fase volgt verplichte regelgeving

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234