Afgelopen 15 jaar ondergingen 442 Belgen een geslachtsoperatie
In de afgelopen vijftien jaar lieten 442 Belgen hun geslacht aanpassen in het rijksregisternummer.
T-Jong is een jongerenorganisatie voor jongeren die zich vragen stellen over hun genderidentiteit en genderexpressie. Om haar werking nog toegankelijker te maken, pakt ze nu uit met een eigen website. “We krijgen almaar meer vragen over het thema”, klinkt het. T-Jong werd eind vorig jaar opgericht en het ledenaantal schommelt nu al rond de veertig.
De cijfers bewijzen dat de genderkwestie geen marginaal fenomeen is. Tussen 1993 en 2008 lieten maar liefst 442 Belgen hun geslacht na een ingreep aanpassen in het rijksregister. Maar dit is maar het topje van de ijsberg, zegt Joz Motmans van de Universiteit Antwerpen, die het fenomeen transgender in België in kaart bracht. “Uit onze survey blijkt dat 70 procent van de transgenders overgaat tot geslachtsverandering. Zo’n 30 procent kiest er dus voor om geen operatie te ondergaan. De groep transgenders is dus veel groter dan transseksuelen alleen.” Wetenschappelijk onderbouwde schattingen zeggen dat 1 man op 9.200 zich laat opereren tot vrouw, en 1 vrouw op 14.400 wordt medisch gezien man. Dat meer mannen een geslachtsoperatie ondergaan, ligt volgens Motmans aan culturele factoren. “Een vrouw kan zich makkelijker mannelijk kleden, of een mannelijke job zoeken. Op mannen die hun vrouwelijkheid willen beleven, rust nog een groter taboe, ze hebben minder alternatieven.” De cijfers houden bovendien geen rekening met mensen die leven als iemand van het andere geslacht, zonder daar medische stappen voor te ondernemen, wegens moeilijk becijferbaar.
Volgens Motmans bestaat er wel degelijk een nood om jongeren te helpen en begeleiden bij hun vragen over gender. “Uit de studie bleek dat die mensen vaak worstelen met hun vragen en twijfels. De zelfmoordcijfers zijn bijvoorbeeld schokkend hoog. Maar liefst 22 procent van de mensen die we ondervroegen, probeerde zich minstens één keer van het leven te beroven. 62 procent heeft zelfmoord ooit overwogen. En hoewel het hulpaanbod bestaat, doen de meesten er tien jaar over om hulp te zoeken.”